Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
5 nových způsobů, jak ozdobit koláč

5 nových způsobů, jak ozdobit koláč

Upečte dezert, který bude nejen chutný, ale také krásný.
2. 11. 2012 | Autor: redakce Apetitu

Následující tipy na zdobení jsou vhodné pro koláče z křehkého těsta, tedy na bázi mouky, másla a cukru.

PEČENÍ BEZ FORMY

Když necháte kolem náplně volný okraj těsta, můžete ho pak přehnout přes švestky a nařasit. Koláč potom upečete jen na plechu, aniž byste potřebovali koláčovou formu.

MŘÍŽKA

Díl těsta rozválejte na sílu 6 mm a vroubkovaným kolečkem nakrájejte zhruba centimetr široké proužky. Mřížku začněte zaplétat od středu ke krajům. Proužky z těsta nemusíte úplně pokaždé podvlékat, stačí je podvléci jen někde, někde jen k náplni přimáčknout.

VLNKOVANÉ OKRAJE

Těsto přimáčkněte k bokům formy. Pak ho ořízněte a začněte dělat vlnky. Spojte palec a ukazovák jedné ruky a vždy zmáčkněte těsto do špiček/vlnek. Ukazovákem druhé ruky při tom tlačte proti těstu.

OZDOBNÉ LÍSTKY


Ze zbytku těsta udělejte lístky, kterými obložíte okraje koláče. Lístky nejlíp uděláte pomocí kulatého vykrajovátka. Nejdřív vykrojíte kruh a pak vykrajovátko kousek posunete a vykrojíte lístek. Žilkování vytvoříte pomocí příborového nože.

OZDOBNÝ COP

Z rozváleného těsta udělejte rádýlkem proužky a upleťte z nich plochý cop. Abyste obkroužili celý koláč, upleťte tři nebo čtyři kratší copy, jeden dlouhý se totiž podaří málokdy.

Fotogalerie: Pečení bez formy

REKLAMA

Přidat komentář