Květy a listy této dekorativní letničky mají trochu štiplavou chuť ne nepodobnou ředkvičkám. Díky tomu jsou skvělým chuťovým i vizuálním zpestřením každého talíře. Vypěstujete je i na balkoně v truhlíku a sníst ji můžete i s listy.
K pěstování na jedlé květy můžete využít prakticky všechny odrůdy lichořeřišnice větší (Tropaeolum majus). Bývají různě zbarvené a bohatě kvetou od června až do příchodu prvních mrazíků. Zkrášlí balkon, zahradu i jídlo na talíři. Prospívají také močovým cestám.
- Semínka lichořeřišnice sejte ven do konce května. Dopřejte jim dostatečné rozestupy a vlhkou, lehkou půdu. Rostlina vyžaduje sluníčko, na úrodnou půdu však náročná není.
- Květy použijte jako barevné i chuťové oživení oživení pokrmů.
-
Saláty: Asi nejčastější způsob, jak použít květy lochořeřisnice, je přidat je do salátů. Jasně barevné květy ji dodají jemnou pikantní chuť.
-
Předkrmy: Květy lze naplnit například krémovým sýrem a bylinkami, vzniknou tak efektní a chutné „jednohubky“.
-
Dekorace jídel: Květy můžete použít jako ozdobu či dekorativní oblohu. Přidávat je lze k hlavním jídlům, dezertům a dortům.
-
Nápoje: Květy můžete mistrně uložit do tvořítek na led a zalít vodou. Získáte tak efektní ledové kostky do koktejlů a limonád.
-
Bylinné máslo a sýry: Změklé máslo nebo krémové sýry můžete proměnit v bylinkové, když do nich nasekáte květy lichořeřišnice. Vedle chuti budou mít i neodolatelnou barvu.
-
Octy a oleje: Květy macerujte v octu nebo oleji, vytvoříte aromatické dochucovadlo. Můžete ho použít jako základ do salátových dresinků a marinád.
Zdroj informací: časopis Apetit