0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

5 jídel, která zvýší vaši imunitu

Vývar
ZDROJ: Unsplash/Kadir Celep
sdílet:

Jak zůstat fit a zlepšit obranyschopnost svého organismu v tomto období? Přidejte do svého jídelníčku následující pokrmy a potraviny. Budete odolnější a chřipka si na vás jen tak nepřijde.

Kuřecí polévka


Někdo jí také říká tekutý penicilin. Když vás trápí nachlazení, po horké polévce se vám hned uleví. Silný vývar funguje ale i jako prevence a co se týče prohřátí, není snad nic lepšího. Uvařte si nejlepší kuřecí vývar podle našeho receptu nebo třeba bleskovou kuřecí pho.

Jogurt

Abyste měli silnou imunitu, organismus musí mít vyvážený poměr zdraví prospěšných bakterií. Pro takovou misi jsou ideálním partnerem probiotika. Dejte si každý den jogurt s živými bakteriemi nebo třeba kefír či acidofilní mléko. Pokud mléčné výrobky příliš nemusíte, svoji roli skvěle splní i kysané zelí.

Zelený čaj

Zelený čaj je plný polyfenolů, které pomáhají v boji proti Alzheimerově chorobě, infarktu i roztroušené skleróze. Bohatý je také na antioxidanty pomáhající neutralizovat škodlivé volné radikály. Některé druhy dokonce obsahují více vitaminu C než citrusy.

  • Abyste jeho blahodárné účinky dokonale využili, musíte ho také správně připravit. Zelený čaj nikdy nezalévejte vařící vodou, čaj by mohl mít štiplavou chuť. Stačit bude 80 °C.

Ryby

Hlavním zdrojem vitaminu D jsou sluneční paprsky, kterých si v těchto dnech moc neužíváme, takže je ten pravý čas podpořit jeho tvorbu jinak. Důležitý vitamin pozitivně ovlivňuje celkovou imunitu a chrání srdce.

  • Najdete ho ve všech rybách, vysoké množství ho mají například makrely, losos či tuňák. Spoustu ho ale obsahují i konzervované ryby.

Potraviny obsahující rozpustnou vlákninu

Vláknina pročišťuje tělo a pomáhá bojovat s bakteriálními infekcemi. V trávicím traktu působí jako prebiotikum. Spoustu rozpustné vlákniny najdete například v luštěninách, semínkách, obilovinách (hlavně v žitě, ovsu a ječmenu), kořenové zelenině, bramborách a některém ovoci (především v jablkách a banánech).

Související články

Klíčení a microgreens: Doplňte vitamíny přirozeně i v zimě!
  • Jak na to

Klíčení a microgreens: Doplňte vitamíny přirozeně i v zimě!

Zimní období je na lokální zeleninu poněkud skoupé. Obzvlášť na tu šťavnatou. Řešení však existuje! Jídelníček si můžete zpestřit vlastnoručne vypěstovanou zeleninou. Nepotřebujete k tomu skleník ani žádnou zdatnost zahrádkáře. Řeč je...
Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

Jedlé zlato: Jak se vyrábí a proč ho vlastně jíme?
  • Zajímavosti

Jedlé zlato: Jak se vyrábí a proč ho vlastně jíme?

Už jste někdy ochutnali jedlé zlato? Pravděpodobně ne a tak vás možná zajímá, jak se vyrábí a jak chutná. Otázkou rovněž zůstává, jestli je jedlé zlato bezpečné. Poznejte jednu z největších podivuhodností, kterou kulinářský svět nabízí. ...
5 surovin pro zdraví. Projezte se k imunitě
  • Zdraví a výživa

5 surovin pro zdraví. Projezte se k imunitě

Vybrali jsme pro vás potraviny, které jsou nabité zdravím a blahodárnými účinky. Objevte jejich skrytou sílu a ochutnejte si je v našich receptech. Jsou skvělým způsobem, jak před podzimem a plískanicemi nastartovat imunitu. ...
Daiquiri: Opojné osvěžení na letní párty
  • Suroviny

Daiquiri: Opojné osvěžení na letní párty

Oblíbený drink Ernesta Hemingwaye si díky svěží citrusové chuti našel své místo v nejprestižnějších koktejlových barech po celém světě. Připravte si s námi původní kubánské daiquiri a vyzkoušejte jej také v kombinaci s ovocem jako...
AD
Jak si užít letní grilovačky, aniž by vám po nich bylo těžko?
  • Lidé a jídlo

Jak si užít letní grilovačky, aniž by vám po nich bylo těžko?

K letní sezoně patří pohodové posezení s rodinou, přáteli a také spousta připravených dobrot a osvěžujících drinků. Opékačky v lese, grilovačky na balkóně, v zahradě nebo v kavárně — stav ideál. Jak si to ale co nejvíc užít a dopřát vše, co...

Obchod Apetit