7 tipů, jak připravit dokonalou omeletu

sdílet:
Hledáte recept na vydatnou snídani, kterou zvládnete během chvilky? Vsaďte na osvědčenou klasiku – vaječnou omeletu. Na přípravu vám postačí pár minut, a navíc dodá vašim svalům důležité bílkoviny. Víte, jak si připravit omeletu, za kterou by se nemusel stydět ani ostřílený šéfkuchař? Vyzkoušejte našich pět rad a zaručeně si pochutnáte.

1. Vaječné trio: jedno z tajemství úspěchů

Kolik vajec potřebujete pro běžnou omeletu? Ano, hádáte správně: tři. Taková porce vás zasytí, ale nepřivodí pocity těžkosti, jestli se chcete posilnit třeba před cestou do práce. Pokud však chcete dodat tělu větší porci živin (při nabírání svalů, těžké fyzické námaze…), počet vajec navyšte podle potřeby. Záleží na vašich preferencích – a velikosti pánve.

Zapečená vejce se sýrem

Více

2. Vyberte si pánev, která vás při smažení nezradí

Pánev je nejlepší nepřilnavá, aby se vejce nepřichytila. Skvěle vám poslouží litinová, keramická nebo teflonová, a to s průměrem okolo 20 cm. Takováto pánvička je skladná a nenáročná na umývání.

S přípravou vaječné omelety si poradíte i na klasické pánvi, ale s nepřilnavým povrchem je práce mnohem rychlejší a ve výsledku i jednodušší (například při drhnutí nádobí).

3. Orientální vůně dodá vaší omeletě ten správný šmrnc

Bez soli a pepře si mnozí z nás nedokáží omeletu snad ani představit. Ale co další koření? Zkuste trochu experimentovat a přidejte třeba špetku chilli, kurkumy nebo muškátového oříšku.

Opravdoví fajnšmekři mohou do receptu přidat ještě pikantní garam masala, indické koření bez soli a vůně římského kmínu nebo hřebíčku. Koření zpestří servírovanou snídani a dodá jí nádech orientu. Stačí se jenom zakousnout.

4. Nezapomeňte na bylinky 

Čerstvé bylinky přidávejte najemno nebo nahrubo nasekané přímo do prošlehaných vajíček ještě před smažením. Z tradičních bylinek můžete použít petržel hladkolistou, kopr, bazalku nebo pažitku. Omeleta bude mít ten správný říz a mnohem lepší chuť.

Pažitka dělá jaro

Více

Kromě správného náčiní a vhodných surovin je důležité věnovat pozornost přípravě. Na co byste si měli dát pozor?

5. Máslem pokryjte celou plochu pánve

Na přípravu vaječné omelety jsou ideální kousky nakrájeného másla, které vložíte na studenou pánev. Máslo se při zahřívání krásně rozpustí a oproti běžnému oleji dodá omeletě jemnou a krémovou chuť.

6. Teplota? Zlatá střední cesta

Pánev nemusíte rozpalovat na maximum. Postupně ji zahřejte na středně vysokou teplotu. Při zbytečně vysokých teplotách byste mohli omeletu snadno připálit.

7. Při smažení občas koukněte na hodinky

Dvě minuty. Více času nebudete na omeletu potřebovat. Celá příprava (od nalití vajíček na pánev až po přemístění na talíř) by neměla trvat déle.

A jak poznáte, že jsou vaše vajíčka hotová? Spodní část omelety už je tuhá, ale ta horní ještě měkká a trochu „vlhká“. To je ten správný moment přetáhnout omeletu na talíř. Nemějte strach – během chvilky dojde.

Jak připravit dokonalé pošírované vejce?

Více

Pokud se chcete dozvědět o přípravě ještě více, podívejte se na náš recept, jak se dělá oměleta. Nebo se podívejte do sekce pod článkem, kde najdete recepty na další vaječní pochoutky.

Související recepty

Související články

  • Novinky a zajímavosti

8 nejoblíbenějších pokrmů z vajec

Vařené vejce Na první pohled se zdá, že je to velmi jednoduché, opak je však pravdou. Nejdříve si musíme uvědomit, jak chceme vajíčko uvařené – na měkko, na hniličku, na tvrdo. Bílek by měl ve všech případech držet pohromadě,...
  • Soutěže

Jak vařit vejce

Důležitý je začátek. Vejce včas vytáhněte z lednice, aby měla pokojovou teplotu. Pokud jste je nestihli půl hodiny před vařením vytáhnout z ledničky, počítejte s tím, že se budou vařit déle. Voda by se neměla vařit klokotem, ale jen jemně...
Autor: Petr Šúth

Obchod Apetit