Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Snadné vaření: salát z dvojího květáku

Vsadíme se, že takhle květák ještě neznáte.
6. 6. 2014 | Autor:

Květák nemusí být jen fádně bílý. Existuje také žlutý, fialový či zelený romanesco se špičatými růžičkami. Právě ten využijeme do receptu na jednoduchý salát z vařené zeleniny. Doplní ho lehce pikantní zálivka.
 

RECEPT NA DVOJKVĚTÁKOVÝ SALÁT


1 Připravte si dresink: ve velké míse prošlehejte 6 lžic olivového oleje, 2 lžíce červeného vinného octa a 1 lžíci dijonské hořčice. Osolte a opepřete.

2 Ve velkém hrnci přiveďte k varu dostatek vody, osolte, vložte 1 malý květák a 1 malé romanesco, obojí rozebrané a nakrájené na růžičky. Vařte 5–7 minut, aby zelenina příliš nezměkla. Pak důkladně sceďte.

3 Ještě teplý květák nasypte do mísy se zálivkou, promíchejte a nechte vychladnout. Těsně před podáváním přidejte 1 malou červenou cibuli nakrájenou nadrobno, hrst propláchnutých kaparů a hrst nasekané hladkolisté petrželky.

 

 

NĚCO NAVÍC

 

 

 

  • Tuzemský květák má právě sezonu, koupíte ho od června do listopadu. Mimo toto období je z dovozu.
  • Romanesco je zelená forma květáku se zašpičatělými růžičkami. Na talíři vypadá velmi efektně, pokud ho však neseženete, můžete ho v tomto receptu nahradit brokolicí, nebo salát udělejte jednobarevný pouze z květáku bílého.
  • Květák vařte vždy bez poklice – z hrnce tak uniknou látky, které způsobují nadýmání. Pokud můžete, volte přípravu v páře. Květák si zachová více cenných látek a příjemnou křupavost.

 

 

 

Související

Fotogalerie: Pečené koleno

Zpestřete si jarní menu domácími klíčky

Klíčky patří díky své bohaté výživové hodnotě k superpotravinám, kterými si můžeme celoročně zpestřit běžný jídelníček...

Přidat komentář