5 evergreenů rychlého občerstvení z českých koupališť

sdílet:

K českému koupališti neodmyslitelně patří oblíbené  gastrorychlovky: párek v rohlíku, smažák v housce, langoš, hranolky nebo kuřecí nugetky. V principu nejde o nic špatného, provedení ale může někdy kulhat. Připravte si oblíbený fast food doma spolu s námi a objevte jeho nejlepší formu!

1. Párek v rohlíku nebo hot dog?

Párek v rohlíku je snad tím nejtypičtějším a nejlevnějším způsobem, jak se rychle občerstvit. Párku v rohlíku se říká také hot dog, nejde však úplně o totéž. V čem se hot dog od párku v rohlíku liší?

ŘEZ

  • Párek v rohlíku spočívá v ohřátém nebo grilovaném párku vloženém do vydlabaného rohlíku.
  • Hot dog je ohřátý nebo grilovaný párek či klobása vložená do podélně rozříznuté bagety.

NÁPLŇ

  • Párek v rohlíku je tradičně ochucený kečupem nebo hořčicí.
  • Hot dog zahrnuje také oblohu v podobě okurky, cibulky, sýru či zelí. S chutěmi si tak můžete více vyhrát.

Dlabat prohlubně do rohlíku má svá technická úskalí. Připravíte-li však hot dogovou hostinu, sklidíte úspěch a nemusíte nic složitě hloubit. 

Chystáte se na hot dog poprvé? Pusťte se do toho klasického, se kterým rozhodně nešlápnete vedle.

Klasický hot dog

Více

2. Smažák jako evergreen

Ani „smažák“ není českým vynálezem. Původ smaženého sýra obaleném ve vajíčku, mouce a strouhance je sporný. V severní Itálii podávají salát se smaženými kousky obalované mozzarelly. Rozhodně však platí, že smažený sýr se pohodlně zabydlel v české kuchyni - a to jak v rychlém občerstvení, tak na jídelníčku v restauracích.

Na koupalištích se nejčastěji podává smažený sýr v housce kvůli pohodlí při jídle, nebo s hranolkami a tatarkou. Výběr sýra ani pečiva bohužel nemáte šanci ovlivnit, a tak jde mnohdy o pokrm, který má hlavně zasytit. Jak ho připravit doma, aby vám neunikl ani chuťový prožitek?

  • Vyberte vhodný sýr, například goudu nebo 45% eidam. Čím tučnější sýr, tím je lahodnější a tekutější. Nezapomeňte ho důkladně obalit - pevný kabátek ho ochrání při smažení.
  • Jako přílohu zvolte vařené bramborydomácí hranolky nebo křupavou bagetu.
  • Podávejte s domácí tatarskou omáčkou.

Rázem se z obyčejného smažáku stane skutečná pochoutka.

Smažený sýr s tatarskou omáčkou

Více

3. Vůně bramboráku 

Mezi další pokrmy, které najdete v menu rychlého občerstvení, patří bramborák neboli cmunda či křapač. Jde o placky ze syrových brambor, vajec a mouky dochucené česnekem a majoránkou. Bramboráky jsou oblíbeným jídlem slovanských a germánských národů. Podávají se nejčastěji

Problémem rychlých bramboráků ze stánku je, že se smaží v přepáleném oleji. Když si je připravíte doma, ovlivníte poměr surovin a můžete použít vhodnější tuk k prudkému smažení, jako je například sádlo

4. Nesmrtelné langoše

Maďarské langoše dříve kralovaly českým rychlým občerstvení, narazit na ně můžeme dodnes, i když možná v menší míře. Tuto nadýchanou placku z kynutého těsta připomínajícího rozplácnuté koblihy můžete hravě připravit i doma a zasytit jimi spoustu lidí. Výborné langoše vykouzlíte se slanou i sladkou oblohou.

Slané varianty:

  • česnek, strouhaný eidam, kečup
  • zakysaná smetana, šunka, sýr, pažitka

Sladké varianty:

  • povidla či jiná domácí zavařenina
  • cukr, kakao
  • med, vlašské ořechy

5. Kuřecí nugetky

Kuřecí nugetky milují děti. Kuřecí maso je u dětí oblíbené a malé kousky obalené v těstíčku nebo strouhance se vejdou jak do ruky, tak do pusy. U bazénu nebo na zahradě představují ideální oběd nebo svačinu.

V rychlém občerstvení narazíme většinou na polotovary, jejichž kvalita může být pochybná. Připravte si své domácí nugetky z prsních řízků a uvidíte ten rozdíl! Marinování v jogurtu navíc zajistí, že maso bude krásně křehké.

Kuřecí nugety v jogurtu

Více

Autor: Sabina Jarošová

Obchod Apetit