Dort je jedna z věcí, která pokaždé udělá radost. Ať už jako narozeninový dárek, moučník k nedělnímu čaji nebo životabudič ve chvílích melancholie. Správný postup a dobře zvolené suroviny jsou zárukou úspěchu. Upečte si spolu s námi božský dort s krémem a dokonale vláčným korpusem.
Máte chuť na dort? Není nic snazšího, než si vybrat některý z našich úžasných exemplářů a pustit se do přípravy. Než se dáte do pečení, zkontrolujte, zda máte vše potřebné. Nejen nezbytné suroviny, ale i pomůcky k prvotní přípravě, pečení i sladkému finále: zdobení. Během pečení se pak chybějící pomocníci či ingredience hledají těžko.
Naše dortové recepty jsme doladili k dokonalosti, i tak se vyplatí znát další vychytávky, které zajistí nadýchaný a hlavně dokonale vláčný korpus, který nikoho nezadusí. Lahodný krém s ním pak vytvoří perfektní a nezapomenutelný pár. Co rozhoduje o vláčnosti korpusu, který se nerozpadá na suché drobky? Tady jsou naše prověřené triky pro dokonale vláčný a nadýchaný dort.
1 Cukru tak akorát
I když se vám bude zdát množství cukru v receptech nadhodnocené, nedoporučujeme příliš ubírat. Cukr dodává korpusu vláčnost a propojuje jednotlivé ingredience. Příliš málo cukru může vést k suchému korpusu. Nepomůžete si ani když množství cukru přeženete. To zase způsobí, že korpus bude tuhý, nenadýchaný. O vláčnosti si pak můžete nechat jen zdát. Cukru tedy přiměřeně, ale především podle doporučení v receptu.
2 Tajná zbraň: zakysaná smetana
Podhodnocená součást receptů na dortový korpus. Vlastně nechápeme, proč se v receptech při pečení neobjevuje častěji. Zkuste nahradit pár lžic mléka stejným množstvím zakysané smetany. Napomůže jak kyprosti, tak vláčnosti korpusu. Podobně zafunguje také podmáslí nebo jogurt, přednostně doporučujeme tučnější smetanový.
3 Máslo, žloutky (a cukr) pěkně do pěny
Šlehat, šlehat, šlehat a zase šlehat, dokud vám nevznikne krásně nadýchaná krémová pěna. Ta se povede, když má změklé máslo i vejce pokojovou teplotu. Šlehání do nich vžene spoustu drobných bublinek, které pak způsobí, že se těsto při pečení krásně nadýchne.
4 Bílkový sníh jen zlehka
Šlehání bílků má svá jasná pravidla a jejich následné zapracování do těsta také. V okamžiku, kdy přichází řada na bílkový sníh, odložte šlehač a vezměte do ruky vařečku nebo polévkovou lžíci. Sníh do těsta opatrně „zabalte“ obracením. Spojujte je zlehka, žádné divoké míchání. Nic se nestane, když v těstě zůstanou sněhové stopy. Pečením se ztratí.
5 Míchejte s citem
Většina receptů na dortový korpus vychází z jednoduchého postupu. Nejprve společně vyšleháte tuk, žloutky a cukr, pak přidáte další „mokré“ ingredience. Nakonec vmícháte mouku, kypřidlo a bílkový sníh. Při spojování mouky se zbytkem surovin, postupujte krátce, rychle a s citem, jen aby se všechny přísady spojily. Pokud těsto příliš promícháte, výsledkem bude tvrdý, nevláčný korpus. Sem tam nějaký nepromíchaný drobek mouky nevadí.
[[nid:35915]]
6 Najděte rovnováhu
Vláčnost dortu určuje správný poměr vlhkých a suchých ingrediencí. Vyplatí se postupovat podle receptu a všechny suroviny přesně odvažovat. Pokud dáte příliš mnoho mouky a málo tuku, korpus bude suchý. Příliš mnoho mléka či jiné tekutiny a málo mouky vám zaručí korpus, který bude mokrý až příliš. Nalezení dokonalé rovnováhy mezi mokrými a suchými přísadami je klíčové.
7 Dort nepřepečte
Nejjednodušší cesta k suchému dortu? Příliš dlouhá doba pečení. A protože každá trouba peče jinak, berte odhadovanou dobu pečení z receptu jen jako doporučení. Svůj dort začněte kontrolovat raději už o 5–10 minut dříve. Jak poznáte upečený dort?
- Lehce se odtahuje od boků formy.
- Špejle zapíchnutá do středu korpusu vyjde suchá nebo jen s pár lehce vlhkými drobky.
- Jemně na povrch dortu zatlačte. Pokud se jakoby gumově odrazí, šup s ním z trouby. Pokud prst nechal v koláči důlek, pak potřebuje ještě trochu času.
Teď už víte jak na to. Zbývá si jen vybrat svůj zamilovaný dort a pustit se do pečení. V následujících článcích najdete spoustu inspirace na neodolatelně krémové dorty.