Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Dezert (nejen) na neděli: Naučte se s Apetitem nejlepší žloutkové věnečky a všechny návštěvy vás budou milovat

Žloutkové věnečky
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Vyzkoušejte klasiku z odpalovaného těsta!  Naučíme vás božské věnečky s odlehčeným žloutkovým krémem a čerstvými jahodami. Poradíme vám, jak na těsto, krém i správnou polevu.

Že jste si žloutkové věnečky ještě nikdy neupekli? Pak je nejvyšší čas se do nich pustit. Odpalované těsto není tak složité, jak by se na první pohled mohlo zdát. Poradíme vám, na co si dát pozor, aby se povedlo. A k tomu prozradíme ty nejlepší obměny náplně.

Obměny krému i odpalovaného těsta

  • Klasická varianta. Klasický žloutkový krém se nedělá se šlehačkou ale s máslem. Na krém použijte stejné množství všech surovin, do zchladlého krému pak místo šlehačky přimíchejte 100 gramů změklého másla a 1 – 2 lžíce rumu.
  • Nejrychlejší varianta. Sáhněte po ní, když nemáte času (a peněz) nazbyt. Podle návodu na obalu uvařte jeden vanilkový pudink a zchladlý utřete se 100 g změklého másla.
  • Těsto pro slané náplně. Odpalované těsto můžete plnit i naslano – paštikou, ochuceným žervé, lososem – v základním rozpisu na těsto ovšem nahraďte vodu mlékem.
  • Polevy. Místo cukru můžete na věnečky použít polevy, hned tím dostanou punc luxusu. 

Nejlepší suroviny

  • Vejce. Žloutky mají v krému hlavní roli; vyplatí se proto koupit biokvalitu. O pravosti biovajec se v obchodě lehce přesvědčíte – musí mít na sobě razítko začínající číslicí 0.
  • Vanilka. Pro tentokrát zapomeňte na vanilkovou esenci a investujte do pravé vanilky – z lusku špičkou nože vydlábněte vnitřek a povařte ho v mléce. Vanilkový lusk mívají v hypermarketech v oddělení koření; stojí kolem padesátikoruny. Sázkou na jistotu jsou kořenářství.
  • Šlehačka. Smetanu ke šlehání kupte tu nejtučnější, co seženete (doporučujeme 40% ). Vyšlehejte ji dotuha a už do ní nepřidávejte žádný cukr.

Ochutnejte žloutkové věnečky podle receptu šéfcukrářky Kateřiny Fornůskové.

Zdroj informací: Apetit, Britannica

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Apetit

Apetit magazín

AD
Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace
  • Tipy a triky

Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace

Zákaznické hodnocení slouží každoročně jako základ pro sestavení žebříčku nejlepších restaurací a udělení cen Wolt Awards. Pouze chuťové buňky těch, k nimž vyrážejí dnes a denně modří kurýři, tak ukazují cestu k místům, kde na vás...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč