6 tipů, jak efektivně zpracovat cuketu

Cuketová kolečka
ZDROJ: Jason Briscoe/Unsplash
sdílet:

Ze zahrádek sklízíme čerstvé, šťavnaté plody, z trhu nosíme koše plné zeleniny. Letní kuchyni vládne zeleninová královna  - cuketa. Jak zužitkovat její přebytky nebo přezrálé plody? Podívejte se s námi, jak z cukety vyčarovat spoustu skvělých pokrmů, které potěší a zasytí.

Cuketa patří mezi všestranné suroviny, která má mnoho barevných variací. Od klasické zelené, která patří k nejznámějším odrůdám, přes žíhanou až zářivě žlutou. Všechny můžeme využít v nespočtu slaných i sladkých jídel.

Cuketa má vysoký, až devadesátiprocentní obsah vody a její chuť není nikterak výrazná. To ji činí při vaření tak všestranou. Dá se navíc jíst jak tepelně upravená, tak syrová. V syrovém stavu si zachová cenné vitaminy, proto bychom ji neměli například v salátech opomíjet. 

Jak si cuketu vychutnat? Podívejte se na naše tipy s cuketou v hlavní roli. 

Slaný cuketový koláč

Oblíbená variace na francouzský quiche, kde využijete všechny druhy cukety. Díky křehké máslové krustě je koláč s cuketou vydatný a zasytí. V kombinaci s cuketou a bylinkami tvoří chuťově vyvážený pokrm, na kterém si zaručeně pochutnáte. Vyzkoušejte naše oblíbené variace na cuketový koláč.

Spirálový zeleno-žlutý cuketový koláč

Více

Cukety na grilu

Na letní grilovací párty cukety nesmí chybět. Stačí velmi málo a dokonalou přílohu máte připravenou raz dva. Cukety rozkrojte na čtvrtky a položte na rozpálený gril. Až chytí barvu, otočte je. Před podáváním nezapomeňte osolit a opepřit, případně ještě pokapat olivovým olejem.

Pokud máte rádi cukety spíše křupavé, připravte je v lahodném těstíčku. Jaké další úpravy cuketám na grilu sluší?

Cuketová ‚lízátka‘

Více

Sázka na jistotu: cuketová polévka 

Pro svou osvěžující chuť nechybí v menu italských restaurací. Cuketovou polévku můžete připravit jak teplou, tak po studenu, která mimořádně osvěží v horkých letních dnech. Skvěle se hodí jako rychlý letní oběd, kdy kvůli vysokým teplotám nemáte chuť na velké porce a nechcete trávit moc času v kuchyni.

Cuketová polévka s rukolou & toustíky s kozím sýrem

Více

Naložená letní zelenina

Nevíte, co s přebytky cuket? Naložte je! Společně s paprikami a lilkem vytvoříte efektní sklenici plnou letních vitaminů. Čerstvou zeleninu pokrájejte na plátky, rozdělte do misek, posypte solí a nechte alespoň hodinu odstát. Zbavíte se tak přebytečné vody. Následně povařte jednotlivé druhy zeleniny ve směsi octa a vody v poměru 1:1. Vychladlou zeleninu vrstvěte do připravených sklenic, přidejte bylinky dle chuti a zalijte ochuceným olejem. Nechte v lednici dva týdny odpočívat a vychutnejte si skvělou pochoutku k sýrům nebo čerstvému pečivu.

Naložená zelenina po italsku

Více

Svěží pomazánka na chléb 

Ideální způsob upotřebení, když už jste použili cukety skoro všude, je cuketová pomazánka. Chutná pomazánka je skvělá k snídani nebo jako studená večeře s čerstvým pečivem nebo topinkami.

Výborně poslouží také jako pohoštění pro návštěvu nebo na letní piknik. Česnek a parmazán dodají jemné chuti cukety větší švih. Máte-li rádi ostřejší chuť, přidejte chilli papričky.

Cuketová pomazánka

Více

Cuketa nasladko: buchta nebo supervláčný koláč

Sladkým pokrmům dodá cuketa příjemnou vláčnost a skvěle se pro tento způsob přípravy hodí větší přezrálé plody, které se v pokrmu spíš "ztratí".

V dezertech cuketa opět nabízí svou mnohotvárnost, kombinovat ji můžete s čokoládou, citronem nebo třeba kokosem. Pokud se vám doma nahromadily větší kusy nebo vás jen láká cuketové využití nasladko, podívejte se na naše sladké tipy.

Tip: Jste bezradní a přemýšlíte, co s přerostlou cuketou o velikosti melounu? Věřte, že i ta se dá efektně zpracovat. Důležité je však zbavit ji nejdřív vodnatého vnitřku se semínky. Zbylou část cukety můžete zpracovat například

  • na způsob ajvaru, jen místo lilku použijete cuketu - získáte dokonalou omáčku ke grilovanému masu, dip či pomazánku na opečený bílý chléb,
  • do čalamády,
  • na topinky
  • či jako součást nakyselo naložené zeleniny.
Autor: Šárka Měřičková

Obchod Apetit