Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Ochutnejte černý bez

Ochutnejte černý bez

Bezinkové keře, proslulé svou životaschopností, byly kdysi považovány za magické; například prý ochraňují stavení, u kterých rostou.
25. 5. 2009 | Autor: redakce Apetitu

Právě v květnu a červnu si můžete natrhat a nasušit jejich léčivá bílá květenství se žlutými prašníky. Při nachlazení jako když je najdete – snižují horečku a řádně se díky nim vypotíte. Čerstvé se hodí také k přípravě osvěžujícího sirupu, ve Velké Británii zvaného ,elderflower cordial‘. U nás bývala velmi oblíbená kosmatice – voňavá květenství smažená v těstíčku. Dřív se nejčastěji sypala cukrem, dnes se připravuje spíš naslano. Listy však k jídlu vhodné nejsou! Pokud si chcete bezinky natrhat na výletě, myslete na to, že byste měli otrhávat keře (až pět metrů vysoké) nebo stromy (i osmimetrové). Jinak hrozí záměna s jedovatým bezem chebdí (dorůstá výšky topmodelek) s podobnými květy s fialovými až hnědočervenými prašníky.

REKLAMA

Přidat komentář