Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

4 kroky k dokonalému zapečenému květáku

4 kroky k dokonalému zapečenému květáku
sdílet:

Zapečený květák je v Británii nezbytná příloha, bez které se neobejde žádná večeře, jejíž hlavní hvězdou je pečeně. My si ale tuhle gratinovanou lahůdku umíme představit i jako středobod večeře bezmasé, doplněnou bramborovou kaší a lehkým salátem!

 

Květák je trochu kontroverzní surovina. Možná vás to překvapí, ale sami se v redakci dělíme na dva téměř nesmiřitelné tábory. Jedni květák oddaně milují a nedají na něj dopustit, druzí ho nemohou doslova ani cítit, a v případě, že se půstíme do přípravy smaženého květáku s domácí tatarkou, nás tiše proklínají a redakční kuchyni se vyhýbají obloukem.

Vsadíme se ovšem s vámi, že pokud druhému táboru předložíte květák zalitý perfektně připraveným bešamelem zapečený krásně dozlatova, jejich přesvědčení se začne otřásat v základech. I nám se takto podařilo pár zapřisáhlých odpůrců květáku přetáhnout na svou stranu. Otázka tedy zní – jak docílit toho, aby byl květák naprosto dokonalý a doslova neodolatelný? Máme pro vás nejen recept ale i 4 tipy, díky kterým vše zvldádnete na jedničku. 

4 tipy pro dokonalý výsledek

1) Pečení květáku

V troubě květák nejen tepelně upravíte, ale na rozdíl od předváření jej i částečně zbavíte vody, která by vám zbytečně ředila omáčku. Navíc zelenina získá pečením intenzivnější chuť.

2) Jíška

Základ bešamelu tvoří jíška z másla a mouky. Právě ta jej zahustí a dodá mu i chuť. Čím déle budete jíšku v hrnci míchat, tím tmavší bude, tak to nepřežeňte! Když je jíška krásně zlatá, máte hotovo. 

3) Jemný bešamel

Tajemství dokonale jemného bešamelu je v pomalém přilévání mléka a smetany, zvláště ze začátku. Pokaždé tekutinu důkladně zapracujte, než přidáte další dávku. Jen tak se v něm neudělají hrudky, které by vaši práci mohly zhatit.

4) Náprava škod

Pokud se vám přesto hrudky udělaly, nezoufejte. Máte několik možností, jak situaci ještě zachránit. Můžete je zkusit vymíchat, nebo lépe pořádně prošlehat a rozbít metličkou. Jednodušší a účinnější je ale omáčku rozmixovat tyčovým mixérem. A v neposlední řadě můžete vzít do ruky husté síto a bešamel jednouduše přepasírovat. Hrudky zůstanou v sítu a omáčka je zachráněna.

Pokud patříte mezi milovníky květáku, inspirujte se našimi recepty, které pro vás přidáváme do sekce pod článkem ↓.

Skryt pre seznam

Související články

Apetit magazín

Líná kuchařka: Jak se dobře najíst bez dlouhého vaření

Líná kuchařka: Jak se dobře najíst bez dlouhého vaření

Edice Apetit se rozrůstá o další novinku. Línou kuchařku jsme ušili na míru všem, kteří rádi dobře jedí, ale nemají čas nebo chuť trávit v kuchyni dlouhé hodiny. Kniha je plná receptů, které pravděpodobně znáte. My jsme je ale zjednodušili...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
339 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč