Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Info ikona

Otázka & odpověď: jak číst etikety

Musí být vždy na obalu potravin uvedeno složení? Jednoduchá odpověď zní ano, ale pojďme se na tuto problematiku podívat trochu blíž.
10. 5. 2013 | Autor: redakce Apetitu

Složení musí být uvedeno na všech potravinách s výjimkou jednosložkových, jako je například mléko nebo některé sýry. Nenechte se však zmást například kusem uzeného masa ve vakuu. Ačkoli to tak nevypadá, zřejmě nepůjde o jednosložkovou potravinu. Takový kus masa může obsahovat přídatné látky, které zajistí jeho trvanlivost, správnou barevnost, případně vážou vodu. Ze 100 % takového kousku uzeniny proto může maso tvořit jen 70% podíl.

5 snadných způsobů, jak častěji jíst ořechy a semínka

Jsou zdravé, zlepšují práci mozku a navíc jsou zdrojem cenných látek. Skvěle dochutí váš oběd i dezerty.

Pořadí podle hmotnosti

Pořadí použitých surovin ve složení jde sestupně podle toho, jaký hmotnostní podíl ve výrobku tvoří. Pokud potravina zmiňuje v názvu přítomnost nějaké specifické složky (například s ořechy, s hovězím masem, malinová apod.), musíme se dočíst, jaký podíl této suroviny se v ní nachází. Potvrzuje to i Michaela Mezerová ze Státní zemědělské a potravinářské inspekce: „Pokud je v samotném názvu výrobku zdůrazněna surovina, například nápoj s ,jahodovou‘ šťávou nebo koláč s ,meruňkami‘, musí být navíc uvedený jejich procentní podíl.“  

Tajemství průmyslové výroby

Přídatné látky neboli éčka se mohou uvádět buď celými názvy, nebo označená E-kódy. Musí se u nich také uvádět, k jakému účelu je výrobce použil, proto se před ně píše, že jde například o barvivo, konzervant, stabilizátor, protispékavou látku či zahušťovadlo. Čím víc přídatných látek potravina potřebuje a obsahuje, tím víc je průmyslově zpracovaná a vzdálená od původní suroviny a receptury. Přídatné látky mají schopnost nahrazovat přirozené potraviny a zastupovat jejich přirozené funkce, využívají se proto, že jejich použití je levnější. Pokud se ve složení uvádí aroma, pak vězte, že jde o syntetické aroma, v opačném případě výrobci uvádějí "přírodní aroma".

Výčet alergenů je další povinnou součástí potravinového obalu. Platná legislativa rozlišuje 14 hlavních alergenů, které je třeba při uvádění na etiketě zvýraznit - buď tučným písmem, velkými písmeny nebo podtržením. Často se můžeme setkat s větou, "Může obsahovat stopy arašídů...". Jde o pojistku pro výrobce, že varoval spotřebitele před potenciálním rizikem, že v potravině narazíme na neurčité množství alergenní látky, která oficiálně není součástí receptury. Je to jednodušší cesta, než se zabývat důkladným čištěním výrobních linek, na kterých se zpracovávají i alergenní suroviny.

Alergeny, o kterých se musíme vždy dočíst:

  • obiloviny obsahující lepek: pšenice, žito, ječmen, oves, špalda
  • korýši
  • vejce
  • ryby
  • arašídy
  • sójové boby
  • mléko
  • skořápkové plody: mandle, ořechy - para, vlašské, lískové, pekanové, kešu, pistácie, makadamové
  • celer
  • hořčice
  • sezamová semena
  • oxid siřičitý
  • vlčí bob
  • měkkýši

 

Foto v textu: Nicole Köhler z Pixabay 

Související

sepiové barvivo

Dobrý den, nevíte někdo, kde dostanu sepiové barvivo? Zachutnalo mi černé risoto a to nelze ničím nahradit. moc děkuji

Samokypřící mouka

Dobrý den, potřebovala bych poradit. Z Austrálie jsem si dovezla kuchařky, ve kterých se používá samokypřící mouka. Jaký mám používat přepočet naší mouky plus kypícího prášku, aby se recept povedl?

Alergie na mléko

Dobrý den, dovoluji se na Vás obrátit s prosbou. Dostala jsem za úkol :-) upéct koláč nebo dort pro souseda, který má alergii na mléko. Můžete mi prosím poradit jak na to. Moc děkuji a přeji hezké, snad už konečně..... léto Jaroslava

Přidat komentář