Čerstvý křen je zdravý. Obsahuje velké množství vitaminu C, působí antibakteriálně, podporuje trávení a zbaví vás únavy. Babka kořenářka by vám na revmatismus předepsala křenové placky.
Křen se obvykle sklízí dvouletý, a to od září do listopadu a od března do května. Při nákupu v obchodě můžete narazit na vyšeptalý kořen mdlé vůně i chuti. Nejlepší je proto čerstvě vyrýpnutý ze zahrádky. Když nemáte po ruce čerstvý křen, dejte si ten strouhaný ze skleničky. Poradíme vám, jak v obchodě vybrat opravdu dobrý.
Křen (čerstvý i ve skleničce) bývá různě ostrý. Dávkujte ho proto uměřeně, s ohledem na strávníky podle citlivosti jejich jazýčků. Máme pro vás šest skvělých receptů pro inspiraci na víkendové vaření.
6× jídlo s křenem:
- Terina z uzeného halibuta s křenem
- Křenová polévka
- Hovězí salát s křenem
- Telecí ragú s křenem
- Vepřové závitky s jablky a křenem
- Šunkovo-křenové šátečky
Přidat komentář