0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

5 nejčastějších chyb při výběru vína

víno červené a bílé
ZDROJ: Archiv
sdílet:

Spolu se sommeliérem Tomášem Brůhou jsme sestavili seznam pěti nejčastějších omylů, které často doprovázejí nákup vína. Tady je náš návod, jak se jich vyvarovat. 

1. Čím dražší, tím kvalitnější

Vybírat vína podle ceny je velmi ošidné. Ne každé drahé víno chutná skvěle, a naopak. Obecně radíme kupovat vína ve specializovaných prodejnách, nikoli v supermarketu. Prodejci upřesněte, o jaké víno máte zájem, jaký druh preferujete a za jakou cenu. Pomůže vám vybrat to nejlepší. Skvělou zkušenost máme třeba s vinným barem Veltlin in Karlin, který se specializuje na vína autentistů.

2. Neřiďte se podle země výroby

Mnozí zákazníci kupují vína jen ze západní Evropy, Afriky, případně Ameriky, a východoevropské produkci se záměrně vyhýbají. Ale ani fakt, že víno pochází z jižní Itálie, není 100% zárukou kvality. Opět doporučujeme obrátit se na odborníka nebo prodejce ve specializovaném obchodě. My máme dobrou zkušenost například s maďarskými, slovinskými nebo černohorskými víny.

3. Vybíráte víno s korkem

Vína, která nejsou uzavřená korkem, nemají nutně nižší kvalitu. Mezi vína, která korek téměř vždy postrádají, patří tzv. autentická vína, neboli vína, která obsahují výrazně nižší procento látek, díky kterým lze lahve déle skladovat. Taková vyrábí třeba vinařství Milan Nestarec.

láhve vína

4. Čtěte etikety

Pokud právě nemáte možnost poradit se s odborníkem, rozhodně si přečtěte etiketu na zadní straně lahve. Etikety obsahují informaci o odrůdě, zemi výroby, obsahu cukru, stáří vína, datu spotřeby a další podrobné informace. Pokud v ruce držíte víno z vyšší cenové kategorie a nejste si jisti jeho koupí, neuspěchejte to. Doma si přečtěte on-line recenze a vybírejte dle zkušeností ostatních konzumentů. Nám se líbí databáze MojeLahve.cz, kde najdete široký seznam českých i zahraničních vín z různých cenových kategorií a žebříčky těch nejoblíbenějších, které uživatelé ochutnali.

5. Vyzkoušejte stejnou odrůdu víckrát

Z vlastní zkušenosti doporučujeme ochutnat stejnou odrůdu vína vícekrát. Záleží totiž na ročníku, vinařství nebo i způsobu výroby vína. Fakt, že vám odrůda jednou nechutnala, neznamená, že od jiného vinaře chutnat zase nebude. K otestování máte spoustu času, jak jinak totiž stihnout degustaci vín sladkých, polosladkých, suchých, šumivých, slámových, dezertních, ledových, červených, růžových, bílých a všech dalších?

CO DĚLAT, KDYŽ… má víno vadu
I mistr tesař se jednou utne. Pokud jste načali své oblíbené víno, které má obyčejně zcela jinou chuť, zdá se, že je kazové. Víno může být zoxidované, přesířené nebo mít vadu korku. „V takovém případě je nutné víno reklamovat a lahev si nechat vyměnit,“ radí Tomáš Brůha, sommeliér Vína Mikulov Sommelier Club.

Související články

Jak ochutnávat víno v restauraci
  • Tipy a triky

Jak ochutnávat víno v restauraci

Objednávka a úvodní degustace vína nemusí patřit ke kontroverzním okamžikům večeře. Poradíme vám, jak vše zvládnout sebevědomě a s noblesou.   ...
Jak degustovat víno jako profesionál
  • Tipy a triky

Jak degustovat víno jako profesionál

Degustace vína není jenom zábava, ale i velké umění, které se řídí přísnými pravidly. Nabízíme vám jejich základní přehled. ...
Jak poznat dobré víno
  • Zajímavosti

Jak poznat dobré víno

Vinný seminář, který vznikl ve spolupráci se Scuk.cz, je rozdělen do tří tematických bloků. V úvodu vás lektor Matouš Petráň ve stručnosti zasvětí do historie vína a vysvětlí vám, jaká je úloha sommeliéra. Dozvíte se také, jakým způsobem...
Autor: nikita.rybova

Apetit magazín

Jak připravit pravé italské tiramisu?
  • Tipy a triky

Jak připravit pravé italské tiramisu?

Připravte si domácí tiramisu jako z italské cukrárny: lehké, smetanově krémové, vonící kávou… Podělíme se s vámi o rady, tipy i recepty, aby vás svou chutí autentický a božský dezert přenesl až do Itálie. ...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?
  • Lidé a jídlo

Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?

Kuchařky vždy byly oblíbeným knižním žánrem. V knihkupectvích najdeme širokou nabídku českých i zahraničních autorů a to i přes to, že receptů je plný internet. Do dnešní podoby se nějaký čas vyvíjely. Víte, jak vypadaly socialistické...
Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická
  • Zajímavosti

Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická

Vanilka je surovinou, kterou by bylo při přípravě krémových náplní, tvarohových dortů, pudinků a vanilkových rohlíčků škoda vynechat. Není snad krásnější sladká vůně, která se line z trouby. Často místo pravé vanilky používáme její náhražku...

Obchod Apetit