0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

5 triků, jak zachránit nepovedenou polévku

5 triků, jak zachránit nepovedenou polévku
sdílet:
Postupovali jste podle receptu, a přesto výsledná polévka není chuťově povedená? Nepropadejte panice, s troškou kreativity, a několika babskými radami, dokážete i nepovedenou polévku proměnit v dílo kulinářského mistra. Jak na to?

Občas přijdou dny, kdy se nám v kuchyni nedaří. Tak dlouho je polévka bez chuti, až ji přesolíme. Tak dlouho se snažíme dodat polévce pálivé zakončení, až ji přepepříme. A tak dlouho se snažíme vytvořit dokonalý krém, až se nám smetana srazí. Drobné chyby vedou k tomu, že výsledná polévka je nepoživatelná. V takový moment nemá smysl házet flintu (nebo spíše polévku) do žita. Stačí si osvojit několik základních triků, díky kterým lze většinu nedostatků napravit a zachránit tak oběd i svou reputaci. 

Problém č. 1: PŘESOLENÁ POLÉVKA

Najít harmonii mezi nedostatkem soli a přesolením je pro mnoho kuchařů a kuchařek vyšší dívčí. Není tedy nic výjimečného, když člověku nad hrncem "ujede ruka" a z polévky se stane slané moře. I když by se mohlo zdát, že taková situace nemá řešení, opak je pravdou. Bohatě postačí, když si k ruce vezmete syrovou bramboru, kterou zhruba na čtvrt hodiny povařte s polévkou. Následně bramboru vyjměte a polévku ochutnejte. V případě krémové polévky můžete použít zakysanou smetanu nebo jogurt. Tyto dvě ingredience se taktéž postarají o to, aby pokrm zjemnily a slanou chuť minimalizovaly. 

Problém č. 2: PŘEPEPŘENÁ POLÉVKA

Ať už patříte k milovníkům ostrých polévek, nebo dáváte přednost jemným krémům, určitě nám dáte za pravdu, že špetka pepře hraje v chuti polévky důležitou roli. Pokud je ale špetek pepře více, může se polévka proměnit na prokýchané jídlo. Jak zachránit přepepřenou tekutinu? Odpověď je překvapivá, avšak jednoduchá! Stačí, když do polévky nakrájíte dvě velká jablka, která s polévkou krátce provaříte a následně je vyjmete. 

Problém č. 3: SRAŽENÁ SMETANA

Dýňový, brokolicový, celerový nebo hráškový. Polévkové krémy zažívají boom, a tak není divu, že čím dál tím více hospodyněk řeší, co dělat se sraženou krémovou polévkou. Ani v tomto případě neztrácejte hlavu, pouze si k ruce vezměte špetku kypřícího prášku, se kterým problém rychle vyřešíte. Případně můžete do krému přidat lžičku studené vody

Problém č. 4: NEMASTNÁ, NESLANÁ POLÉVKA

Máte pocit, že jste do hrnce přidali snad všechno koření světa, a přesto není polévka chuťově výrazná? Nebojte se přidat špetku cukru, která dokáže udělat hotové zázraky. Pokud toužíte po ostřejší polévce, sáhněte po Tabascu nebo chilli. Krémovým polévkám naopak pomohou bylinky, ideálně čerstvě nasekané. Zároveň dejte ochutnat ostatním členům rodiny, kteří jistě přijdou na to, co polévce chybí. 

Problém č. 5: VÝRAZNÁ POLÉVKA

Na druhou stranu se může stát, že to s kořením přeženete. Pokud polévce vévodí pouze jeden druh koření, nezbývá nic jiného, než chuť zjemnit. V tomto ohledu je ideálním pomocníkem smetana, díky které se polévka krásně zjemní. Pokud ji v lednici zrovna nemáte, zkuste neochucené pomazánkové máslo. 

Zbožňujete polévky? Pak by vás mohla zaujmout knižní novinka Polévka je grunt z edice Apetit. 

 

Související články

Co přidat do polévky, aby byla sytější?
  • Zajímavosti

Co přidat do polévky, aby byla sytější?

Možná máte chuť udělat polévku zajímavější nebo jen potřebujete, aby byla méně „hladová“. Tady jsou naše provařené nápady, jak dodat každé polévce na sytosti.    ...
Jak na dokonalý vývar
  • Tipy a triky

Jak na dokonalý vývar

Vývar je nositelem komplexní chuti pro skoro každou omáčku, polévku a velkou část pokrmů. Je základem profesionálního i amatérského vaření. Jeho příprava zabere nějaký ten čas, ale výsledek stojí za to. Poradíme vám, jak na to, aby krásně...
Velký přehled nudlí a jejich pestré využití
  • Tipy a triky

Velký přehled nudlí a jejich pestré využití

VaječnéDomácí příprava nudlí má svou bohatou historii a využití. Klasické vaječné nudle můžete použít jak do polévky, tak z nich jednoduše vykouzlíte vydatný hlavní chod v lákavé kombinaci nudlí se zelím a slaninou. Zelí dodá tomuto...
5× podzimní krémová polévka
  • Tipy a triky

5× podzimní krémová polévka

Jsou hřejivé a svojí hedvábnou strukturou vás přímo pohladí. Krémové polévky jsou nejlepší právě teď, když venku fouká studený vítr a vy se potřebujete něčím zahřát a zasytit.   ...
5 večeří: asijské polévky
  • Tipy a triky

5 večeří: asijské polévky

Asijské polévky jsou plné netradičních barev a chutí. Ať už si vyberete indickou, japonskou, thajskou nebo čínskou, zaručeně si pochutnáte. Pokud nechcete dělat polévku čistě vegetariánskou, bude se vám jako základ pro mnohé z nich hodit...

Apetit magazín

Jak na masové kuličky
  • Tipy a triky

Jak na masové kuličky

Dají se různě ochucovat  a připravit na sto způsobů. Lze je péct v troubě a taky mrazit. Masové kuličky mají jenom samá plus a na našich redakčních večírcích zmizí vždycky jako první. Potřebujete další důvod k tomu je vyzkoušet? ...
KVÍZ: Vyznáte se v českých krajových specialitách?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v českých krajových specialitách?

Knedlo vepřo zná každý – oblíbený český pokrm nabízejí nejen hospody a restaurace ale také školní jídelny a kantýny. Česká kuchyně má ovšem daleko víc co nabídnout. Důkazem jsou speciality z českých a moravských koutů. Schválně, s kolika z...
Komerční sdělení
Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!
  • Lidé a jídlo

Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!

Sladká, příjemně nadýchaná a křupavá svačinka, která se doslova rozpustí na jazyku a vy si ji nejlépe vychutnáte v kombinaci s oblíbenou kávou nebo čajem. Takové chvíle moc nestojí, o to důležitější a povznášející v životě jsou. Užijte si...

Obchod Apetit