0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Beze zbytku aneb Jak šetřit přírodu i vlastní kapsu

Jarní zelenina
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Když využijete domácí zásoby do posledního kousíčku, prospějete tím nejen rodinným financím, ale i naší planetě. Přinášíme vám tipy, jak žít šetrně – ekonomicky i ekologicky.

Pohled na přetékající popelnice, které se po odjezdu popelářského vozu opět téměř okamžitě zaplní, nás nutí k zamyšlení. Opravdu musíme kupovat tolik zboží zabaleného v několika vrstvách? Opravdu si musíme vzít na každý kus pečiva, ovoce a zeleniny plastový sáček? Opravdu si musíme pořizovat stále nové věci, když jiné obratem vyhazujeme?

Aby se okolí neproměnilo v gigantické smetiště

V angličtině se razí heslo: reduce, reuse, recycle – tedy omez, znovu použij, zrecykluj. Máte-li ve svém okolí trh nebo bezobalový obchod, choďte na nákup nejen s taškou či košem, ale také s vlastními sáčky a nádobami.

  • Plátěné nebo síťové sáčky se hodí na pečivo, ovoce, zeleninu, jeden pytlík si můžete vyhradit na brambory.
  • Ovoce a zeleninu můžete také po zvážení vložit rovnou do košíku.
  • Do dóz a sklenic si nechte nasypat müsli, fazole, semínka, ořechy a jiné suché plody, do sklenic se šroubovacím víkem si můžete nechat naložit oběd s sebou.
  • Víno, mošt, ocet, olej nebo tekuté čisticí prostředky si nechte stočit do vlastních lahví.

Konec plýtvání!

Snížit produkci odpadu ale nemusíme jen tím, že se budeme snažit nakupovat bez obalu. Velkým problémem je také plýtvání potravinami. Tomu můžeme předejít dodržením několika zásad.

  • Plánujte: pokud budete mít přehled o stavu zásob v domácnosti, naplánovaný jídelníček a přesný nákupní seznam, nekoupíte více, než potřebujete
  • Nenakupujte hladoví: prázdno v žaludku vás podvědomě nutí naložit do košíku více, než jste si naplánovali
  • Přebytky zamrazte: při plánování už můžete počítat s tím, že například omáčky na těstoviny nebo polévky navaříte dvojnásobek, polovinu hned zmrazíte a máte vyřešenou večeři i na příští týden. Mrazit lze i bílky, sýry, pečivo nebo knedlíky.
  • Zavařujte: máte-li zahradu nebo v sezoně přístup k většímu množství ovoce a zeleniny, neváhejte. Co si v létě zavaříte, v zimě jako když najdete.
  • Upotřebte i zbytky: ze slupek od mrkve a zbytků zeleniny uvařte vývar, totéž platí i pro kosti a odřezky z masa, slabý vývar (poslouží třeba jako základ do omáčky) získáte i z obrané kostry pečeného kuřete. Zbytky masa z nedělní pečínky lze použít jako vložku do salátu, do sekané, do náplně masových taštiček nebo do rizota.
  • Kompostujte: organické zbytky z domácnosti lze krásně proměnit v úrodnou půdu. Pokud máte zahradu, vyřeší kompost i otázku, kam se zahradním odpadem. Existují i domácí kompostéry, které můžete umístit i na balkoně městského bytu.

Moudrost babiček

Pokud jste si naše rady přečetli pozorně, zjistíte, že se vlastně neliší od zásad našich šetrných babiček. Zero waste je sice momentálně módní záležitost, ale ve skutečnosti se tím vracíme ke kořenům a jenom oprašujeme moudrost našich předků. Hřát nás přitom může pocit, že šetříme nejen životní prostředí, ale i svoji peněženku.

Z jednoho kuřete až čtyři jídla

Pokud chytře naporcujete kuře a při vaření využijete i zbytky, získáte ingredience na čtyři plnohodnotná jídla pro dva až čtyři strávníky. Stehna rozdělte na horní a spodní část a upečte. Kuřecí prsa připravte jako minutku nebo je naporcujte a osmažte v trojobalu jako miniřízečky. Zbylý skelet použijte na vývar. Obrané maso (pokud jím nevylepšíte polévku) přijde do rizota.

Jak naporcovat kuře

Kuře se vyplatí koupit celé a rozdělit je podle potřeby na porce. Ze zbylého skeletu si navíc uvaříte vývar, kterým můžete podlévat dušené pokrmy, použít ho do omáčky či jako základ na polévku. Ve starších kuchařkách se tomuto způsobu porcování říká ‚rozdělit kuře na osminky. I kdybyste všechny použili do 1 receptu, je to výhodné – získáte víc ochucených ploch a jídlo bude dříve hotové.

Související články

Jak zahušťovat bez mouky?
  • Poradna

Jak zahušťovat bez mouky?

Potřebujete zahustit omáčku nebo polévku, ale do mouky se vám nechce? Řešení je jednoduché, víme, čím ji nahradit! Pokrm přitom bude mít stejnou konzistenci a bude ještě lahodnější.  ...
Autor: Lucie Velek

Apetit magazín

Poke bowl: Zdravá a efektní miska barev a chutí
  • Zajímavosti

Poke bowl: Zdravá a efektní miska barev a chutí

Už jste ochutnali pestrobarevnou misku plnou vitaminů, minerálů a dokonalé chuti? Pokud se s poke bowl osobně dosud neznáte, určitě byste to měli napravit. Prozradíme, odkud se k nám tento hit dostal a jak si poke bowl připravit doma. ...
Vlažná voda s citronem po ránu? Známe pro i proti
  • Zdraví a výživa

Vlažná voda s citronem po ránu? Známe pro i proti

Už jste o tomto trendu, který razí řada českých i zahraničních celebrit slyšeli? Pravidelné pití vlažné vody s citronem po ránu má podle mnohých blahodárné účinky na lidský organismus. Přináší tato rutina opravdu nějaké benefity? ...
Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!
  • Tipy a triky

Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!

Dobrá večeře nemusí být jen ta teplá, lze ji připravit i bez hodin strávených u plotny. Přinášíme vám tipy na studené večeře, na kterých si nejen pochutnáte, ale ušetříte navíc čas i peníze! ...
Nejlepší rajčatové saláty
  • Suroviny

Nejlepší rajčatové saláty

Šťavnatá, na sluníčku dokonale vyzrálá rajčata představují esenci léta. Vynikají jedinečnou sladkostí a svou barvou rozzáří každý salát. Staňte se mistry rajčatových salátů, připravte si s námi takové, po kterých se zapráší! ...
AD
Domácnost na míru? Jde to hravě a jednoduše!
  • Tipy a triky

Domácnost na míru? Jde to hravě a jednoduše!

Interiérový design zažívá velký boom. Jeho nedílnou součástí jsou domácí spotřebiče. Díky konceptu Bespoke si je nyní můžete přizpůsobit na míru. Nejen o něm, ale i o nových trendech v designu spotřebičů si s product managerem ze...

Obchod Apetit