Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Podzimní bramboráky 2x jinak

Podzimní bramboráky 2x jinak

Obyčejný bramborák už vás nebaví? Vyzkoušejte některou z jeho variací – slovenský podlistník a latkes, bramborové placky s jablky známé z židovské kuchyně.
11. 11. 2013 | Autor: redakce Apetitu

Podlistník


Osm větších brambor nastrouhejte na středním struhadle a vymačkejte z nich do misky tekutinu. Nechte chvíli stát. Plech vymažte sádlem a naskládejte na něj přes sebe zelné listy. Pak z brambor slijte vodu, přilijte ji do misky s vymačkanou tekutinou a počkejte, až se škrob usadí na dně. Usazeninu vraťte k bramborám. Přidejte nastrouhanou cibuli, drcené 4 stroužky česneku, 3 lžíce mouky, majoránku, sůl, pepř, kmín a 3 lžíce zakysané smetany. Těsto naneste na listy, aby vznikla velká placka, a pečte v troubě rozehřáté na 200 °C půl hodiny, potřete rozpuštěným sádlem a pečte ještě 30 minut. Nakrájejte a podávejte se zakysanou smetanou.



Latkes a jablky


V misce prošlehejte 200 ml zakysané smetany, 1/4–1/2 lžičky mleté skořice a 1/2–1 lžičku javorového sirupu. Nahrubo nastrouhejte 2 sladká, ale ne moučnatá jablka, 1 velkou bramboru a 1 střední cibuli. Ze směsi vymačkejte maximum tekutiny. Pak ji důkladně promíchejte s 80 g hladké mouky, 3 velkými vejci, 2 lžičkami soli a 1/2 lžičky čerstvě mletého pepře. Ze směsi odebírejte vrchovaté lžíce a placičky smažte v cca půlcentimetrové vrstvě olivového oleje. Až okraje zezlátnou, bramboráky obraťte; trvá to 2–3 minuty. Opečte je i z druhé strany dohněda. Osušte na papírových utěrkách. Jezte s ochucenou smetanou.

Související

Podzimní likéry 4× jinak: Připravte si doma voňavý životabudič z darů přírody

Vydatný déšť, ostrý vítr a prudký pokles teplot… Nevlídné podzimní počasí nám umí dát pořádně zabrat. Na každou potíž...

Listopad na talíři aneb Sezónní pokrmy, které vás zahřejí

Už dávno odzvonilo letním dnům, kdy jsme chuťové pohárky rozmazlovali saláty, ovocnými knedlíky nebo domácími nanuky...

Bramborák po každé jinak

Jedno z nejoblíbenějších jídel vděčí za svou popularitu především skutečnosti, že není náročné na suroviny ani na...

Přidat komentář