Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Podzimní bramboráky 2x jinak

Podzimní bramboráky 2x jinak

Obyčejný bramborák už vás nebaví? Vyzkoušejte některou z jeho variací – slovenský podlistník a latkes, bramborové placky s jablky známé z židovské kuchyně.
11. 11. 2013 | Autor: redakce Apetitu

Podlistník


Osm větších brambor nastrouhejte na středním struhadle a vymačkejte z nich do misky tekutinu. Nechte chvíli stát. Plech vymažte sádlem a naskládejte na něj přes sebe zelné listy. Pak z brambor slijte vodu, přilijte ji do misky s vymačkanou tekutinou a počkejte, až se škrob usadí na dně. Usazeninu vraťte k bramborám. Přidejte nastrouhanou cibuli, drcené 4 stroužky česneku, 3 lžíce mouky, majoránku, sůl, pepř, kmín a 3 lžíce zakysané smetany. Těsto naneste na listy, aby vznikla velká placka, a pečte v troubě rozehřáté na 200 °C půl hodiny, potřete rozpuštěným sádlem a pečte ještě 30 minut. Nakrájejte a podávejte se zakysanou smetanou.



Latkes a jablky


V misce prošlehejte 200 ml zakysané smetany, 1/4–1/2 lžičky mleté skořice a 1/2–1 lžičku javorového sirupu. Nahrubo nastrouhejte 2 sladká, ale ne moučnatá jablka, 1 velkou bramboru a 1 střední cibuli. Ze směsi vymačkejte maximum tekutiny. Pak ji důkladně promíchejte s 80 g hladké mouky, 3 velkými vejci, 2 lžičkami soli a 1/2 lžičky čerstvě mletého pepře. Ze směsi odebírejte vrchovaté lžíce a placičky smažte v cca půlcentimetrové vrstvě olivového oleje. Až okraje zezlátnou, bramboráky obraťte; trvá to 2–3 minuty. Opečte je i z druhé strany dohněda. Osušte na papírových utěrkách. Jezte s ochucenou smetanou.
REKLAMA

Přidat komentář