V Dívce na koštěti se ze šalvěje připravoval kouzelný lektvar, vy si z ní uvařte třeba kloktadlo na bolest v krku nebo bylinkovou vodu, která zklidní pokožku hlavy. Nám jde však především o jídlo. Pár lístků šalvěje dodá pokrmům nezaměnitelnou vůni a šmrnc, užívejte ji však s rozmyslem. Obsahuje jedovatou silici thujon, která tepelnou úpravou vyprchá jen částečně.
Jak pěstovat
Šalvěj snadno vypěstujete venku na zahradě nebo na balkoně v truhlíku. Vděčná a nenáročná bylinka si libuje ve slunných místech v lehké, dobře propustné půdě. Nemá ráda mráz, tak ji na zimu zakryjte chvojím nebo schovejte v květináči do chladné části domu. Listy sklízejte od jara do podzimu. Používat je můžete čerstvé i sušené. Šalvěj můžete také zamrazit. Lístky takto vydrží až šest měsíců a uchovají si více aroma než sušené.

S čím kombinovat
Výrazné a voňavé koření se skvěle hodí k rybám, drůbeži a tučným masům, stejně jako do paštik, nádivek a k těstovinám. Chutnat vám bude také s jablky a fazolemi. Dobře se kombinuje také s bobkovým listem, kmínem, česnekem, libečkem nebo majoránkou.
Přidat komentář