Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak ochutnávat víno v restauraci

bile vino
ZDROJ: Pixabay.com
sdílet:

Objednávka a úvodní degustace vína nemusí patřit ke kontroverzním okamžikům večeře. Poradíme vám, jak vše zvládnout sebevědomě a s noblesou.

 

Před objednávkou vína

Poté, co vám číšník přinese vinný lístek, vybíráte si víno sami, nebo se ho rovnou můžete zeptat, jaká vína doporučuje. Ptejte se na jejich původ i vlastnosti. Nebojte se říct si o tip i v jiné cenové kategorii, myšlenka na velkou útratu peněz by vám mohla pokazit dobrý pocit z vína. Obecně platí jednoduché pravidlo: k lehčím pokrmům, bílému masu a těstovinám se hodí víno bílé, k těžším pokrmům a k červenému masu se zas pije víno červené. Dopřáváte-li si dezert, doporučujeme víno dezertní nebo šampaňské, které si notuje hlavně s jahodami.

Když přijde číšník

Číšník poté přichází s lahví vína, kterou otevírá před vašimi zraky tak, abyste viděli, že víno nebylo již otevřené a neztrácelo na kvalitě. Nejprve vám ukáže etiketu vína, abyste odsouhlasili, že se jedná opravdu o lahev, kterou jste si objednali. Poté číšník víno otevírá. Přivoní k zátce a kontroluje, zda je víno v pořádku. Poté dá přivonět i vám. Korek musí vonět příjemně vínem.

Je-li vše v pořádku, číšník nalévá vybrané osobě degustační vzorek. Ochutnává většinou ten, kdo víno objednával. Popřípadě se degustace může ujmout osoba, která se ve vínech vyzná či ho doporučila. Kontrolu vína můžete svěřit také společensky nejdůležitějšímu hostu u stolu. Tím může být osoba nejstarší, s nejvyšším postavením, žena mezi muži nebo momentálně nejdůležitější osoba, například oslavenec.

Až víno ochutnáte, stačí pokývnout a říct, že vše je v pořádku, číšník poté dolije sklenice. Automaticky se předpokládá, že s vínem souhlasit budete, vracení již otevřených lahví není obvyklé, ale nebojte se vyjádřit svůj pravý pocit z vína. Víno musí chutnat příjemně. Respektujte však individuální vlastnosti vín. Objednáte-li si například silné červené víno, jen stěží ho můžete reklamovat pro jeho plnou chuť s tím, že byste raději něco lehčího a svěžejšího. Tento výběr probíhá ještě předtím, než objednáte první lahev, a měl by vám s ním pomoci právě číšník či sommeliér podniku.

Na co si dát pozor

Někdy se může přihodit, že vám na stůl přinesou lahev správného typu a značky vína, ale špatného ročníku. Ročníky se od sebe často výrazně liší, nejen vlastnostmi, ale i cenou, proto je nutné si lahev zkontrolovat před jejím otevřením. Nemusíte se bát, že by kontrola byla pro akt otevírání lahve rušivá. Před rozléváním zkontrolujte čistotu skleniček a při rozlévání se podívejte, zda ve víně neplavou kousky korku. Na zdraví!

Připravila Nikita Rybová

Související články

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

TOP potraviny pro zlepšení stavu pokožky obličeje a těla

TOP potraviny pro zlepšení stavu pokožky obličeje a těla

Atraktivní a upravený vzhled je cílem každé dívky. K tomu se doporučuje nejen používat různé kosmetické přípravky, ale také zvýšit konzumaci potravin, které obsahují nejvíce zdraví prospěšných látek. Ve skutečnosti existuje poměrně velký...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč