Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Info ikona

Jak podávat sýr

Na sýry existuje mnoho fíglů. Jaká teplota je pro podávání nejvhodnější? Kdy sýry strouháme a co s nimi, když jsou příliš tvrdé? Co si počít se zbytky sýrů v kuchyni?
24. 8. 2009 | Autor: redakce Apetitu

Na to všechno existují v kuchyni jednoduché odpovědi. Sýry podáváme vždy tak, aby měly pokojovou teplotu, jsou chuťově nejlepší. Jen tak bude moci sýr plně rozvinout své aroma a plně vychutnat výraznou chuť. Nejméně 15 minut před servírováním je tedy vyndejte z lednice.

Ideální teplota na skladování sýru je mezi 7 a 12 stupni, pokud máte v lednici nižší teplotu, raději sýr umístěte do chladné spíže či sklepa. Nakrájejte jen takové množství sýru, které sníte, zbytek vraťte zpět do chladničky. Pokud jste příliš narušili původní obal, zabalte sýr do pečícího papíru. Plísňové sýry je dobré skladovat v plastových uzavíratelných miskách. Jejich aroma nenaruší ostatní potraviny.

Tvrdé sýry strouháme těsně před použitím. Ztvrdlé sýry namáčíme do mléka – sýr je pak opět měkký a vláčný. Zbytky sýrů se hodí do mletého masa nebo k zahuštění polévek.

Špatným krájením můžete pokazit celkový dojem

Při podávání sýrů záleží také na jeho správném krájení. Není to jen kvůli vzhledu, ale především pro zachování všech chutí v každém rozkrojeném kousku. Sýr chutná jinak na svém okraji, nejjemnější je uprostřed. Snažíme se tedy každý kousek nakrájet tak, aby obsahoval všechny části sýru, měkký střed a tvrdší kůrku.

Rozdílná je také tvrdost sýrů, proto používáme různé nože na různé sýry. Na tvrdý parmezán se využívá malý nožík s typickou špičkou či lopatka s hrotem vytvářející sýrové hoblinky. Na opravdu tvrdé sýry je potřeba sekáčku. Měkké sýry s plísní se nejsnáze rozkrojí strunovým kráječem či potravinářskou nití. Pokud máte k dispozici pouze nůž, než se pustíte do krájení měkkých sýrů, namočte čepel do teplé vody. Nevznikne na ostří lepivý nános a krájení vám půjde od ruky.

Nepřežeňte to také s množstvím, je dobré počítat s 30 gramy jednoho druhu sýra na osobu. Pro celkovou paletu chutí vám stačí pět druhů sýrů.

Pořadí sýrů není náhodné

Servírování sýrů má své pravidla jako při degustaci vín. Je třeba správně začít, aby byl celkový dojem z chutí opravdu intenzivní. Nejlépe uděláte, pokud začnete od nejjemnějších nuancí. Lehké, krémové sýry skvěle odstartují vaši sýrovou cestu. Poté servírujte plísňové měkké sýry jako je camembert, brie nebo český hermelín. Zralé sýry by měly následovat, za nimi ty tvrdé. Na samém konci si připravte nosy i chuťové pohárky pro ty nejvíce aromatické kousky sýrů s modrou plísní.

Čím podpořit krémovou chuť

Při ochutnávání sýrů je dobré si připravit další, doplňující chutě. Skvěle se doplňují s čerstvým ovocem: hrozny, hrušky, jablka či fíky dokonale prohloubí sýrový požitek. Také sušené ovoce, které je nedoslazované povznesou celkový dojem, připravit tak můžete datle, švestky či brusinky. Trochu křupavosti dodají sýrovému talíři ořechy, hodí se téměř všechny, nebojte se tedy nasypat do misek vlašské ořechy, mandle, pistácie či pekanové ořechy. Nejvíce však sýry povznese domácí marmeláda nebo čatní, a to především ty s ušlechtilou plísní. Výběr pečiva by také neměl být náhodný, hodí se spíše tmavý chléb, žitný či slunečnicový. K chuti přijdou i slané krekry nebo sušenky.

Související

Abeceda italských sýrů

Jak se vyznat v italských sýrech, co si k nim dát a s čím je kombinovat? Pojďte se seznámit s nejpopulárnějšími sýry.

Plísňové sýry: milované i nenáviděné

Někdo je miluje, jiný by je nepozřel. Řeč je o plísňových sýrech, které, jak název napovídá, jsou vyráběny s pomocí...

Mangové čatní

Tahle původem indická specialita se skvěle hodí ke grilovanému masu nebo do různých dipů.

Ochutnejte ty nejlepší zralé sýry

Sýry patří mezi oblíbené delikatesy a díky svému širokému využití jsou důležitou součástí obsahu lednice každé...

Za vůní sýrů: na skok u sýrových velmocí

Sýry z Francie a Švýcarska jsou zárukou kvality, aby také ne, jedná se o největší sýrové producenty, ale také...

Raclette: objevte kouzlo tavených švýcarských sýrů

Raclette patří k tradičním pokrmům švýcarské kuchyně. Můžete ho kombinovat s různými přílohami a pokaždé si výtečně...

Čedar, národní poklad Anglie

Těžko říct, čím přesně je sýr čedar tak výjimečný. Patří po celém světě k nejoblíbenějším sýrům a pokud patříte k...

Hermelín v kuchyni: 5 jídel, na kterých si královsky pochutnáte

Hermelín má v české kuchyni své nezastupitelné místo – vždyť do ní patří už bezmála sto let. Milovníkům českých sýrů se...

Gouda: žluté zlato z Nizozemska

Říká se mu gouda, ale nezrodil se ve městě Gouda. Někdy vyniká oříškovou chutí, jindy z něho cítíme ovoce. Je pro něj...

Za vůní sýrů: na skok u sýrových velmocí

Sýry z Francie a Švýcarska jsou zárukou kvality, aby také ne, jedná se o největší sýrové producenty, ale také...

Proč si zamilovat parmazán jako Italové

Kvalitní parmazán patří k těm ingrediencím, které se vyplatí mít vždy po ruce. I z obyčejných nudlí udělá...

Hruškové čatní

Čatní se výborně hodí k masu či sýrům nebo si ho jen tak můžete namazat na chleba.

Sýry, které zkrátka musíte ochutnat

Chcete večer návštěvě či sami sobě servírovat sýr, ale nevíte, jaký vybrat? Připravili jsme pro vás přehled s chutnými...

Cibulovo-jablečné čatní

Tentokrát jsme zvolili netradiční, ale o to lepší doprovod k české klasice.

Přidat komentář