Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Udělejte si vlastní ochucenou sůl

Udělejte si vlastní ochucenou sůl

Pravou, domácí ochucenou sůl, bez chemie a zbytečných přísad si můžete připravit snadno a rychle. Jediné, co k tomu budete potřebovat, je kvalitní sůl, bylinky a trocha té fantazie. Pro začátek pro vás máme pár tipů.
13. 7. 2009 | Autor: redakce Apetitu

Skvělou bylinkovou sůl, která vám ve vzduchotěsné nádobě vydrží až tři týdny, vyrobíte pouhým smícháním čerstvých bylinek (rozmarýn, tymián, máta…) se solí. Pro zvýraznění chuti i vůně bylinek smíchejte nejdříve bylinky s trochou soli v hmoždíři, pořádně vše smíchejte a teprve poté přidejte do zbytku soli (v poměru cca 1–2 lžíce čerstvých bylinek na 1/2 hrnku soli).

Sůl si kupte opravdu kvalitní, ideální jsou mořská, hrubozrnná, himálajská růžová nebo nejlépe fleur de sal, která je jednou z nejlepších.

Na ostrou citronovou sůl dejte do hmoždíře 4 lžíce hrubé mořské soli, strouhanou kůru ze 2 citronů (chemicky neošetřených), 10 malých sušených chilli papriček, vše dobře promíchejte a trochu podrťte. Směs pak vysypte na plech vyložený papírem na pečení a dejte sušit do pootevřené trouby na 50–75 °C. Během sušení občas prsty rozemněte případné hrudky. Ochucená sůl bude hotová asi za hodinu.

Podobně si můžete připravit i sůl olivovou. V hmoždíři smíchejte 4 lžíce hrubé mořské soli, 3 stroužky česneku nakrájené na plátky, 4 zelené olivy bez pecky, 2 lžičky kaparů a 1/2 lžičky oregana. Olivovou sůl sušte asi 2 hodiny.

Po usušení soli ještě jednou krátce promíchejte v hmoždíři, aby byly stejnorodé a sypké, ale ještě v nich zůstalo co nejvíce efektních krystalků. Soli jsou výborné hlavně na steaky či na brambory pokapané olivovým olejem a pečené spolu s ochucenou solí v troubě.

REKLAMA

Přidat komentář