Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Z lesa do kuchyně: medvědí česnek

Z lesa do kuchyně: medvědí česnek

Kde hledat a najít štiplavou jarní bylinku?
27. 4. 2012 | Autor: redakce Apetitu

Pro medvědí česnek vyrazte do lesa (anebo na trhy). Najdete ho ve vlhkých půdách v listnatých lesích. Jeho podlouhlé špičaté listy si možná na první pohled spletete s konvalinkou nebo ocúnem, stačí je však jemně promnout, a vůně vás neomylně přesvědčí, co držíte v ruce. Medvědí česnek totiž silně voní po česneku. Pokud se nechcete spoléhat na úrodu z lesa nebo trhů, můžete si ho na zahradě vysadit do stínu pod ovocné stromy.

Medvědí česnek je nejlepší čerstvý, sušením ztrácí svoji sílu. Dopřávejte si ho však v rozumném množství, jinak vám hrozí nevolnost, průjmy a nadýmání. Čerstvé listy vám vydrží několik dní ve sklenici s vodou nebo v lednici zabalené do vlhkého ubrousku. Můžete je i nasekat a zamrazit. Pro dochucování jídel oceníte bylinkový olej. 100 g medvědího česneku nasekejte, smíchejte se dvěma lžičkami soli a nechte 15 minut stát. Poté je promíchejte se 100 ml rostlinného oleje (nejlépe s neutrální chutí). Přelijte do čistých skleniček a buďte opatrní, aby lístky nevykukovaly nad hladinu. Dochutit s ním můžete saláty z těstovin.

Náš tip: rizoto s medvědím česnekem  

REKLAMA

Přidat komentář