Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak ušlehat dokonalý sníh z bílků

Sněhové pusinky
ZDROJ: Sheri Silver, Unsplash
sdílet:

Pusinky, laskonky, piškotová bábovka – ty všechny nadlehčuje a zpevňuje bílkový sníh. Než se pustíte do jeho šlehání, potřebujete znát pár základních pravidel, která zajistí, že se nadýchaný zázrak dokonale povede. Prozradíme vám správnou techniku i co k bílkům přidat, aby byly pevnější.

Mastnota musí pryč

Aby se vám podařilo do bílků vešlehat vzduch, nesmí přijít do kontaktu s tukem. Proto musí být jednak dokonale oddělené od tučných žloutků, jednak si dejte pozor, abyste vše, co ke šlehání používáte, dokonale odmastili.

  • Profíci doporučují šlehat v kovových, skleněných nebo keramických nádobách. Nejlepší jsou údajně měděné. Na plastu tuky ulpívají a je obtížné je dokonale očistit. Pokud jinou nádobu nemáte, zkuste ji před šleháním vytřít rozpůleným citronem. Kyselá šťáva odmašťuje.

Čím čerstvější, tím lepší

Bílky na šlehání jsou nejlepší hodně čerstvé. U starších vajec vám k dobrému našlehání pomůže špetka vinného kamene a soli, které sníh stabilizují a zpevní. Před oddělováním žloutků od bílků nechte vejce hodně vychladit. Před šleháním potřebují mít naopak pokojovou teplotu.

Jemná pěna i pevné špičky

A jdeme do finále. Bílky jsou oddělené, nádoba a další pomůcky odmaštěné, můžete se pustit do šlehání. Začněte pozvolna, na nejnižší stupeň elektrického šlehače.

  • Až se bílky začnou měnit z tekutých na lehkou pěnu, přidávejte postupně rychlost otáček. Je fascinující, jak se vazká, lehce slizká tekutina během chvilky promění v hladkou, nadýchanou pěnu.

Během šlehání můžete pozorovat, jak bílky prochází třemi stadii konzistence. Nejprve se promění v jemnou, řídkou pěnu podobné té koupelové, pak se začnou zpevňovat, výrazně zvětšovat objem a jsou stále bělejší. Sníh v tomto okamžiku při vytáhnutí metly tvoří měkké špičky, které se po chvíli ohnou.

A poslední fáze je pevný, hustý, dokonale vyšlehaný sníh. Špičky zůstanou po vytažení metly hezky stát a pokud si troufáte, můžete zkusit i test s otočením misky vzhůru nohama – sníh by neměl vypadnout.

Něžná péče

Dobře vyšlehaný sníh hned zpracujte. Jeho nadýchanost rychle pomíjí, začne vodnatět, klesat a znovu už jej nevyšleháte. Hotový sníh je lehká hmota, která potřebuje něžné zacházení, aby zůstala nadýchaná.

  • Do těsta, které často bývá hutnou kombinací másla, cukru, vajec a mouky, ji zapracovávejte postupně.
  • Vždy přidejte nejprve jednu třetinu vyšlehaného sněhu a jemným obracením stěrkou nebo velkou plochou lžící ho zatírejte do těsta. Takhle pokračujte i se zbylým sněhem. Buďte trpěliví a jemní.
  • Určitě ho nešlehejte a nesnažte se být ani precizní a získat spojením sněhu a těsta dokonale jednolitou hmotu. Tím byste přišli o veškerou nadýchanost. Správně zapracovaný sníh dodá těstu po upečení jemnou pórovitou a pružnou strukturu.

Dokonalý bílkový sníh už máte. Inspirujte se v následujících receptech, jaké sladké delikatesy s ním připravit.

Zdroj info: Apetit

 
Skryt pre seznam

Související články

Skryt pre seznam
Autor: Jana Kopřivová

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč