0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

5 evergreenů rychlého občerstvení z českých koupališť

Langoše
ZDROJ: Apetit
sdílet:

K českému koupališti neodmyslitelně patří oblíbené  gastrorychlovky: párek v rohlíku, smažák v housce, langoš, hranolky nebo kuřecí nugetky. V principu nejde o nic špatného, provedení ale může někdy kulhat. Připravte si oblíbený fast food doma spolu s námi a objevte jeho nejlepší formu!

1. Párek v rohlíku nebo hot dog?

Párek v rohlíku je snad tím nejtypičtějším a nejlevnějším způsobem, jak se rychle občerstvit. Párku v rohlíku se říká také hot dog, nejde však úplně o totéž. V čem se hot dog od párku v rohlíku liší?

ŘEZ

  • Párek v rohlíku spočívá v ohřátém nebo grilovaném párku vloženém do vydlabaného rohlíku.
  • Hot dog je ohřátý nebo grilovaný párek či klobása vložená do podélně rozříznuté bagety.

NÁPLŇ

  • Párek v rohlíku je tradičně ochucený kečupem nebo hořčicí.
  • Hot dog zahrnuje také oblohu v podobě okurky, cibulky, sýru či zelí. S chutěmi si tak můžete více vyhrát.

Dlabat prohlubně do rohlíku má svá technická úskalí. Připravíte-li však hot dogovou hostinu, sklidíte úspěch a nemusíte nic složitě hloubit. 

Chystáte se na hot dog poprvé? Pusťte se do toho klasického, se kterým rozhodně nešlápnete vedle.

2. Smažák jako evergreen

Ani „smažák“ není českým vynálezem. Původ smaženého sýra obaleném ve vajíčku, mouce a strouhance je sporný. V severní Itálii podávají salát se smaženými kousky obalované mozzarelly. Rozhodně však platí, že smažený sýr se pohodlně zabydlel v české kuchyni - a to jak v rychlém občerstvení, tak na jídelníčku v restauracích.

Na koupalištích se nejčastěji podává smažený sýr v housce kvůli pohodlí při jídle, nebo s hranolkami a tatarkou. Výběr sýra ani pečiva bohužel nemáte šanci ovlivnit, a tak jde mnohdy o pokrm, který má hlavně zasytit. Jak ho připravit doma, aby vám neunikl ani chuťový prožitek?

  • Vyberte vhodný sýr, například goudu nebo 45% eidam. Čím tučnější sýr, tím je lahodnější a tekutější. Nezapomeňte ho důkladně obalit - pevný kabátek ho ochrání při smažení.
  • Jako přílohu zvolte vařené bramborydomácí hranolky nebo křupavou bagetu.
  • Podávejte s domácí tatarskou omáčkou.

Rázem se z obyčejného smažáku stane skutečná pochoutka.

3. Vůně bramboráku 

Mezi další pokrmy, které najdete v menu rychlého občerstvení, patří bramborák neboli cmunda či křapač. Jde o placky ze syrových brambor, vajec a mouky dochucené česnekem a majoránkou. Bramboráky jsou oblíbeným jídlem slovanských a germánských národů. Podávají se nejčastěji

Problémem rychlých bramboráků ze stánku je, že se smaží v přepáleném oleji. Když si je připravíte doma, ovlivníte poměr surovin a můžete použít vhodnější tuk k prudkému smažení, jako je například sádlo

4. Nesmrtelné langoše

Maďarské langoše dříve kralovaly českým rychlým občerstvení, narazit na ně můžeme dodnes, i když možná v menší míře. Tuto nadýchanou placku z kynutého těsta připomínajícího rozplácnuté koblihy můžete hravě připravit i doma a zasytit jimi spoustu lidí. Výborné langoše vykouzlíte se slanou i sladkou oblohou.

Slané varianty:

  • česnek, strouhaný eidam, kečup
  • zakysaná smetana, šunka, sýr, pažitka

Sladké varianty:

  • povidla či jiná domácí zavařenina
  • cukr, kakao
  • med, vlašské ořechy

5. Kuřecí nugetky

Kuřecí nugetky milují děti. Kuřecí maso je u dětí oblíbené a malé kousky obalené v těstíčku nebo strouhance se vejdou jak do ruky, tak do pusy. U bazénu nebo na zahradě představují ideální oběd nebo svačinu.

V rychlém občerstvení narazíme většinou na polotovary, jejichž kvalita může být pochybná. Připravte si své domácí nugetky z prsních řízků a uvidíte ten rozdíl! Marinování v jogurtu navíc zajistí, že maso bude krásně křehké.

Související články

Jak připravit skvělou domácí majonézu nebo tatarku?
  • Tipy a triky

Jak připravit skvělou domácí majonézu nebo tatarku?

Máte v plánu si trochu zahřešit jídlem? Možná se vám už sbíhají sliny na dozlatova usmažený sýr a hranolky nebo poctivý burger. Nebo si chcete pochutnat na bramborovém salátu a přemýšlíte, jak svou domácí recepturu ještě vylepšit? Zapomeňte...
Autor: Sabina Jarošová

Apetit magazín

Komerční sdělení
Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?
  • Zdraví a výživa

Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?

Superpotraviny a takzvané potraviny budoucnosti si čím dál více získávají na popularitě. Pandemie koronaviru, ale také obavy o životní prostředí přivedly mnoho Čechů ke zdravější stravě. Které značky jsou nejpopulárnější? A proč Češi šílí...
Co pijí Řekové? Poznejte ouzo s chutí lékořice
  • Tipy a triky

Co pijí Řekové? Poznejte ouzo s chutí lékořice

Poznejte s námi jeden ze symbolů Řecka –⁠ alkoholický nápoj ouzo (čti úzo) výjimečný svou lékořicovou chutí. Z čeho se ouzo vyrábí, jak ho správně pít a co je takzvaný ouzo efekt? ...
Jak na masové kuličky
  • Tipy a triky

Jak na masové kuličky

Dají se různě ochucovat  a připravit na sto způsobů. Lze je péct v troubě a taky mrazit. Masové kuličky mají jenom samá plus a na našich redakčních večírcích zmizí vždycky jako první. Potřebujete další důvod k tomu je vyzkoušet? ...
KVÍZ: Vyznáte se v českých krajových specialitách?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v českých krajových specialitách?

Knedlo vepřo zná každý – oblíbený český pokrm nabízejí nejen hospody a restaurace ale také školní jídelny a kantýny. Česká kuchyně má ovšem daleko víc co nabídnout. Důkazem jsou speciality z českých a moravských koutů. Schválně, s kolika z...

Obchod Apetit