6 tipů, jak efektivně zpracovat cuketu

Cuketová kolečka
ZDROJ: Jason Briscoe/Unsplash
sdílet:

Ze zahrádek sklízíme čerstvé, šťavnaté plody, z trhu nosíme koše plné zeleniny. Letní kuchyni vládne zeleninová královna  - cuketa. Jak zužitkovat její přebytky nebo přezrálé plody? Podívejte se s námi, jak z cukety vyčarovat spoustu skvělých pokrmů, které potěší a zasytí.

Cuketa patří mezi všestranné suroviny, která má mnoho barevných variací. Od klasické zelené, která patří k nejznámějším odrůdám, přes žíhanou až zářivě žlutou. Všechny můžeme využít v nespočtu slaných i sladkých jídel.

Cuketa má vysoký, až devadesátiprocentní obsah vody a její chuť není nikterak výrazná. To ji činí při vaření tak všestranou. Dá se navíc jíst jak tepelně upravená, tak syrová. V syrovém stavu si zachová cenné vitaminy, proto bychom ji neměli například v salátech opomíjet. 

Jak si cuketu vychutnat? Podívejte se na naše tipy s cuketou v hlavní roli. 

Slaný cuketový koláč

Oblíbená variace na francouzský quiche, kde využijete všechny druhy cukety. Díky křehké máslové krustě je koláč s cuketou vydatný a zasytí. V kombinaci s cuketou a bylinkami tvoří chuťově vyvážený pokrm, na kterém si zaručeně pochutnáte. Vyzkoušejte naše oblíbené variace na cuketový koláč.

Spirálový zeleno-žlutý cuketový koláč

Spirálový zeleno-žlutý cuketový koláč

Více

Cukety na grilu

Na letní grilovací párty cukety nesmí chybět. Stačí velmi málo a dokonalou přílohu máte připravenou raz dva. Cukety rozkrojte na čtvrtky a položte na rozpálený gril. Až chytí barvu, otočte je. Před podáváním nezapomeňte osolit a opepřit, případně ještě pokapat olivovým olejem.

Pokud máte rádi cukety spíše křupavé, připravte je v lahodném těstíčku. Jaké další úpravy cuketám na grilu sluší?

Cuketová ‚lízátka‘

Cuketová ‚lízátka‘

Více

Sázka na jistotu: cuketová polévka 

Pro svou osvěžující chuť nechybí v menu italských restaurací. Cuketovou polévku můžete připravit jak teplou, tak po studenu, která mimořádně osvěží v horkých letních dnech. Skvěle se hodí jako rychlý letní oběd, kdy kvůli vysokým teplotám nemáte chuť na velké porce a nechcete trávit moc času v kuchyni.

Cuketová polévka s rukolou & toustíky s kozím sýrem

Cuketová polévka s rukolou & toustíky s kozím sýrem

Více

Naložená letní zelenina

Nevíte, co s přebytky cuket? Naložte je! Společně s paprikami a lilkem vytvoříte efektní sklenici plnou letních vitaminů. Čerstvou zeleninu pokrájejte na plátky, rozdělte do misek, posypte solí a nechte alespoň hodinu odstát. Zbavíte se tak přebytečné vody. Následně povařte jednotlivé druhy zeleniny ve směsi octa a vody v poměru 1:1. Vychladlou zeleninu vrstvěte do připravených sklenic, přidejte bylinky dle chuti a zalijte ochuceným olejem. Nechte v lednici dva týdny odpočívat a vychutnejte si skvělou pochoutku k sýrům nebo čerstvému pečivu.

Naložená zelenina po italsku

Naložená zelenina po italsku

Více

Svěží pomazánka na chléb 

Ideální způsob upotřebení, když už jste použili cukety skoro všude, je cuketová pomazánka. Chutná pomazánka je skvělá k snídani nebo jako studená večeře s čerstvým pečivem nebo topinkami.

Výborně poslouží také jako pohoštění pro návštěvu nebo na letní piknik. Česnek a parmazán dodají jemné chuti cukety větší švih. Máte-li rádi ostřejší chuť, přidejte chilli papričky.

Cuketová pomazánka

Cuketová pomazánka

Více

Cuketa nasladko: buchta nebo supervláčný koláč

Sladkým pokrmům dodá cuketa příjemnou vláčnost a skvěle se pro tento způsob přípravy hodí větší přezrálé plody, které se v pokrmu spíš "ztratí".

V dezertech cuketa opět nabízí svou mnohotvárnost, kombinovat ji můžete s čokoládou, citronem nebo třeba kokosem. Pokud se vám doma nahromadily větší kusy nebo vás jen láká cuketové využití nasladko, podívejte se na naše sladké tipy.

Tip: Jste bezradní a přemýšlíte, co s přerostlou cuketou o velikosti melounu? Věřte, že i ta se dá efektně zpracovat. Důležité je však zbavit ji nejdřív vodnatého vnitřku se semínky. Zbylou část cukety můžete zpracovat například

  • na způsob ajvaru, jen místo lilku použijete cuketu - získáte dokonalou omáčku ke grilovanému masu, dip či pomazánku na opečený bílý chléb,
  • do čalamády,
  • na topinky
  • či jako součást nakyselo naložené zeleniny.

Související články

Cuketa, všestranná královna kuchyně
  • Tipy a triky

Cuketa, všestranná královna kuchyně

Cuketa, tykev, cukína - co to vlastně je? Pochází z Itálie (odtud i lidový výraz cukína odvozený z italského názvu zucca) a v našich končinách ji známe pod názvem cuketa. Velice často se však také setkáme s označením tykev....
Autor: Šárka Měřičková

Obchod Apetit