Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Biovaření: cizrna 3× jinak

cizrna
ZDROJ: Pixabay.com
sdílet:

Dobře uvařená cizrna má krémovou konzistenci a oříškovou chuť. Přidejte ji do polévky, pomazánky či salátu – chutnat bude všem!

Cizrna patří k luštěninám, někdy ji najdete také pod označením římský hrách. Pochází z oblasti Středního východu, kde se s oblibou jí jako součást karbanátků falafel či hustého luštěninového dipu hummus. Cizrna se také často připravuje dušená se zeleninou a kořením.

Obsahuje spoustu zdraví prospěšných látek, jako jsou železo, vápník, hořčík, draslík a mangan. Cizrna má také vysoký obsah nenasycených mastných kyselin a vlákniny. Oproti jiným luštěninám je dobře stravitelná, musíte ji však správně uvařit. Cizrnu nejprve namočte do studené vody na 8–12 hodin. Během namáčení vyměňte jednou nebo dvakrát tekutinu. Před vařením ji ještě jednou zceďte a hrnec doplňte čistou studenou vodou. Vařte do změknutí, může to trvat až dvě hodiny.

Náš tip:

Uvařte cizrnu v tlakovém hrnci. Příprava vám nebude trvat tak dlouho a luštěnina bude mnohem krémovější a chuťově jemnější. Kvalitní hrnec koupíte třeba v e-shopu www.homeandcook.cz.

Co s uvařenou cizrnou? Dejte si hustou polévku s bramborami, podávejte ji s pórkem a sušenými rajčaty k polentě nebo si připravte jednoduchý salát.

Související recepty

Související články

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

Dýňové donuty bez smažení: Sladká tečka za sezonou dýní
  • Zajímavosti

Dýňové donuty bez smažení: Sladká tečka za sezonou dýní

Zbyla vám doma dýně, která čeká na svou poslední šanci zazářit? Proměňte ji ve voňavé dýňové donuty! Z jedné dýně tak zvládnete připravit nejen dýňovou polévku na zahřátí, ale i sladkou tečku, která elegantně uzavře dýňovou sezonu. ...
Jak vyškvařit sádlo: Krok za krokem k lahodným škvarkům
  • Tipy a triky

Jak vyškvařit sádlo: Krok za krokem k lahodným škvarkům

Škvarky, které křupnou při každém soustu, a sádlo, které dodá poctivou chuť každému receptu, zvládnete připravit i vy doma. Stačí jen dodržet náš jednoduchý postup krok za krokem a výsledek vás určitě nadchne – ať už je namažete na chleba,...