5 večeří, které jsou lehké, zdravé a doplní vitaminy

5 večeří, které jsou lehké, zdravé a doplní vitaminy
sdílet:

Naše zažívání je po bujarém veselí konce roku zdecimované. Pohled na bílé pečivo, bramborový salát nebo uzeniny ve vás vyvolává mdloby? Právě pro vás máme tipy na několik snadných večeří, které vás okouzlí svou lehkostí a doplní pošramocenému organismu vitaminy i minerály. 

1 Polévka hustá tak, že by se dala krájet

Přijdete z venkovní procházky a přepadne vás hlad. Pro takové chvíle je hutná polévka tím nejlepším způsobem, jak se zahřát a zároveň zasytit.

Polévka jako hlavní chod

Polévka jako hlavní chod

Více

2 Rizoto a další sypké alternativy

Tradiční italský pokrm, ve kterém se snoubí jemnost rýže, krémová konzistence, máslová chuť a osvěžení vína. Jeho příprava má svůj daný postup, jen díky tomu docílíte nezaměnitelné chuti.

3 Rybí maso plné minerálů, jehož příprava zabere minimum času

Lehce stravitelné rybí maso by na našem jídelníčku nemělo chybět v žádném ročním období. Obsahuje kvalitní tuk, má nízký obsah cholesterolu a doplní tělu zásoby železa, zinku, selenu i vitaminu B12.

  • Mezi ryby s nízkým obsahem tuku se řadí štika, lín, candát, platýz a treska aljašská.
  • Středně tučné kousky zahrnují pstruhy, kapry, sumce, žraloky a tuňáky.
  • Tučná ryba, jenž obsahuje více než 10 % tuku, je losos, sleď, úhoř, makrela.

Štika s bramborovým pyré a omáčkou barigoule

Štika s bramborovým pyré a omáčkou barigoule

Více

4 Frittata plná zdravých surovin

Na první pohled připomíná omeletu, její příprava se ale liší. Italská frittata mísí vejce se zeleninou, bylinkami, sýry a dalšími ingrediencemi. Smaží se na mírném plameni z jedné strany, poté se dopeče v troubě či na grilu.

  • Správně připravená frittata je po okrajích propečená, uvnitř však zůstává vláčná a vlhká. I s přípravou si do 20 minut můžete vychutnat tuto italskou lahůdku.
  • Čím vším se dá frittata ochutit? Pro první seznámení je ideální tato bazalková frittata, pro náročnější strávník vyžadující kousky uzeniny je skvělou volbou chlapská verze. Jemné snoubení naleznete ve frittátě se špenátem či v této variantě s jarní cibulkou a houbami. Pro pořádnou dávku vitaminů, živin a chutí vyzkoušejte květákovou verzi.

Frittata z trouby s květákem, houbami a výhonky

Frittata z trouby s květákem, houbami a výhonky

Více

4 Letní závitky klidně i v zimě

Nemusíte se bát, pro jejich přípravu potřebujete pouze rýžový papír, který seženete v asijských potravinách či větších supermarketech. Dále v nich nesmí chybět skleněné nudle, čerstvá zelenina, bylinky, dle preferencí přidejte maso či mořské plody.

 

Letní závitky do misky

Letní závitky do misky

Více

  • Letní závitky jsou vietnamskou klasikou, která se na rozdíl od čínských jarních závitků nesmaží. Vychutnáte si tak všechny ingredience čerstvé, a kromě masa také syrové.
  • Recept i s podrobným postupem jak správně pracovat s rýžovým papírem jsme vám už prozradili u vietnamských letních závitků. Za vyzkoušení rozhodně stojí i veganská verze. A pokud jste rýžový papír nesehnali, máme pro vás ideální řešení v podobě letních závitků do misky.

Související články

Jak jíst zdravě
  • Zdraví a výživa

Jak jíst zdravě

Nový rok pro většinu lidí znamená také nový začátek. Někdo se chce otužovat, jiný touží shodit přebytečná povánoční kila. Pokud patříte do druhého tábora, pak pro tentokrát zapomeňte na drastické diety plné zákazů a příkazů. Nejzdravější a...
Zdravé a výtečné asijské polévky
  • Zajímavosti

Zdravé a výtečné asijské polévky

Byly časy, kdy pro nás jedinou známou asijskou polévkou byla ta instantní pytlíková ze supermarketu za čtyři koruny. Tyhle levné, ale nezdravé polévky, sice na poličkách v obchodech najdeme pořád, už se ale netěší takové oblibě. Nahradily...
Autor: hana.kovarikova

Obchod Apetit