Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Info ikona

Otázka & odpověď: jak číst etikety

Musí být vždy na obalu potravin uvedeno složení?
10. 5. 2013 | Autor: redakce Apetitu

Složení nemusí být uvedeno u jednosložkových potravin, jako je například mléko nebo některé sýry. Jinak by na etiketě měly být uvedeny všechny použité složky. Jdou po sobě v pořadí podle hmotnosti od největšího podílu k nejmenšímu, a to včetně alergenů a přídatných látek, u nichž musí být uveden název a účel, za jakým se přidává, například barvivo, konzervant či zahušťovadlo. Aroma se může uvádět pouze všeobecně, bez konkrétního druhu. „Pokud je v samotném názvu výrobku zdůrazněna surovina, například nápoj s ,jahodovou‘ šťávou nebo koláč s ,meruňkami‘, musí být navíc uvedený jejich procentní podíl,“ vysvětluje Michaela Mezerová ze Státní zemědělské a potravinářské inspekce. Díky této úpravě se můžeme dočíst třeba to, že v některé anglické slanině je například jen 70 % vepřového masa – což je nám záhadou, když je to přece nedělený kus masa!

Přidat komentář