TĚSTO & PEČENÍ
DOMÁCÍ TĚSTO (na 4 velké pizzy, průměr 30 cm): Do mísy prosejte 500 g hladké mouky a promíchejte ji se špetkou soli. Uprostřed udělejte důlek, rozdrobte do něj 1/2 kostky čerstvého droždí (21 g), přidejte špetku krupicového cukru, přilijte trochu vlažné vody a nechte vzejít kvásek. Pak přilijte 1 lžíci panenského olivového oleje, další vodu podle potřeby (celkem i s kváskem zhruba 250 ml) a zpracujte v pružné hladké těsto. Hotové těsto v míse přikryjte potravinářskou fólií a nechte do druhého dne kynout v lednici (dobu kynutí nepodceňujte).
PEČENÍ Vyválené těsto na pizzu obložte podle chuti (nyní lze zamrazit). Dejte péct do trouby rozehřáté na maximum (230–250 °C, podle možností vaší trouby). Hlídejte, pečení trvá jen 10–15 minut.
1. ŠUNKA & ŽAMPIONY
Hotové pizza těsto (kupované nebo domácí) potřete 75 g bazalkového pesta. Obložte 100 g dušené šunky, nakrájené na nudličky, 75 g žampionů, nakrájených na plátky, a hrstí třešňových rajčátek, přepůlených. Osolte a opepřete. Upečte podle návodu v úvodu článku a pak ozdobte rukolou.
2. SLANINA & ARTYČOKY
Na hotové pizza těsto (kupované nebo domácí) naneste 200 g ricotty, obložte 300 g nakládaných artyčoků, 50 g černých oliv, přepůlených, a 6 plátky anglické nebo sušené slaniny, nakrájené na nudličky. Osolte a upečte podle návodu v úvodu článku.
3. CHILLI, SALÁM & PAPRIKA
Hotové pizza těsto (kupované nebo domácí) potřete 75 g rajčatového pyré (passaty). Obložte 40 g trvanlivého italského salámku, nakrájeného na plátky, 1 čerstvou červenou chilli papričkou, zbavenou semen a pokrájenou, 1 zelenou paprikou, nakrájenou na nudličky, a 100 g mozzarelly, natrhané na kousky. Mírně osolte a opepřete. Upečte a ozdobte petrželkou.
4. KOZÍ SÝR & ŠPENÁT
Do cedníku dejte 2 velké hrsti mladého (baby) špenátu a prolijte vroucí vodou, aby zavadl. Vymačkejte přebytečnou vodu. Hotové pizza těsto potřete 75 g bazalkového pesta. Obložte připraveným špenátem, 100 g měkkého kozího sýra, 50 g zelených oliv, přepůlených, a 50 g nakládaných sušených rajčat, nasekaných, a upečte.
5. HOVĚZÍ MASO & RAJČATA
Na 1 lžíci olivového oleje zprudka opékejte 1 červenou cibuli, nakrájenou na plátky, 200 g libového mletého hovězího masa, osoleného a opepřeného, a 3 drcené stroužky česneku asi
5 minut, až maso zhnědne. Pizza těsto potřete 75 g rajčatového pyré (passaty). Obložte připravenou masovou směsí, hrstí třešňových rajčátek, přepůlených, a 100 g mozzarelly, natrhané na kousky. Upečte podle návodu v úvodu článku a pak ozdobte lístky bazalky.