Jak zůstat fit a zlepšit obranyschopnost svého organismu v tomto období? Přidejte do svého jídelníčku následující pokrmy a potraviny. Budete odolnější a chřipka si na vás jen tak nepřijde.
Kuřecí polévka
Někdo jí také říká tekutý penicilin. Když vás trápí nachlazení, po horké polévce se vám hned uleví. Silný vývar funguje ale i jako prevence a co se týče prohřátí, není snad nic lepšího. Uvařte si nejlepší kuřecí vývar podle našeho receptu nebo třeba bleskovou kuřecí pho.
Jogurt
Abyste měli silnou imunitu, organismus musí mít vyvážený poměr zdraví prospěšných bakterií. Pro takovou misi jsou ideálním partnerem probiotika. Dejte si každý den jogurt s živými bakteriemi nebo třeba kefír či acidofilní mléko. Pokud mléčné výrobky příliš nemusíte, svoji roli skvěle splní i kysané zelí.
Zelený čaj
Zelený čaj je plný polyfenolů, které pomáhají v boji proti Alzheimerově chorobě, infarktu i roztroušené skleróze. Bohatý je také na antioxidanty pomáhající neutralizovat škodlivé volné radikály. Některé druhy dokonce obsahují více vitaminu C než citrusy.
- Abyste jeho blahodárné účinky dokonale využili, musíte ho také správně připravit. Zelený čaj nikdy nezalévejte vařící vodou, čaj by mohl mít štiplavou chuť. Stačit bude 80 °C.
Ryby
Hlavním zdrojem vitaminu D jsou sluneční paprsky, kterých si v těchto dnech moc neužíváme, takže je ten pravý čas podpořit jeho tvorbu jinak. Důležitý vitamin pozitivně ovlivňuje celkovou imunitu a chrání srdce.
- Najdete ho ve všech rybách, vysoké množství ho mají například makrely, losos či tuňák. Spoustu ho ale obsahují i konzervované ryby.
Potraviny obsahující rozpustnou vlákninu
Vláknina pročišťuje tělo a pomáhá bojovat s bakteriálními infekcemi. V trávicím traktu působí jako prebiotikum. Spoustu rozpustné vlákniny najdete například v luštěninách, semínkách, obilovinách (hlavně v žitě, ovsu a ječmenu), kořenové zelenině, bramborách a některém ovoci (především v jablkách a banánech).