0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

5 konzerv, za které se vaše spíž nemusí stydět

Zapékané obří fazole
ZDROJ: Apetit
sdílet:

S dobře vybavenou spižírnou zvládnete večeři v pracovním týdnu levou zadní. Vařit z plechovky vůbec nemusí být ostuda, se správnými recepty a vhodně zvolenými jídly naopak vaříte chutně a výživně. Bonusem je minimum času stráveného v kuchyni.

1. Rybičky, sardinky, šproty

Představují živočišné bílkoviny a zdravé tuky, díky kterým rychle, levně a chutně zasytí.

  • Při jejich nákupu sledujte, zda-li kupujete filety nebo celé rybky. Větší a celé rybičky mohou mít šupiny, které je spolu s hlavami a ocasy lepší odstranit.
  • Naproti tomu filety zpracujete celé bez dalšího čištění.
  • Ryby se konzervují buď v oleji, nebo se uzavřou do plechovky, kde během tepelné konzervace pustí maso vlastní šťávu.

Jak využít rybí konzervu?

  • Pomazánka: Stačí plechovka rybiček, cibulka, sůl, změklé máslo (nebo krémový sýr) a za několik minut máte večeři na stole. Pro obměnu můžete do pomazánky přidat rajčatový protlak, kurkumu a špetku chilli.
  • Sendvič: Sardinkové filety zakapané citronem udělají v opečeném chlebu velkou prádu. Chcete-li, uberte jednu vrstvu chleba a rybičky podávejte jen tak, jako otevřený sendvič.
  • Filety na salát: Tučné rybí maso potřebuje osvěžit. Kombinace šťavnatých pomerančů a štiplavé cibule, kterou si zamilovali labužníci v oblasti Středozemního moře, mu dokonale sluší.

2. Tuňák

Tuňák má pověst univerzální suroviny, která se nazkazí žádný pokrm. Ať tuňáka přidáte do salátu, těstovin nebo opečený chleba, vždy zlepší chuť, ale nepřebije ostatní přísady.

  • Salát Niçoise: Jeden z klasických salátů kombinuje tuňáka s bramborami, vařenými vejci a listovým salátem.
  • Těstoviny: Ať už zvolíte variantu za studena, nebo tuňáka přidáte k rajčatové omáčce, nikdy nezklame.
  • Rýžový salát: Chutný způsob, jak využít konzervu tuňáka a zpracovat zbytky vařené rýže. Studený rýžový salát poslouží jako večeře nebo oběd do krabičky.

3. Loupaná rajčata

Celá nebo nasekaná rajčata v konzervě mají velkou výhodu: jsou zbavená slupky a mimo sezonu, kdy nejsou k dostání vyzrálá rajčata, nabízí tu nejlepší rajčatovou kvalitu pro vaření.

  • Rajčatová polévka: Každá rodina má svůj oblíbený recept. Jednou ji doplňte rýží nebo těstovinami, jindy přidejte nadrobno nakrájené, opečené kuřecí maso.
  • Těstoviny s rajčatovou omáčkou: V rajčatech se ukrývá esence Itálie. Většina receptů na omáčky k těstovinám jsou důkazem italského mistrovství, jak z minimem surovin rozehrát velkou show. Můžete je jíst snad každý den a nikdy se neomrzí.
  • Kuřecí maso na rajčatech: Na rajčatech můžete upéct také vepřové nebo hovězí. Jen si na večeři počkáte o něco déle.

4. Fazole

Hodí se prakticky do všeho, konzerva hotových fazolí navíc náramně ušetří čas. Uvařte z nich guláš, přihoďte je do polévky, usmažte z nich karbanátky nebo fazole rozmačkejte na kaši a naplňte jimi quesadillu.

  • Pečené fazoole v rajčatové omáčce: Jídlo z jednoho pekáčku vám ušetří úklid. Pečené fazole můžete jíst rovnou z plechu.
  • Fazolová polévka: Pohrajte si s dochucením a bude pokaždé jiná. Šmrnc jim dodá opečené slanina, štiplavost chilli a výraznou chuť sýry typu čedar nebo parmezán.
  • Plněné tortilly: Jsou skvělé i bez masa, jenom s fazolemi. Aby nevypadávaly, rozmačkejte je. Doplňte je omáčkou a na kousky pokrájenou zeleninou, kterou máte rádi.

5. Cizrna

Další z velmi variabilních luštěnin. Patří k méně nadýmavým, a tak se hodí i do jídel, která plánujete pro dětské strávníky. Prodává se běžně v plechovkách a sklenicích, což významně usnadňuje její přípravu i použití.

  • Našťouchaná místo brambor: Cizrnu podobně jako fazole a jiné moučnatější luštěniny můžete použít jako základ přílohové kaše. Rozšťouchaná a ochucená solí, bylinkami a česnekem ladí s grilovanou rybou i plátkem kuřecího masa. 
  • Jako salát: Experimentujte s přísadami i dochucením. Cizrna snese výraznější variace včetně česneku, chilli a čerstvých bylinek. Pokud vaříte pro děti, zvolte decentnější, sladkokyselou variantu.
  • Pomazánka: Výživný hummus patří k základním stavebním kamenům blízkovýchodní kuchyně.

Zdroje informací: časopis Apetit

Související články

Rychlá večeře z konzervy: Vsaďte na sardinky!
  • Tipy a triky

Rychlá večeře z konzervy: Vsaďte na sardinky!

Sardinková pomazánka dovede vytrhnout trn z paty, když nevíte, co k večeři. Konzerva je otevřená během pár vteřin a za chvilku můžete jíst dokonalý sendvič. I k svačině nebo obědu! Ze sardinek si ale můžete připravit nejen pomazánku, ale i...
Co se spíží plnou konzerv?
  • Zajímavosti

Co se spíží plnou konzerv?

Plechovky s lušteninami, nakládanou zeleninou nebo rybičkami… Z toho všeho se dá uvařit jak skvělé jídlo ve stylu dobrodruhů, tak i pokrm, kterým oslníte návštěvu. Záleží jen na náladě a příležitosti. Udělejte generální úklid spíže a...
Autor: Jana Kopřivová

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Skoro bez vaření: 5 tipů na obědy do práce ve skle
  • Tipy redakce

Skoro bez vaření: 5 tipů na obědy do práce ve skle

Máme pro vás efektní recepty na jídla, která si můžete vzít s sebou do práce. Co je na nich nejlepší? Nevyžadují žádné zdlouhavé vaření předem, jednoduše navrstvíte vybrané suroviny a celou přípravu dokončíte, až v práci dostanete hlad. ...
Jak připravit pravé italské tiramisu?
  • Tipy a triky

Jak připravit pravé italské tiramisu?

Připravte si domácí tiramisu jako z italské cukrárny: lehké, smetanově krémové, vonící kávou… Podělíme se s vámi o rady, tipy i recepty, aby vás svou chutí autentický a božský dezert přenesl až do Itálie. ...

Obchod Apetit