5 tipů pro minimalizaci odpadu v kuchyni

Zero waste
ZDROJ: Gaelle Marcel/Unsplash
sdílet:
Stále narůstající číslo průměrně vyprodukovaného odpadu na osobu vede k otázkám, jak tuto situaci řešit. Čím více lidí se do optimálního nakládání s odpadem zapojí, tím větší prospěch pro naši planetu to bude mít. My jsme pro vás dnes připravili tipy pro minimalizaci odpadu v kuchyni. Začít můžete klidně hned a odměnou vám bude nejen dobrý pocit, ale zároveň tímto krokem pomůžete životnímu prostředí.

I přesto, že jsou Češi na prvních příčkách v oblasti třídění odpadu, na což můžeme být právem pyšní, množství celkově vyprodukovaného odpadu na osobu neustále narůstá. Každý z nás má možnost začít u sebe a pomoci tak planetě, aby do několika let nebyla zahalena v odpadcích. Spotřební zboží pak patří mezi největší generátory odpadu, což vede k zamyšlení, jaké kroky podniknout k jeho minimalizaci.

1. Nakupujte bez obalu

Čím začít, chceme-li minimalizovat množství vyprodukovaného odpadu? Ideálním startem je uvažování o cestě potravin k nám domů. V klasických potravinových řetězcích se zkuste zaměřit na nadbytečné používání jednorázových sáčků a krabiček, v mnoha případech vám mohou skvěle posloužit vlastní textilní sáčky. Na snížení obalového odpadu se dnes zaměřují také projekty zero waste a po celé ČR existují prodejny, kde nakoupíte bez obalu.

Šetřete přírodu a nakupujte bez obalu

Šetřete přírodu a nakupujte bez obalu

Více

2. Nakupujte jen to, co skutečně spotřebujete

Vyhozené nespotřebované potraviny tvoří nemalou část celkového odpadu a jejich minimalizace je jedním z nejsnadnějších kroků, jak snížit vyprodukovaný odpad z domácnosti. Samozřejmě v případě větší domácnosti je nezbytné pravidelně doplňovat zásoby, i k tomu se však dá přistupovat ekologicky. Pravidelná kontrola spíže a spotřebovávání potravin s blížícím se datem spotřeby je důležitým krokem ke snížení kuchyňského odpadu.

Denní menu ze spíže

Denní menu ze spíže

Více

3. Využijte sklenice, dózy a krabičky, které máte doma

Nejen pro skladování potravin jsou ideálním pomocníkem dózy a sklenice různých velikostí. Do menších skleniček (např. od přesnídávek nebo jogurtů) můžete připravit zábavné svačinky, které hrají všemi barvami. Uzavíratelná sklenice je navíc skvělou prevencí proti různým škůdcům, kteří se rádi zabydlují v rýži, luštěninách nebo moukách. Pokud potraviny nakoupíte v některé z bezobalových prodejen, nevznikne tak žádný obalový odpad a jste na dobré cestě k zero waste hospodaření.

Velká svačina, žádný odpad. Jak balit jídlo bez zbytečného jednorázového plastu

Velká svačina, žádný odpad. Jak balit jídlo bez zbytečného jednorázového plastu

Více

4. Kompostujte organický odpad

Třídění bioodpadu a kompostování už zdaleka není výhradní záležitostí života na venkově. Vlastní kompost si z nastřádaného bioodpadu můžete snadno vytvořit i v městském bytě. Praktickým pomocníkem k domácímu kompostování vám bude tzv. vermikompostér, díky jemuž snadno proměníte zbytky organického kuchyňského dopadu na výživné hnojivo.

Domácí vermikompostér a co do něj (ne)patří

Domácí vermikompostér a co do něj (ne)patří

Více

5. Recyklujte

Další z důležitých bodů v oblasti zero waste je recyklace. Poctivým tříděním druhotných surovin jako je papír, plast, sklo, nápojové kartony, kovový odpad apod. výrazně přispíváme k ochraně životního prostředí. Recyklovat se však dá i v rámci domácnosti. Pokud jste si z nákupu přecijen přinesli nějaký ten jednorázový sáček, zkuste jej pak znovu využít. PET láhve se dají využít pro sběr použitého oleje a naplněné odevzdat na příslušném místě. Jednorázový odpad, který je možno znovu využít, zkuste alespoň 2x zužitkovat, než jej vyhodíte do tříděného odpadu. Není to zázračný krok k zero waste, ale i malý krok může znamenat velkou změnu.

Pokud vám není ochrana životního prostředí lhostejná a zajímají vás další tipy, jak ekologicky pracovat v kuchyni, podívejte se na naše odkazy pod tímto článkem.

 

Obchod Apetit