Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Info ikona

Jak poznat změklé máslo

Najdete ho v receptech na koláče, sušenky či krémy. Co si představit pod pojmem změklé máslo?
30. 5. 2012 | Autor: redakce Apetitu

Je to máslo o teplotě necelých dvacet stupňů. Tu správnou konzistenci má tehdy, když do něj můžete prstem snadno udělat otlak hluboký asi 0,5–1 cm. Prst však nesmí hladce projet celou kostkou. S takovým máslem se vám budou dobře péct koláče, sušenky i šlehat krémy.

Jak máslu pomoci, aby rychleji změklo?

Máslo změkne po hodině mimo lednici, pokud máte vysoké chlazení, může se čas měknutí prodloužit. Pokud jste jej zapomněli vyndat předem a nemáte čas čekat až změkne samo, máme pro vás čtyři vychytávky.

  1. Na pomoc vám bude skleněná miska, kterou nahřejte pod tekoucí horkou vodou. Máslo na talířku miskou přikryjte a uvidíte, že vám dobu čekání výrazně urychlí.
  2. K užitku vám také bude hřejivý radiátor, především v zimním období. Máslo nezapomeňte položit na talířek, tácek či misku. Nemělo by se však jednat o rozpálený radiátor, který by máslo zcela rozpustil. Raději pozorně hlídejte, co se na radiátoru děje.
  3. Nejrychlejším způsobem, jak máslo začít zpracovávat, je jeho nastrouhání. Vlivem vaší teplé dlaně bude rychleji poddajné, malé kousky se také snadněji podrobí mixéru.
  4. Nakrájení na tenké plátky horkým nožem je také velice rychlým řešením. Před každým zakrojením čepel nahřejte v horké vodě, otřete a zakrojte co nejužší plátek másla. Takto zpracované máslo je do deseti minut měkké a poddajné.

 

Mikrovlnné troubě se raději vyhněte, příliš změklé, až tekuté máslo, může zkazit výsledný moučník či dezert. Výše zmíněné vychytávky vás k chutnému dezertu zaručeně dovedou. V některých receptech můžete klasické máslo nahradit přepuštěným známým také pod názvem ghí. To si jednoduše vyrobíte doma a využijete jej i na další kulinářské pochutiny.

Přepuštěné máslo neboli ghí

Přepuštěné máslo alias ghí je dnes označované jako superpotravina, hojně využívané v indické kuchyni, a přesto o něm...

Pokud vám přebývá v mrazáku či lednici máslo, připravili jsme si pro vás inspirativní recepty, jak jej efektivně zpracovat.

Související

Bylinkové máslo

Představte si grilovaný steak, na kterém se rozpouští kousek bylinkového másla...

Máslové loupáky

Těstu prospívá pomalé kynutí, do lednice můžete strčit uhnětené těsto nebo už stočené pečivo –...

Pepřové máslo

Udělejte si vlastní kořeněné máslo s pepřem, parmazánem a limetkovou šťávou. Výborné jako předkrm s chlebem nebo se...

Máslové knedlíky

Máslový knedlík (nebo nok) je skvělý k lehkým jídlům, zelenině i rybám!

Dobromyslové máslo

Ideální na přelití pravých italských nočků. Recept na ně najdete na tomto webu pod názvem základní sýrové gnocchi .

Máslové hřebeny se skořicí

Na hřebeny z knihy Ivy Trhoňové Ruce v mouce se vrhla celá redakce a nezbyl ani drobeček. Díky promazání...

Česnekovo-pažitkové máslo

Ochucené máslo můžete mít v mrazáku v pohotovosti – hodí se na steaky i na brambory...

Kořeněné máslové sušenky s pomerančovou marmeládou

Tyhle kořeněné sušenky peče každé Vánoce naše kolegyně Martina. A my je milujeme! Opojná vůně másla a koření vás...

Domácí dýňové máslo

Dýňové máslo je skvělé jen tak namazané na čerstvém pečivu, ale můžete jej použít jako náplň do...

Máslový grog

Americká rumová specialita zahřívala nejen první kolonisty. Vzpomeňte si na ně, až bude za okny řádit metelice.

Jak na to: houbové máslo

Elegantní způsob, jak zakonzervovat poslední letošní úlovky.

Máslový croissant

Tajemství dokonalého croissantu je v těstě, do kterého se zabalí tuk a které se několikrát rozvaluje a překládá...

Jak na to: šalvějové máslo

Hebké a voňavé lístky šalvěje umějí dodat jídlu jedinečný šmrnc. Sluší rybám, drůbeži, tučným masům, paštikám i...

Přidat komentář