0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Basmati: Jak uvařit paňdžábskou rýži?

Basmati
ZDROJ: Pille Priske/Unsplash
sdílet:

Rýže basmati vyniká svými dlouhými zrny a aromatickou chutí, podobně jako rýže jasmínová. Roste v podhůří Himálaje, kde jí místní podmínky dodávají jedinečné aroma. Skvěle doprovodí indické pokrmy, nemusíte se však ostýchat uvařit ji i ke španělským ptáčkům nebo z ní připravit nasi goreng. Víte, jak ji uvařit a čím je unikátní?

Basmati znamená v překladu královna vůní. Oproti jiným druhům rýže je silně aromatická, voní i chutná po oříšcích. Řadí se mezi dlouhozrnné odrůdy a když se uvaří, je měkká a nadýchaná. Je jedinečná v tom, že po uvaření se zhruba zdvojnásobí její délka, zatímco šířka zústává. Za unikátní chuť a další vlastnosti vděčí basmati zejména klimatickým podmínkám, ve kterých roste, způsobu sklizně i době zrání:

  • Basmati potřebuje vysokou vlhkost, dlouhou dobu slunečního svitu a neustálé zavlažování
  • Rýže se pěstuje v Indii a Pákistánu na úpatí Himálaje. Rýžová pole jsou zavlažována vodou z horských ledovců bohatou na minerály.
  • Rýže se po sklizni nechává až dva roky zrát v relativním chladu, aby se zbavila veškeré vody a získala prvotřídní vlastnosti.

Na produkci a kvalitu rýže basmati dohhlížejí indické státní úřady. Úřad pro vývoz zemědělských a potravinářských výrobků (APEDA) vydává specifikace pro rýži basmati, spolu s nařízeními a pravidly, které se jí týkají. Basmati je také předmětem neustálého sledování i zemědělských a obchodních analyz. APEDA rozlišuje celkem 34 odrůd rýže basmati a stanovuje požadavky na to, jaké mají mít zrnka rýže parametry.

  • Minimální průměrná délka vařeného zrnka rýže basmati: 12 mm
  • Minimální průměrné zvětšení objemu zrnka basmati 3,5krát
  • Vlastnosti vařené rýže: nelepivá, jemná, dobrá chuť a dobrý pocit v ústech

Jak správně uvařit rýži basmati a k čemu ji podávat?

Na 2 hrnky rýže basmati použijte 3 hrnky vody a špetku soli:

  • Rýži před vařením důkladně několikrát propláchněte, až bude voda čirá.
  • Propláchnutou rýži zalijte čistou vodou a nechte odstát 20 až 30 minut.
  • Osolenou vodu přiveďte k varu, poté přidejte rýži.
  • Plamen snižte na minimum, zakryjte pokličkou a vařte 5 minut.
  • Poté vypněte sporák, ale rýži na plotýnce ponechte zakrytou ještě 15 minut.
  • Nakonec zkontrolujte, zda je rýže dostatečně měkká a můžete servírovat.

Rýže basmati neodmyslitelně patří k indické kuchyni, ale využijete jí i v té evropské. Díky své konzistenci a chuti se hodí jako příloha k jakýmkoli omáčkám a masům.

    Rýže, po které nepřiberete

    Na rozdíl od ostatních druhů rýže, basmati má nízký glykemický index, což znamená, že je nízkokalorická a zasytí na delší dobu. Je bohatá na vlákninu, nenadýmá a je lehce stravitelná.

    • Díky všem výše zmíněným vlastnostem je rýže basmati vhodná pro děti, seniory, celiaky, osoby trpící problémy zažívacího systému a onemocněním střev, osoby s vyšším krevním tlakem nebo cholesterolem. 

    Jak se liší basmati od jasmínové?

    V čem se rýže basmati liší od další velmi oblíbené rýže, jasmínové?

    • Země původu: Zatímco basmati pochází z Pandžábu (Indie a Pákistán), kde se také nejvíce konzumuje, jasmínová rýže se pěstuje v Thajsku.
    • Vlastnosti: Basmati rýže je sypká a nelepivá, jasmínová rýže je naopak velmi lepivá.
    • Aroma: Basmati je specifická svou jemnou oříškovou vůní a chutí. Jasmínová rýže má chuť a vůni připomínající oves.
    • Způsob použití: Rýže basmati se vzhledem se hodí ke všem jídlům, ať už zahrnují omáčku nebo ne. Je skvělá i k pečeným, smaženým nebo grilovaným masům. Jasmínová rýže se vzhledem ke své lepivosti hodí spíše k pokrmům s omáčkou. Připravíte z ní i sladké dezerty.
     

    Související články

    Jasmínová rýže: voňavá delikatesa z Thajska
    • Suroviny

    Jasmínová rýže: voňavá delikatesa z Thajska

    Oblíbená asijská příloha se překvapivě nechlubí ani dlouhou historií ani květinovou vůní. V Thajsku a v Číně vám misku jasmínové rýže nabídnou ke smaženým i dušeným pokrmům, báječně ladí také s thajským karí. Odkud se vzala oblíbená...
    Autor: Sabina Jarošová

    Apetit magazín

    STORY
    Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

    Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

    Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
    Skoro bez vaření: 5 tipů na obědy do práce ve skle
    • Tipy redakce

    Skoro bez vaření: 5 tipů na obědy do práce ve skle

    Máme pro vás efektní recepty na jídla, která si můžete vzít s sebou do práce. Co je na nich nejlepší? Nevyžadují žádné zdlouhavé vaření předem, jednoduše navrstvíte vybrané suroviny a celou přípravu dokončíte, až v práci dostanete hlad. ...
    Jak připravit pravé italské tiramisu?
    • Tipy a triky

    Jak připravit pravé italské tiramisu?

    Připravte si domácí tiramisu jako z italské cukrárny: lehké, smetanově krémové, vonící kávou… Podělíme se s vámi o rady, tipy i recepty, aby vás svou chutí autentický a božský dezert přenesl až do Itálie. ...

    Obchod Apetit