0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

5 divokých bylin, které jíst právě teď

freestocks
ZDROJ: freestocks
sdílet:
Vyrazte ven do přírody a přineste si zelenou kytici, ze které připravíte samé dobroty. Seznámíme vás i s méně známými druhy rostlin, kterými si snadno obohatíte jarní jídelníček.

Již v brzkých jarních týdnech se začne příroda zelenat prvními rostlinami. Nasbíráte je při jarních toulkách na louce, v lese i na březích potůčků. Navíc jsou plné vitaminů a minerálů a látek, které pomáhají čistit organismus. 

Bršlice kozí noha

Známá společnice všech zahrádkářů a chalupářů má spíš pověst nežádoucího plevele než chutné ingredience. Svými zelenými listy však umí výrazně obohatit jarní jídelníček. Miluje vlhčí a stinná místa, najdete ji v zahradách a sadech, také u vody, v křovinách a příkopech.

Trhejte co nejmladší, ještě drobné lístky. Nasekané je přidávejte do polévek, špenátů a různých dušených jídel, jako jsou masové ragú nebo kari. Typickou pronikavou vůní a chutí obohatí také šťouchané brambory nebo luštěninové kaše.

Violka vonná

Něžná kráska, která jako jedna z prvních volá, že jsou slunné dny za dveřmi. Fialku si s žádnou jinou květinou nespletete. Voní přímo omamně a nezaměnitelně. Chuť jejích květů je svěží, lehce štiplavá. Někdo ji dokonce popisuje jako nasládlou. Violka vonná patří k planě rostoucím rostlinám, které najdete kdekoliv na louce, ale i ve městě v parcích, kde se tráva neseká příliš nízko.

Jezte ji nejlépe v den, kdy ji natrháte. Dokonale se uplatní ve sladkých dezertech. Ladí se šlehačkou, máslovými i tvarohovými krémy. Velkou parádu udělá i na obyčejném pudinku. Květy fialek se také mohou stát efektní součástí jarních salátů.

Ptačinec prostřední

Možná ho znáte jako ptačinec žabinec. Roste na vlhkých místech v bohatých kobercích, kde ho můžete trhat doslova plnými hrstmi. Milují ho slepice a ostýchat se před ním nemusíte ani vy. Droboučké šťavnaté lístky použijte jako základ pro saláty. Jsou křehké, jemné a nemají žádnou nepříjemnou dochuť. Sluší jim lehčí zálivky typu vinaigrette.

Kokoška pastuší tobolka

Jeden z nejčastějších plevelů patří do skupiny brukvovitých, což napovídá, jakou chuť očekávat. Podobá se lehce kedlubně. Mladé lístky i květenství vyniknou v jarních salátech, posypat jimi můžete chleba s máslem nebo tvarohovou pomazánkou. V chutné kondici je kokoška pouze krátkou dobu, se sběrem dlouho neotálejte.

Pampeliška lékařská

Zářivě žluté terčíky pampelišek na louce nepřehlédnete. Poupata můžete nakládat do octa na způsob kaparů. Z květů se připravují sirupy, limonády, vína i želé. 

Své využití v kuchyni mají i listy, ze kterých připravíte skoro zadarmo skvělý jarní salát. Zelené lístky sbírejte, dokud jsou mladé. Tehdy ještě chutnají příjemně svěže. Přirozeně nahořklá chuť se u starších, větších listů mění do nepříjemně svíravé. 

Co také na jaře ochutnat:

  • listy medvědího česneku,
  • květy sedmikrásky,
  • listy kopřivy, 
  • květy ovocných stromů,
  • květy šeříku.

 

Na jaře je toho k snědku v přírodě mnohem víc. Skvělou inspiraci najdete také v Květinové kuchařce Jany Vlkové.

Apetit magazín

AD
Domácnost na míru? Jde to hravě a jednoduše!
  • Tipy a triky

Domácnost na míru? Jde to hravě a jednoduše!

Interiérový design zažívá velký boom. Jeho nedílnou součástí jsou domácí spotřebiče. Díky konceptu Bespoke si je nyní můžete přizpůsobit na míru. Nejen o něm, ale i o nových trendech v designu spotřebičů si s product managerem ze...

Obchod Apetit