Chce to teplo
Nespěchejte, příprava kynutého těsta se skutečně nedá urychlit. Použijte samé čerstvé, kvalitní suroviny. V kuchyni by měla být stálá teplota okolo 25 stupňů, nižší teploty zpomalují kynutí. A pozor na průvan – raději během práce nevětrejte.
Všechny ingredience si připravte s předstihem, aby získaly pokojovou teplotu. Důležité je vyndat včas vejce z lednice! Ve starších kuchařkách doporučují nahřát mouku, bude však stačit, když ji ponecháte dostatečně dlouho v teplé místnosti.
Na pořadí záleží!
Mouku prosejte; krásně se provzdušní. Část nechte stranou na podsypávání: řidší těsto se vám bude líp zpracovávat a je šikovnější přidávat mouku než ředit příliš tuhé těsto mlékem. Větší část mouky smíchejte s ostatními surovinami, přidejte vykynutý kvásek a nakonec zapracujte rozpuštěné vlažné máslo. Je důležité doržet tohle pořadí: kdybyste přidali nejdřív tuk, obalil by zrnka mouky a ta by pak nemohla správně nabobtnat mlékem.
Správný tvar a úžasné finále
Po vykynutí těsto ještě jednou propracujte a utvořte z něj bochánek; počítejte s tím, že během pečení se ještě zvětší. Upečte ho podle návodu v našem receptu a pak své dílo nechte při pokojové teplotě vychladnout. Nejlepší je umístit ho na mřížku, aby pára mohla unikat i zespodu. Ještě ho pomažte máslem; získá díky tomu krásný lesk, a navíc bude neodolatelně křehký. Než mazanec ponesete na stůl, pocukrujte ho – a těšte se na zasloužené ovace!
Přidat komentář