5 večeří, které jsou lehké, zdravé a doplní vám potřebné vitaminy

sdílet:
Naše zažívání je po bujarém veselí konce roku zdecimované. Pohled na bílé pečivo, bramborový salát nebo uzeniny vám vyvolává mdloby? Právě pro vás máme tipy na 10 snadných večeří, které vás okouzlí svou lehkostí a doplní pošramocenému organismu vitaminy i minerály.

Polévka hustá tak, že by se dala krájet

Přijdete z venkovní procházky a přepadne vás hlad. Pro takové chvíle je hutná polévka tím nejlepším způsobem, jak se zahřát a zároveň zasytit. Využít můžete téměř jakoukoli zeleninu, kterou máte doma nebo je vaší oblíbenkyní. Husté konzistence ve zdravém životním stylu docílíte menším podílem vody, přidáním brambory, cukety či oblíbenou luštěninou. Vyzkoušet můžete kombinaci brambor a cizrny, quiony se zeleninou, mrkev s výrazným koriandrem či pórek s pastinákem. Všechny tyto polévky navíc připravíte za pár minut.

Polévka jako hlavní chod

Více

Rizoto a další sypké alternativy

Tradiční italský pokrm, ve kterém se snoubí jemnost rýže, krémová konzistence, máslová chuť a osvěžení vína. Jeho příprava má svůj daný postup, jen díky tomu docílíte nezaměnitelné chuti. Pokud nemáte chuť postávat u sporáku, doporučujeme vyzkoušet báječné rizoto z trouby. Obzvlášť krémové a navíc ještě křupavé je rizoto kombinující klasický recept se slanou drobenkou z opražených mandlí. Veliké oblibě se těší také dýňová verze tohoto univerzálního pokrmu. Možností, jak ozvláštnit chuť rýže je několik, pro výraznou barevnou variaci doporučujeme červenou řepu, která vám dodá potřebné minerály i vitaminy. Ze školních i závodních jídelen také známe srbské rizoto, které se neobejde bez kyselé okurky. Pokud však nemáte chuť na rýži, můžete si připravit kuskus s kuřetem či bulgur se zeleninou. Přebytky podzimní houbařské sezóny hravě zpracujete i s tímto receptem.

Rybí maso plné minerálů, jehož příprava zabere minimum času

Lehce stravitelné rybí maso by na našem jídelníčku nemělo chybět v žádném ročním období. obsahuje kvalitní bílkovin, má nízký obsah cholesterolu a doplní našemu tělu zásoby železa, zinku, selenu i vitaminu B12. Mezi ryby s nízkým obsahem tuku se řadí štika, lín, candát, platýz a treska aljašská. Středně tučné kousky zahrnují pstruhy, kapry, sumce, žraloky a tuňáky. Tučná ryba, jenž obsahuje více než 10 % tuku, je losos, sleď, úhoř a makrela.

Štika s bramborovým pyré a omáčkou barigoule

Více

Frittata plná zdravých surovin

Na první pohled připomíná omeletu, její příprava se ale liší. Italská frittata mísí vejce se zeleninou, bylinkami, sýry a dalšími ingrediencemi. Smaží se na mírném plameni z jedné strany, poté se dopeče v troubě či na grilu. Správně připravená frittata je po okrajích propečená, uvnitř však zůstává vláčná a vlhká. I s přípravou si do 20 minut můžete vychutnat tuto italskou lahůdku. Čím vším se dá frittata ochutit? Pro první seznámení je ideální tato bazalková frittata, pro náročnější strávník vyžadující kousky uzeniny je skvělou volbou chlapská verze. Jemné snoubení naleznete ve frittátě se špenátem či v této variantě s jarní cibulkou a houbami. Pro pořádnou dávku vitaminů, živin a chutí vyzkoušejte květákovou verzi.

