Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Voňavé bylinky na ryby a mořské plody

Voňavé bylinky na ryby a mořské plody

Které bylinky nejlépe ladí s rybami a mořskými plody? Máme pro vás jednoduchý přehled těch základních.

22. 5. 2013 | Autor: redakce Apetitu

Kopr


Nejlépe ladí s lososem, ale nezkazíte jím ani jiné mořské ryby. Do jídla ho přidávejte těsně před dokončením, tepelná úprava mu nesvědčí. Rybu jím můžete posypat nebo ho přidejte do omáčky. Kopr kupujte čerstvý ve svazcích. Jako bylinka je kopr velmi nenáročný, dá se bez potíží vypěstovat i v truhlíku na balkoně.
Recept: krémová rybí směs zapečená s kaší

Tymián


Pokud si při výběru bylinek nejste jistí, rozhodně sáhněte po něm. Čerstvým naplňte vnitřek ryby před grilováním či zapékáním nebo ho přidejte do marinády. Naložený v olivovém oleji si zachová své aroma.
Recept: grilované sardinky

Petrželka


Oblíbená polévková bylina své uplatnění najde i při přípravě ryb. Nejčastěji při rychlém a jednoduchém grilování, kdy ji vkládejte do vnitřku ryby. Dochutí i mořské plody v kombinaci s těstovinami. Hodí se i do rybích polévek, kam ji přidávejte těsně před koncem vaření, aby neztratila svoji barvu a aroma.
Recept: penne s treskou, kapary a olivami

Rozmarýn


S touto velmi aromatickou bylinkou zacházejte opatrně. Lze ho použít samostatně, nejlépe při vaření, dušení nebo pečení ryb. Máte-li rádi středomořskou kuchyni, je třeba ho mít v zásobě. Je ideální pro pěstování v truhlíku na balkoně.
Recept: ryba v papilotě

Estragon


U nás méně dostupná bylinka má nasládlou, lehce hořkou a velice výraznou chuť. Například Francouzi se bez něj neobejdou a dochucují jím právě ryby nebo drůbež. Pokud seženete čerstvý, kupte ho větší množství a zbytek dejte do mrazáku. Přidávejte ho až nakonec vaření, aby si zachoval aromatické látky.
Recept: ryba pečená v soli

Bazalka


Tato bylinka je nepostradatelným dochucovadlem středomořské, hlavně italské kuchyně. Snadno ji vypěstujete i v malém květináči. Stejně jako další bylinky s jemnými listy bazalku tepelně neupravujeme a přidáváme ji do pokrmů jako finální tečku. K dochucování ryb je dokonalé bazalkové pesto. Do jeho výroby se můžete pustit i doma s naším ověřeným receptem.
Recept: zapékaná ryba

Koriandr


Stejně jako zázvor, rybí či sójová omáčka je i koriandr nedílnou součástí asijské kuchyně. Čerstvý je k mání celoročně u asijských prodejců ovoce a zeleniny, občas i v supermarketech. Jednoduše jím posypte rybu před grilem nebo ho před koncem opékání vsypte do směsi ryb a zeleniny. V Thajsku koriandr funguje jako tradiční polévková bylina stejně jako naše petrželka.
Recept: losos po asijsku

Připravila Nikita Rybová
REKLAMA

Přidat komentář