Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Jedlé květiny: pampelišky

Jedlé květiny: pampelišky

Nerozčilujte se nad hojným výskytem žlutých květů pampelišky na zahradě. Je léčivá a skvěle poslouží i jako přísada do jídel.
3. 5. 2013 | Autor: redakce Apetitu

Pampeliška neboli smetánka lékařská je velice léčivá bylina plevelného typu. Roste po celé střední Evropě. Najdete ji na loukách, pastvinách, polích, na zahradách i podél cest. Bezpečně ji poznáte podle zářivě žlutého květu a růžicových listů. Po utržení ze stvolů vytéká mléko, které na kůži zanechává hnědé skvrny.

Co sbírat a proč


Pampeliška je léčivá od kořenů až po květ. Kořeny sbíráme před rozkvětem, tedy mezi březnem a dubnem, nebo na konci vegetačního období, tj. od srpna do září. Správně usušený kořen je na lomu bílý a neplesniví. Obsahuje hořčiny, tříslovinu, inulin, aminokyseliny a minerální látky jako měď či draslík. Listy se sbírají od května do října. Jsou bohaté na vitamin C a silice. Sušit je můžete i na sluníčku, ale bude to kvůli mlíčí, které listy obsahují, trvat trochu déle. Správně usušené listy si zachovávají zelenou barvu. Nejlepší je dát si pampeliškové listy pěkně čerstvé a křupavé. Obsahují látky, které povzbuzují trávicí orgány, působí močopudně a ovlivňují funkci jater, střev, ledvin a žaludku. Působí velice dobře na metabolismus. A protože snižují hladinu cukru v krvi, hodí se pro diabetiky.

Využití v kuchyni


Květy a listy se nejlépe hodí do jarních a letních salátů. Ozdobit jimi můžete i chlebíčky či bagety. Květy efektně působí na dortech a koláčích, stačí je lehce posypat moučkovým cukrem. Připravit z nich můžete také domácí med. Ostatní části pampelišky se nejčastěji louhují v teplé vodě, nápoj je třeba pít několikrát denně. Pro inspiraci pro vás máme tři recepty, do kterých se pampeliškové květy i lístky skvěle hodí.

3× pampeliška v jídle:



Připravila Nikita Rybová

Fotogalerie: Jedlé květiny: pampelišky

REKLAMA

Přidat komentář