0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Basmati: Jak uvařit paňdžábskou rýži?

Basmati
ZDROJ: Pille Priske/Unsplash
sdílet:

Rýže basmati vyniká svými dlouhými zrny a aromatickou chutí, podobně jako rýže jasmínová. Roste v podhůří Himálaje, kde jí místní podmínky dodávají jedinečné aroma. Skvěle doprovodí indické pokrmy, nemusíte se však ostýchat uvařit ji i ke španělským ptáčkům nebo z ní připravit nasi goreng. Víte, jak ji uvařit a čím je unikátní?

Basmati znamená v překladu královna vůní. Oproti jiným druhům rýže je silně aromatická, voní i chutná po oříšcích. Řadí se mezi dlouhozrnné odrůdy a když se uvaří, je měkká a nadýchaná. Je jedinečná v tom, že po uvaření se zhruba zdvojnásobí její délka, zatímco šířka zústává. Za unikátní chuť a další vlastnosti vděčí basmati zejména klimatickým podmínkám, ve kterých roste, způsobu sklizně i době zrání:

  • Basmati potřebuje vysokou vlhkost, dlouhou dobu slunečního svitu a neustálé zavlažování
  • Rýže se pěstuje v Indii a Pákistánu na úpatí Himálaje. Rýžová pole jsou zavlažována vodou z horských ledovců bohatou na minerály.
  • Rýže se po sklizni nechává až dva roky zrát v relativním chladu, aby se zbavila veškeré vody a získala prvotřídní vlastnosti.

Na produkci a kvalitu rýže basmati dohhlížejí indické státní úřady. Úřad pro vývoz zemědělských a potravinářských výrobků (APEDA) vydává specifikace pro rýži basmati, spolu s nařízeními a pravidly, které se jí týkají. Basmati je také předmětem neustálého sledování i zemědělských a obchodních analyz. APEDA rozlišuje celkem 34 odrůd rýže basmati a stanovuje požadavky na to, jaké mají mít zrnka rýže parametry.

  • Minimální průměrná délka vařeného zrnka rýže basmati: 12 mm
  • Minimální průměrné zvětšení objemu zrnka basmati 3,5krát
  • Vlastnosti vařené rýže: nelepivá, jemná, dobrá chuť a dobrý pocit v ústech

Jak správně uvařit rýži basmati a k čemu ji podávat?

Na 2 hrnky rýže basmati použijte 3 hrnky vody a špetku soli:

  • Rýži před vařením důkladně několikrát propláchněte, až bude voda čirá.
  • Propláchnutou rýži zalijte čistou vodou a nechte odstát 20 až 30 minut.
  • Osolenou vodu přiveďte k varu, poté přidejte rýži.
  • Plamen snižte na minimum, zakryjte pokličkou a vařte 5 minut.
  • Poté vypněte sporák, ale rýži na plotýnce ponechte zakrytou ještě 15 minut.
  • Nakonec zkontrolujte, zda je rýže dostatečně měkká a můžete servírovat.

Rýže basmati neodmyslitelně patří k indické kuchyni, ale využijete jí i v té evropské. Díky své konzistenci a chuti se hodí jako příloha k jakýmkoli omáčkám a masům.

    Rýže, po které nepřiberete

    Na rozdíl od ostatních druhů rýže, basmati má nízký glykemický index, což znamená, že je nízkokalorická a zasytí na delší dobu. Je bohatá na vlákninu, nenadýmá a je lehce stravitelná.

    • Díky všem výše zmíněným vlastnostem je rýže basmati vhodná pro děti, seniory, celiaky, osoby trpící problémy zažívacího systému a onemocněním střev, osoby s vyšším krevním tlakem nebo cholesterolem. 

    Jak se liší basmati od jasmínové?

    V čem se rýže basmati liší od další velmi oblíbené rýže, jasmínové?

    • Země původu: Zatímco basmati pochází z Pandžábu (Indie a Pákistán), kde se také nejvíce konzumuje, jasmínová rýže se pěstuje v Thajsku.
    • Vlastnosti: Basmati rýže je sypká a nelepivá, jasmínová rýže je naopak velmi lepivá.
    • Aroma: Basmati je specifická svou jemnou oříškovou vůní a chutí. Jasmínová rýže má chuť a vůni připomínající oves.
    • Způsob použití: Rýže basmati se vzhledem se hodí ke všem jídlům, ať už zahrnují omáčku nebo ne. Je skvělá i k pečeným, smaženým nebo grilovaným masům. Jasmínová rýže se vzhledem ke své lepivosti hodí spíše k pokrmům s omáčkou. Připravíte z ní i sladké dezerty.
     

    Související články

    Autor: Sabina Jarošová

    Apetit magazín

    Jak vybrat nejlepší olivový olej a co s ním podniknout
    • Tipy a triky

    Jak vybrat nejlepší olivový olej a co s ním podniknout

    Olivovému oleji se připisují skvělé účinky jako dlouhověkost a zdraví. Je nedílnou součástí středomořské stravy, oblíbený je však po celém světě. Jaký typ olivového oleje si pořídit na salát, s kterým vařit a co znamenají názvy na etiketách...
    5 jídel, která si domů raději neobjednávejte
    • Poradna

    5 jídel, která si domů raději neobjednávejte

    V uplynulých letech se s rozvážkovou službou jídla do domu doslova roztrhl pytel. Pokud i vy patříte mezi milovníky restauračního jídla v teple a klidu domova, možná vás zaujme našich pět tipů, čemu se ve verzi ‚s sebou‘ raději vyhnout. ...
    Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!
    • Lidé a jídlo

    Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!

    Slavná kuchyně lousianského města New Orleans je výsledkem bohaté směsice kultur, které našly svůj domov podél řeky Mississippi. Projevuje se specifickými jídly, plnými vůní a barev. Připravit si je doma v českých podmínkách je překvapivě...
    Jak na dokonalý vývar
    • Tipy a triky

    Jak na dokonalý vývar

    Vývar je dokonalou surovinou pro každou omáčku, polévku a velkou část dalších pokrmů. Je základem profesionálního i amatérského vaření. Jeho příprava zabere nějaký ten čas, ale můžete připravit velké množství a po dávkách ho zamrazit....

    Obchod Apetit

    Dostupný
    399 Kč
    319 Kč
    Dostupný
    399 Kč
    319 Kč
    Dostupný
    399 Kč
    319 Kč
    Dostupný
    399 Kč
    319 Kč
    Dostupný
    399 Kč
    319 Kč
    Dostupný
    399 Kč
    319 Kč
    Dostupný
    399 Kč
    319 Kč
    Dostupný
    399 Kč
    319 Kč
    Dostupný
    399 Kč
    319 Kč
    Dostupný
    549 Kč
    439 Kč
    Dostupný
    399 Kč
    319 Kč
    Dostupný
    399 Kč
    319 Kč