Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
5 tipů, jak zužitkovat zbylé koláčové těsto

5 tipů, jak zužitkovat zbylé koláčové těsto

Až zjistíte, co všechno se dá se zbytkem křehkého těsta dokázat, budete si těsto připravovat v dvojnásobném množství záměrně.
14. 11. 2013 | Autor: redakce Apetitu

I Gordon Ramsay říká, že dobrý kuchař jídlem neplýtvá a zužitkuje vše, co mu zbude. Máme pro vás pět nových dobrot, které snadno vykouzlíte ze zbytků křehkého máslového těsta (recept například zde).

Empanadas


Argentinské šátečky plněné masem jsou oblíbené nejen v Jižní Americe, ale i v Evropě. Vy si je jednoduše vyrobíte ze zbylého těsta. Vyválejte ho a vykrojte větší kolečka (jako pomůcka vám poslouží větší hrnek). Do středu vložte pokrájené zbylé kuře nebo mleté maso, přidejte cibuli najemno a nastrouhaný sýr. Dochuťte solí a špetkou chilli.

Miniquiche


Zbylým těstem vyložte muffinové formy. Na náplň smíchejte prošlehaná vejce s mlékem, pórkem, slaninou a dochuťte dijonskou hořčicí nebo bylinkami. Můžete použít i zeleninu, která vám zbyla z předchozího vaření, jen ji pokrájejte na menší kousky.


Sladká drobenka


Vyválejte těsto na rozměr plechu a posypte mletým kardamomem nebo skořicí a tmavým cukrem. Po upečení jej rozdrťte na menší kousky. Tahle sladká drobenka se perfektně hodí na jogurt nebo zmrzlinový pohár.

Sýrové krekry


Vyválené těsto rozkrájejte na malé čtverečky a posypte parmazánem nebo jiným výrazným sýrem. Pečte dozlatova. Krekry můžete ochutit na mnoho způsobů, oblíbená je třeba hrubá sůl, kmín, olivy najemno nebo mletá sladká paprika.

Plněné šátečky


Jestli vám z léta zbyla domácí marmeláda nebo zavařené ovoce, dojděte si pro sklenici do spíže a zpříjemněte si chladná rána výrobou sladkých šátečků. Vyválené těsto rozkrojte na větší čtverce. Doprostřed vložte kus zavařeného ovoce nebo lžíci marmelády. Těsto přeložte, pomažte rozšlehaným žloutkem a tupou stranou nože šátečky pro efekt nařežte.

Připravila Nikita Rybová
REKLAMA

Přidat komentář