Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Škvarky 9x jinak jako základ skvělých jídel

Škvarková pomazánka
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Čerstvé vepřové škvarky jsou výborné nejen s chlebem, cibulkou a kyselou okurkou jako chuťovka k pivu. Hodí se také do mnoha jídel, kterým zvýrazní chuť a díky tuku přidají vláčnost. Máme pro vás devět snadných a lákavých pokrmů, které jistě vaše chuťové pohárky zaujmou.

Škvarky vznikají jako lahodný vedlejší produkt při škvaření vepřového sádla. Na kostičky nakrájené syrové sádlo se zahřívá (škvaří – odtud název) podlité trochou vody, aby se nepřipalovalo. Postupně se rozpouští tuk, odpařuje voda a škvarky zlátnou. Po scezení sádla je lze znovu zahřát s trochou mléka, aby zezlátly a byly křupavé, nechat odkapat a ještě teplé posolit.

  • I když jsou škvarky chutné už samy o sobě, můžete je ještě vylepšit a promíchat s pepřem a stroužkem drceného česneku. Vepřové škvarky jsou skvělé nejen samotné k zakousnutí k čerstvému chlebu, ale také jako přísada do mnoha jídel, od různého pečiva přes pomazánky až po zapečené brambory či sladký závin.

1. Škvarková pomazánka

Klasická pomazánka obvykle zláká i ty, kteří škvarkům a sádlu příliš neholdují. Jednoduchý recept potřebuje dvě ingredience: čerstvý chléb a namleté škvarky. Každá rodina má svůj tajný trik, jak pomazánku vylepšit. Někdo dochucuje českou plnotučnou hořčicí, ale klidně vyzkoušejte hořčici dijonskou.

  • Vybrat si také můžete, zda do pomazánky přidáte nakrájená vařená vajíčka a tím získáte o něco hrubší strukturu, nebo z vajec vyberete jen žloutky a pomazánku uděláte jemnou a hladkou, nadýchanou jako pěna.

2. Škvarkové placky

Dříve se pekly jako tradiční masopustní pečivo. Vy si je dejte, kdy máte chuť. Připravit je lze jak pečené, tak smažené. Skvěle jsou samotné, hodí se také jako příloha k masu nebo nakládané zelenině. Chutnají výborně za tepla i za studena, ale voní tak lákavě, že je skoro nemožné počkat, až zchladnou.

3. Škvarkoví šneci se zelím

Základní škvarkové těsto můžete pokaždé naplnit jinak: jednou sýrem a kořením, jindy přidejte šunku nebo si dejte šneky nasladko s rozinkami a cukrem či ovocnou zavařeninou. Nejlepší jsou chvíli po upečení, kdy je pečivo krásně křupavé, ale pochutnáte si na nich i o několik dnů později.

4. Brambory zapečené se škvarky

Brambory z trouby chutnají skvěle nejen se špekem či uzeným, ale také se škvarky. Všechno upečte pěkne dozlatova s křupavou kůrčičkou.

5. Zelňáky se škvarky

Zelnou směs můžete ochutit podobně jako bramboráky česnekem a majoránkou. Levné a rychlé jídlo snadno připravíte jako večeři v pracovním týdnu.

6. Škvarková megaplacka

Zábavná chuťovka na každý večírek. Těsto se před pečením rozkrájí na porce, z hotové placky si pak každý ulomí svůj kousek.

7. Škvarkový kuba

Domácí sádlo a poctivé škvarky udělají i z obyčejných pšeničných krupek výborné jídlo, které zasytí.

8. Škvarkový závin

Nenechte se zmást, tohle jsou škvarky nasladko. Těstu přidají vláčnost, náplň tvoří meruňkový džem.

9. Šťouchané brambory se škvarky

Jednoduchá příloha, která se hodí k jakémukoliv pečenému masu. Brambory šťouchané se škvarky opečenými na cibulce můžete podávat také se sázeným vejcem.

Zdroj: Apetit

Související články

Autor: Jana Kopřivová

Apetit magazín

TOP potraviny pro zlepšení stavu pokožky obličeje a těla

TOP potraviny pro zlepšení stavu pokožky obličeje a těla

Atraktivní a upravený vzhled je cílem každé dívky. K tomu se doporučuje nejen používat různé kosmetické přípravky, ale také zvýšit konzumaci potravin, které obsahují nejvíce zdraví prospěšných látek. Ve skutečnosti existuje poměrně velký...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč