5 divokých bylin, které jíst právě teď

freestocks
ZDROJ: freestocks
sdílet:
Vyrazte ven do přírody a přineste si zelenou kytici, ze které připravíte samé dobroty. Seznámíme vás i s méně známými druhy rostlin, kterými si snadno obohatíte jarní jídelníček.

Již v brzkých jarních týdnech se začne příroda zelenat prvními rostlinami. Nasbíráte je při jarních toulkách na louce, v lese i na březích potůčků. Navíc jsou plné vitaminů a minerálů a látek, které pomáhají čistit organismus. 

Bršlice kozí noha

Známá společnice všech zahrádkářů a chalupářů má spíš pověst nežádoucího plevele než chutné ingredience. Svými zelenými listy však umí výrazně obohatit jarní jídelníček. Miluje vlhčí a stinná místa, najdete ji v zahradách a sadech, také u vody, v křovinách a příkopech.

Trhejte co nejmladší, ještě drobné lístky. Nasekané je přidávejte do polévek, špenátů a různých dušených jídel, jako jsou masové ragú nebo kari. Typickou pronikavou vůní a chutí obohatí také šťouchané brambory nebo luštěninové kaše.

Pórková polévka s petrželkou a krutony

Pórková polévka s petrželkou a krutony

Více

Violka vonná

Něžná kráska, která jako jedna z prvních volá, že jsou slunné dny za dveřmi. Fialku si s žádnou jinou květinou nespletete. Voní přímo omamně a nezaměnitelně. Chuť jejích květů je svěží, lehce štiplavá. Někdo ji dokonce popisuje jako nasládlou. Violka vonná patří k planě rostoucím rostlinám, které najdete kdekoliv na louce, ale i ve městě v parcích, kde se tráva neseká příliš nízko.

Jezte ji nejlépe v den, kdy ji natrháte. Dokonale se uplatní ve sladkých dezertech. Ladí se šlehačkou, máslovými i tvarohovými krémy. Velkou parádu udělá i na obyčejném pudinku. Květy fialek se také mohou stát efektní součástí jarních salátů.

Elegantní rolády

Elegantní rolády

Více

Ptačinec prostřední

Možná ho znáte jako ptačinec žabinec. Roste na vlhkých místech v bohatých kobercích, kde ho můžete trhat doslova plnými hrstmi. Milují ho slepice a ostýchat se před ním nemusíte ani vy. Droboučké šťavnaté lístky použijte jako základ pro saláty. Jsou křehké, jemné a nemají žádnou nepříjemnou dochuť. Sluší jim lehčí zálivky typu vinaigrette.

Lehké a hravé salátové zálivky

Lehké a hravé salátové zálivky

Více

Kokoška pastuší tobolka

Jeden z nejčastějších plevelů patří do skupiny brukvovitých, což napovídá, jakou chuť očekávat. Podobá se lehce kedlubně. Mladé lístky i květenství vyniknou v jarních salátech, posypat jimi můžete chleba s máslem nebo tvarohovou pomazánkou. V chutné kondici je kokoška pouze krátkou dobu, se sběrem dlouho neotálejte.

10x tvarohová pomazánka

10x tvarohová pomazánka

Více

Pampeliška lékařská

Zářivě žluté terčíky pampelišek na louce nepřehlédnete. Poupata můžete nakládat do octa na způsob kaparů. Z květů se připravují sirupy, limonády, vína i želé. 

Své využití v kuchyni mají i listy, ze kterých připravíte skoro zadarmo skvělý jarní salát. Zelené lístky sbírejte, dokud jsou mladé. Tehdy ještě chutnají příjemně svěže. Přirozeně nahořklá chuť se u starších, větších listů mění do nepříjemně svíravé. 

Pampeliškový med

Pampeliškový med

Více

Co také na jaře ochutnat:

  • listy medvědího česneku,
  • květy sedmikrásky,
  • listy kopřivy, 
  • květy ovocných stromů,
  • květy šeříku.

 

Na jaře je toho k snědku v přírodě mnohem víc. Skvělou inspiraci najdete také v Květinové kuchařce Jany Vlkové.

Obchod Apetit