Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Bílý vs. zelený chřest

Bílý vs. zelený chřest

Lahůdková jarní zelenina se konečně vrací na naše talíře. Jaký je rozdíl v barvě výhonků?
25. 4. 2013 | Autor: redakce Apetitu

Bílý chřest

je bledý, protože se k němu nedostane slunce, takže v něm neprobíhá fotosyntéza a nevzniká chlorofyl. Pěstuje se v hrůbcích pod plachtami, které jsou z jedné strany černé a z druhé bílé – otáčejí se podle toho, zda je třeba, aby se půda více zahřívala (černá strana), nebo naopak ochlazovala, je-li slunce příliš. Sklízí se speciálními noži, jimiž se odřezává přímo pod zemí, špičky jsou tak křehké, že se často ulomí – prodávají se pak zvlášť a polévka je z nich úplně nejlepší (recept najdete zde). Ve střední a západní Evropě je považován za krále zeleniny a je to on, který proslavil český chřest, než jej komunisté prohlásili za buržoazní přežitek.

Zelený chřest

se u nás sklízí ze stejných odrůd jako bílý. Výhonky se nezakrývají, a proto vytvářejí chlorofyl, zelené rostlinné barvivo. Sklízejí se jakýmkoli ostrým nožem a odřezávají se nad povrchem země. Přestože je jeho pěstování zdánlivě snadnější, je dražší než bílý. Oproti bílému chřestu má totiž zhruba poloviční výnos na hektar a je náchylnější k poškození přízemními mrazíky. Kromě toho existuje i chřest fialový. U nás se s ním ale obvykle nesetkáte.


Fotogalerie: Bílý vs. zelený chřest

REKLAMA

Přidat komentář