Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Seriál o mase: vepřová kýta

Seriál o mase: vepřová kýta

Jeden z nejlibovějších dílů vepřového masa vyžaduje jemné zacházení. Václav Frič vám poradí, jak jej upravit, aby zůstal krásně šťavnatý.
17. 4. 2013 | Autor: redakce Apetitu

Vepřová kýta je zadní noha vepře až ke kolenu. Skládá se z mohutné kosti obalené dlouhými svazky svalových vláken. Díky své stejnorodé kvalitě se kýta používá k výrobě šunky. Zvláště v dnešní době ‚netučných‘ čuníků obsahuje minimum tuku, a proto má při tepelné úpravě tendenci vysychat.

PROČ JI MÁTE CHTÍT?


  • Pro jednoduchost opracování. Na plátku z kýty není třeba nic čistit, ořezávat ani jinak upravovat. I její příprava má však své zásady.
  • Pro libové maso. Nechcete z jídelníčku vyškrtnout vepřové, ale hlídáte si linii? Pak právě vepřová kýta může být pro vás řešením.
  • Pro variabilitu. Můžete ji jakkoli ochutit, připravit v troubě nebo na minutku, na plátky nebo na nudličky, ostrou nebo jemnou – fantazii se meze nekladou.

KDE KOUPIT?


Vepřovou kýtu koupíte opravdu všude, její kvalita však jako u jakéhokoli jiného masa kolísá (viz dále Na co si dát pozor?). Maso přirozeně mramorované tukem pochází se speciálních plemen a biochovů, protože jejich chov vyžaduje mj. přirozenou čili delší jateční dobu. Přeštické vepříky koupíte například v břevnovském řeznictví Kšána a syn (www.ksanaasyn.cz) a biovepřové na farmě Sasov (biokýta 325 Kč/kg, www.biofarma.cz). Vynikající vepřové má také Ekofarma Rybník, koupit se dá i on-line (kýta stojí 175 Kč/kg). Doporučujeme nakupovat i na www.jehnecimaso.cz, kde je nově v nabídce i vepřové maso z maďarského plemene vepřů mangalica, jejichž maso je prostě úžasné (kýta 210 Kč/kg). Máme to vyzkoušeno!

NA CO SI DÁT POZOR?


  • Na mražené a balené maso. Václav Frič říká, že dnes už není důvod kupovat mražené maso. Bývá nekvalitní a plné přidané vody. Ani balené chlazené maso není žádná výhra – často je krájené po vlákně (takže třeba řízky jsou pak tužší) a občas takzvaně křehčené (napíchané vodou).
  • Na vzhled. Nechte si kýtu ukázat i zespodu, jestli řezník při vykosťování neudělal u kosti z masa cáry.

CO S VEPŘOVOU KÝTOU V KUCHYNI?


Z vepřové kýty připravíte skvělé řízky, italskou saltimboccu, grilované ražniči, doměkka dušené plátky i asijské minutky. Výborné recepty na vepřovou kýtu z pánve i z trouby a také další rady šéfkuchaře Václava Friče najdete v květnovém vydání časopisu Apetit.

Fotogalerie: Seriál o mase: vepřová kýta

REKLAMA

Přidat komentář