Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak se dělá zapečený květák aneb čtyři kroky k dokonalému jídlu skoro bez práce

Jak se dělá zapečený květák aneb čtyři kroky k dokonalému jídlu skoro bez práce
sdílet:

Zapečený květák je v Británii nezbytná příloha, bez které se neobejde žádná večeře, jejíž hlavní hvězdou je pečeně. My si ale tuhle gratinovanou lahůdku umíme představit i jako středobod večeře bezmasé, doplněnou bramborovou kaší a lehkým salátem!

 

Možná vás to překvapí, ale se v redakci dělíme na dva téměř nesmiřitelné tábory. Jedni květák oddaně milují a nedají na něj dopustit, druzí ho nemohou doslova ani cítit. V případě, že se pustíme do přípravy smaženého květáku s domácí tatarkou nebo babiččiných květákových placiček, nás tiše proklínají.

Vsadíme se ovšem s vámi, že pokud druhému táboru předložíte květák zalitý perfektně připraveným bešamelem, případně zasypaný vrstvou sýra a zapečený dozlatova, jejich přesvědčení se začne otřásat v základech. I nám se takto podařilo pár zapřisáhlých odpůrců květáku přetáhnout na svou stranu.

Otázka tedy zní – jak docílit toho, aby byl květák naprosto dokonalý a doslova neodolatelný? Máme pro vás nejen recept ale i 4 tipy, díky kterým zapečený květák zvládnete na jedničku. 

1. Pečení květáku

V troubě květák nejen tepelně upravíte, ale na rozdíl od předváření jej i částečně zbavíte vody, která by vám zbytečně ředila omáčku. Navíc zelenina získá pečením intenzivnější chuť.

2. Příprava světlé jíšky

Základ bešamelu tvoří světlá jíška z másla a mouky. Právě ta jej zahustí a dodá mu i chuť. Čím déle budete jíšku v hrnci míchat, tím tmavší bude, tak to nepřežeňte! Když je jíška krásně zlatá, máte hotovo. 

3. Jak se dělá dokonalý bešamel

Tajemství dokonale jemného bešamelu je v pomalém přilévání mléka a smetany, zvláště ze začátku. Pokaždé tekutinu důkladně zapracujte, než přidáte další dávku. Jen tak se v něm neudělají hrudky, které by vaši práci mohly zhatit.

4. Náprava škod

Pokud se vám přesto hrudky udělaly, nezoufejte. Máte několik možností, jak situaci ještě zachránit. Můžete je zkusit vymíchat, nebo lépe pořádně prošlehat a rozbít metličkou. Jednodušší a účinnější je ale omáčku rozmixovat tyčovým mixérem. A v neposlední řadě můžete vzít do ruky husté síto a bešamel jednouduše přepasírovat. Hrudky zůstanou v sítu a omáčka je zachráněna.

Zdroj informací: časopis Apetit

Skryt pre seznam

Související recepty

Související články

Apetit magazín

KVÍZ: Jak dobře znáte české vánoční zvyky a tradice?
  • Kvízy

KVÍZ: Jak dobře znáte české vánoční zvyky a tradice?

Vánoce si každý spojuje s něčím jiným: někdo cítí vůni perníčků právě vytažených z trouby, jiný si představí třpytivá světýlka na stromečku, nebo třeba vzpomene na ty vtipné okamžiky, kdy se rodina snaží zjistit, kdo tajně ujídá cukroví. Co...