3x medvědí česnek - pesto, pomazánka a majonéza

Medvědí česnek
ZDROJ: anaterate/Pixabay
sdílet:
Sezóna medvědího česneku, který je posledních pár let doslova hitem, je v plném proudu. Pokud si i vy chcete užít jeho chuť a načerpat z této rostliny trochu zdraví, raději si pospěšte a hurá do lesa nebo na trhy. A až se vrátíte, vezměte si k ruce tento článek, ve kterém vám přinášíme tipy, jak můžete medvědí česnek zpracovat.

Kdy a kde sehnat medvědí česnek?

Sezóna medvědího česneku je poměrně krátká a závislá na počasí. První lístky mohou vykukovat už v březnu, ale ideální dobou pro sběr je duben, kdy v sobě mají nejvíce živin. V květnu už začínají rozkvétat a živiny ztrácí.

Medvědí česnek koupíte na trhu, najdete ho v lužních nebo listnatých lesích, kolem potoků, ale můžete si ho vypěstovat i na vlastní zahradě. Stačí si koupit cibulky, zasadit je do stinného místa a zajistit dostatek vláhy.

Medvědí česnek: (ne)známá léčivka s magickými účinky

Medvědí česnek: (ne)známá léčivka s magickými účinky

Více

Pesto

Jednou z možností, jak medvědí česnek zpracovat, je pesto. To je ideální volbou, pokud víte, že ho do týdne zpracujete, pak už by se pesto zkazilo. Budete potřebovat:

100-150 g medvědího česneku, hrubá mořská sůl, špetka kajenského pepře, 50 g oříšků kešú, nesolených, 50 g strouhaného sýra pecorino, 150 ml olivového oleje.

Příprava pesta je skutečně jednoduchá. Nejprve listy pečlivě omyjte, odstraňte nečistoty či broučky a osušte. Poté už jen vložte listy do hluboké mísy, posypte solí a mixujte tyčovým mixérem. Postupně přidávejte i další suroviny. Jakmile máte hladkou pastu, je hotovo. Pesto dejte do uzavíratelné sklenice a povrch zakápněte olejem, zabráníte tím oxidaci. Uchovávejte v lednici maximálně týden.

A jak pesto využít? Úplně nejlépe se nám osvědčilo namazat pesto na pěkně opečenou topinku nebo ho jednoduše smíchat se špagetami, které v kombinaci se sílou medvědího česneku chutnají skutečně božsky.

Špagety s pestem z medvědího česneku

Špagety s pestem z medvědího česneku

Více

Pomazánka

Druhou snad ještě jednodušší variantou je pomazánka. Medvědí česnek totiž můžete používat v podstatě stejně jako pažitku, takže v kombinaci s tvarohovým sýrem a čerstvým křupavým chlebem bude chutnat skvěle. Recept na jarní pomazánku s Lučinou, medvědím česnekem, pažitkou a ořechy najdete v odkaze níže. Tahle pochoutka je ideální volbou pro jarní snídani nebo svačinku.  

Pomazánka z Lučiny s medvědím česnekem a pažitkou

Pomazánka z Lučiny s medvědím česnekem a pažitkou

Více

Majonéza

Nakonec pro vás máme možná trochu nečekanou možnost úpravy. Z medvědího česneku si totiž můžete připravit i skvělou, chuťově výraznou majonézu. Připravte si:

12 menších listů medvědího česneku, 4 žloutky, 2 lžičky dijonské hořčice, 200 ml slunečnicového oleje, 220 ml řepkového oleje, 1 lžíci bílého vinného octa, čerstvě drcený bílý pepř, hrst kaparů.

Medvědí česnek spařte ve vroucí vodě asi půl minuty, poté vyjměte a vložte do ledové vody. Listy osušte a společně se žloutky a hořčicí vložte do mixéru a rozsekejte najemno. Směs přendejte do mísy na šlehání. Oba oleje slijte dohromady. Žloutkovou směs začněte šlehat a za stálého šlehání pomalu přikapávejte olej, dokud ho všechen nespotřebujete. Majonézu ochuťte octem, solí a pepřem. Můžete přidat i nasekané kapary. Uchovávejte v ledničce maximálně do druhého dne.

A jak majonézu využít? Výrazná majonéza skvěle doplňuje chuť ryb. Vyzkoušejte třeba náš recept na lososa v papilotě s majonézou s medvědím česnekem.

Losos s chřestem v papilotě & majonéza s medvědím česnekem

Losos s chřestem v papilotě & majonéza s medvědím česnekem

Více

Obchod Apetit