Kuchařky Apetit DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Jak na to: kynuté těsto

Jak na to: kynuté těsto

Začátečníkům může kynuté těsto připadat složité, když si ale osvojíte pár pravidel, zjistíte, že to s ním až tak komplikované není.
18. 10. 2013

Pozor na vyšší teplotu


Vše nad 55 °C je během kynutí špatně. Teplo však mají kvasinky rády, proto by mělo mít mléko a rozehřáté máslo 40 °C, tedy jen nepatrně víc, než je teplota těla. Všechny ostatní přísady by měly mít pokojovou teplotu.

Nechte vzejít kvásek


Droždí smíchejte s vlažným mlékem, cukrem a trochou mouky a počkejte, až se na hladině vytvoří bubliny. Díky tomuto procesu se aktivují kvasinky a droždí ožije.

Máslo až nakonec!


K mouce, cukru a vejcím nejdříve přidejte vzešlý kvásek a vlažné mléko. Krátce propracujte a teprve pak přimíchejte máslo. Kdybyste totiž začali tukem, mouka by se jím obalila a nepřijala by tekutinu. Těsto by ztěžklo a dobře by nevykynulo.


Předehřejte troubu


Po vytvarování nechte těsto na plechu ještě 15–30 minut kynout. Zásadně ho dávejte do předehřáté trouby, aby se proces kynutí teplem zastavil. Koláč už tak nebude nežádoucím způsobem měnit svůj tvar – mohla by z něj totiž třeba vytéct náplň.

Nejslavnější české a moravské kynuté koláče


REKLAMA

Komentáře

Obrazek uzivatele
No vida a u nás se od časů babičky vždycky na kynuté nejdřív vymíchal do pěny cukr + vejce + tuk, teprve pak se přidala mouka, mléko a vykynuté droždí. A těsto nikdy nebylo těžké. :-)
Obrazek uzivatele
Koláče jsou výýýýýýýýýýýborné.

Přidat komentář