Frittata z trouby s květákem, houbami a výhonky

Více

Letní závitky klidně i v zimě

Nemusíte se bát, pro jejich přípravu potřebujete pouze rýžový papír, který seženete v asijských potravinách či větších supermarketech. Dále v nich nesmí chybět skleněné nudle, čerstvá zelenina, bylinky, dle preferencí přidejte maso či mořské plody. Letní závitky jsou vietnamskou klasikou, která se na rozdíl od čínských jarních závitků nesmaží. Vychutnáte si tak všechny ingredience čerstvé, a kromě masa také syrové. Recept i s podrobným postupem jak správně pracovat s rýžovým papírem jsme vám už prozradili u vietnamských letních závitků. Za vyzkoušení rozhodně stojí i veganská verze. A pokud jste rýžový papír nesehnali, máme pro vás ideální řešení v podobě letních závitků do misky.

 

Letní závitky do misky

Více

Související recepty

Související články

  • Novinky a zajímavosti

Nejlepší dietou je zdravý životní styl

Sotva strávíme štědrovečerního smaženého kapra a silvestrovské pečené koleno, začneme lamentovat nad svou postavou a těsnými džíny. Následuje zběsilé pátrání po nejrychlejších dietách, které nás zaručeně zbaví pěti kilogramů za týden....
  • Novinky a zajímavosti

7+1 zdravé dochucení polévky

1 UmeocetPochází z japonské kuchyně. Vzniká jako vedlejší produkt při fermentaci švestiček umeboši. Ty se tvrdé a zelené naloží do velkého množství soli a nechají se nejméně měsíc fermentovat. Během tohoto procesu začnou pouštět chuťově...
  • Novinky a zajímavosti

Zdravé a výtečné asijské polévky

PhoPhở je u nás asi nejznámější a nejoblíbenější asijská nudlová polévka. Pochází z Vietnamu a její základ tvoří dlouho tažený vývar, maso, ploché rýžové nudle Pho, podle nichž se polévka jmenuje, dále badyán, skořice, zázvor a...
  • Tipy a triky

10 rad, jak lépe a zdravěji jíst

Choďte na trh. Budete tak nejen vědět, co kupujete, ale také kdo to vypěstoval.Celých 85 % vaší stravy by mělo být alespoň nějak tepelně upraveno. I rychlé blanšírování se počítá.Vyhněte se špatným sacharidům (hlavně jednoduchým cukrům)....
  • Novinky a zajímavosti

Přerušovaný půst nás učí, jak zdravě hladovět

Pokud pravidelně čtete časopis Apetit i tyto stránky, už víte, že nejsme zastánci diet a hladovek. Milujeme skvělé, poctivé jídlo a takoví jsou i naši čtenáři. Přesto, pokud jde o zdraví, uznáváme, že půsty mají v jídelníčku moderního...
  • Novinky a zajímavosti

Veganství: životní styl s několika nástrahami

Zatímco vegetariáni nekonzumují pouze maso, vegani šli v tomto ohledu dál a ze svého jídelníčku vyškrtli veškeré živočišné produkty jako maso, vejce, mléčné výrobky nebo ryby. I když by se mohlo zdát, že výhradně rostlinná strava je &bdquo...
  • Novinky a zajímavosti

Odvrácená strana hubnutí aneb když je jídlo strašákem

Poruchy příjmu potravyAbychom na toto téma upozornili a třeba tím i někomu pomohli, rozhodli jsme se popsat tři nejčastější poruchy příjmu potravy, ke kterým může dojít v souvislosti s držením diet a touze po štíhlé postavě...
  • Tipy a triky

Jak si v zimě doplnit vitaminy? Odšťavněte je

Proč odšťavňovat?Ptáte se, proč si dávat práci s odšťavňováním, když si můžete koupit džus v obchodě? Možná jste nevěděli, že krabicové džusy jsou tepelně zpracovávány, aby vydržely co nejdéle. Tím se však zničí vitamíny obsažené...
  • Novinky a zajímavosti

3 nápady, jak si usnadnit jarní detox

Nenabízíme vám návod na detox krok za krokem. Máme pro vás pomůcky, které vám mohou pomoci nastartovat na jaře tělo a přinést zdravější návyky do všedního dne. Všechny jsou jen dočasné, mají podpořit váš záměr restartovat tělo, odstranit z...
Autor: Hana Kovaříková

Obchod Apetit