Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Otázka & odpověď: nákup chřestu

Otázka & odpověď: nákup chřestu

Jak vybrat ty nejlepší výhonky?
17. 5. 2013 | Autor: redakce Apetitu

Chřest patří k první jarní zelenině. Jeho sezona u nás trvá přibližně od poloviny dubna do konce června. V českých zelinářstvích a na trzích nejčastěji koupíte bílý nebo zelený. Jedná se o výhonky jedné odrůdy, které se liší způsobem pěstování. Bílý chřest je bledý, protože před sklizní nepřijde do styku se slunečními paprsky. Zato zelený chřest si slunce užije dosytosti. Výhonky díky tomu vytvářejí zelené rostlinné barvivo chlorofyl.

Při nákupu si pohlídejte kvalitu chřestu. Nesmí na sobě mít stopy plísně, hniloby ani být zavadlý. Zkontrolujte také, zda nejsou zdužnatělé výhonky (pazochy) měkké. Hlavičky chřestu by měly být hezky sevřené a pevné. Pootevřené značí opožděnou sklizeň. Čerstvý chřest mírně sladce voní, řezné plochy působí svěže a šťavnatě.

Až nakoupíte, pusťte se do jednoduché úpravy chřestu s máslem a olivovým olejem. Náš recept je skvělý pro ty, kterým se nechce dělat s holandskou omáčkou, ale obyčejné přelití výhonků máslem už je omrzelo.

Související

Chřest s křupavou krustou

Chřest schovaný pod křupavou peřinkou...

Bílý chřest se sauce gribiche

Bílý chřest můžete kombinovat s jemnými omáčkami, ale i s výraznými, jako je tahle.

Kuře se zeleným chřestem a estragonem

Výborná večeře i víkendový oběd, který hravě a rychle zvládnete po práci nebo po návratu ze sobotního farmářského trhu.
REKLAMA

Přidat komentář