Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Dezert na neděli: žloutkové věnečky

Dezert na neděli: žloutkové věnečky

Vyzkoušejte klasiku! Naučíme vás božské věnečky s odlehčeným žloutkovým krémem a čerstvými jahodami.
23. 3. 2012 | Autor: redakce Apetitu

Že jste si žloutkové věnečky ještě nikdy neupekli? Pak je nejvyšší čas se do nich pustit. Odpalované těsto není tak složité, jak by se na první pohled mohlo zdát. Poradíme vám, na co si dát pozor, aby se vám povedlo. A k tomu prozradíme ty nejlepší obměny náplně.

NEJLEPŠÍ SUROVINY


  • Vejce
Žloutky mají v krému hlavní roli; vyplatí se proto koupit biokvalitu. O pravosti biovajec se v obchodě lehce přesvědčíte – musí mít na sobě razítko začínající číslicí 0.
  • Vanilka
Pro tentokrát zapomeňte na vanilkovou esenci a investujte do pravé vanilky – z lusku špičkou nože vydlábněte vnitřek a povařte ho v mléce. Vanilkový lusk mívají v hypermarketech v oddělení koření; stojí kolem padesátikoruny. Sázkou na jistotu jsou kořenářství.
  • Šlehačka
Smetanu ke šlehání kupte tu nejtučnější, co seženete (doporučujeme 40% z Kunína). Vyšlehejte ji dotuha a už do ní nepřidávejte žádný cukr.

OBMĚNY KRÉMU I ODPALOVANÉHO TĚSTA

  • Klasická varianta
Klasický žloutkový krém se nedělá se šlehačkou, ale s máslem. Na krém použijte stejné množství všech surovin, do zchladlého krému pak místo šlehačky přimíchejte 100 gramů změklého másla a 1–2 lžíce rumu.
  • Nejrychlejší varianta
Sáhněte po ní, když nemáte času (a peněz) nazbyt. Podle návodu na obalu uvařte jeden vanilkový pudink a zchladlý utřete se 100 g změklého másla.
  • Těsto pro slané náplně
Odpalované těsto můžete plnit i naslano – paštikou, ochuceným žervé, lososem – v základním rozpisu na těsto ovšem nahraďte vodu mlékem.
  • Polevy
Místo cukru můžete věnečky ozdobit polevami.

Ochutnejte žloutkové věnečky podle receptu šéfcukrářky Kateřiny Fornůskové.

REKLAMA

Přidat komentář