Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Bleskové zimní večeře podle redakce Apetitu: Co vařit, když máte málo času?

Rychlá večeře v asijském stylu
ZDROJ: Shutterstock
sdílet:

Jestli se na něčem pozná šikovný kuchař či kuchařka, není to slavnostní tříchodové menu na nedělní oběd. Je to každodenní vymýšlení večeří v běžném pracovním týdnu – chutných a rozmanitých, ale především rychlých. Jsme v tom s vámi, a proto jsme vyzpovídali redakci a pátrali po tipech na večerní tutovky.

Připravit dobrou, ale zároveň rychlou, a ještě i vyváženou večeři, to je v kolotoči pracovního týdne celkem náročná disciplína. Přesto se to dá zvládnout, aniž byste sahali po polotovarech.

Redakce časopisu Apetit každý měsíc připravuje pět receptů na večeře od pondělí do pátku a vy se můžete stát jedním z testujících dobrovolníků. Pošleme vám recept, vy podle něj uvaříte a nakonec zhodnotíte, jak se vám jídlo připravovalo, jak chutnalo a co byste třeba příště změnili. V případě zájmu pište na e-mailovou adresu: [email protected]. Nezapomeňte uvést své jméno, odkud jste a telefonní číslo.

A nyní slíbených pět tipů na rychlé večeře od redakce. 

Jana Kopecká, šéfredaktorka Apetitu

„Když nemám moc času, vysvobodí mě bleskové zelené kari, které jsem na Apetitonline.cz objevila poměrně nedávno, ale už jsem ho uvařila několikrát,“ říká Jana a vysvětluje, proč jí právě tento recept tak vyhovuje.

  • Ingrediencí je jen pár a můžete je uchovávat v mrazáku. „Suroviny na kari si uchovávám v mrazáku a pak použiji mražené, týká se to citronové trávy, stonků koriandru, ale také zázvoru, který si očistím a zmrazím po špalíčkách. Mražená může být i zelenina. Pak se z kari stane jídlo, které uvaříte, i když nemáte čas nakupovat.“
  • Nepotřebujete mnoho nádobí: stačí výkonný mixér a jeden hrnec.
  • Je to jídlo, které chutná i vybíravým dětem.

Postup:

  • Do mixéru vlijte konzervu kokosového mléka, přidejte 3 stroužky česneku, dvoucentimetrový kousek oloupaného zázvoru, zelenou část ze 3 jarních cibulek, 1 kus citronové trávy a stonky z 1 svazku koriandru.
  • Rozmixujete dohladka, pak směs vlijte do hrnce a přilijte 100–150 ml vody – vodou můžete vypláchnout mixér a pak ji vlít k omáčce. Krátce vařte a během vaření vmíchejte 1 lžíci krupicového cukru a 2 lžíce rybí omáčky.
  • Nakonec vsypte pokrájenou zeleninu podle chuti (brokolici, chřest, hrášek), ale může to být i jiná než zelená zelenina, např. mrkev, paprika… Přidávejte postupně tak, aby byla zelenina hotová na skus.
  • Na stránce s receptem najdete i video.

Anita Ponešová, šéfeditorka Apetit online

Anita nedá dopustit na vepřovou panenku v asijském stylu. „Mám doma tři kluky, kteří často vyžadují maso, proto je v týdnu mým nejlepším spojencem vepřová panenka,“ doporučuje a vysvětluje, proč právě panenka: „Je rychle hotová a když ji nakrájíte na tenké plátky, postačí jí na pánvi doslova pár minut. Nejraději ji připravuji v asijském stylu,“ říká šéfka webu.

Postup:

  • Do velké mísy nastrouhejte česnek a zázvor, přidejte sójovou omáčkou, rýžový ocet a trochu třtinového cukru. Marinádu promíchejte a vložte do ní vepřovou panenku nakrájenou na tenké plátky. Maso stačí marinovat chviličku.
  • Mezitím dejte vařit rýži a napařte brokolici, která toto jídlo skvěle doplní. 
  • Plátky masa pak rychle osmažte na pánvi na sezamovém oleji a při servírování posypte sezamovým semínkem a zelenou natí cibulky.

Eva Tichá, editorka Apetitu

Eva volí lehčí večeře, sází proto hlavně na nejrůznější zeleninu. „Moje večeře odrážejí sezonu a jsou většinou salátové. Zatímco na jaře volím různé druhy zelených listů salátů, v létě přecházím na rajčata, papriky a okurky, později pak v rozpálené troubě končí cukety, dýně, mrkev nebo řepa. Teď v zimě chystám luštěniny.“

  • Ráda využívá osamocené kousky potravin, které zůstávají v lednici a nikdo už je nechce, přitom jim nic není. „To je příležitost pro mě: na salátu tak končí osiřelý plátek šunky či slaniny osmažené na pánvi, zbytek tuňáka z konzervy, vajíčko natvrdo, kuřecí řízek od oběda. A samozřejmě sýry, Halloumi mám v lednici neustále, jeho příprava je blesková, výhodou je i dlouhá trvanlivost.“
  • Saláty doplňuje Eva o jogurtové či olejové zálivky, nechybí ani pečivo. Ideálně to čerstvé, ale zužitkovat se dá i to starší. Stačí nakrájet na plátky či kostičky, dát na pánev s kapkou oleje, k tomu nějaké koření a je hotovo.

Darina Sieglová, redaktorka Apetitu

Co zachraňuje Darinu? Srbské rizoto! „Klasika školních jídelen je sázka na jistotu, když se přejí tradiční repertoár špaget s parmazánem a něco na paprice taktéž s těstovinami. Rizoto s červenou omáčkou jí každý a v případě nouze se dá rozebrat na prvočísla a servírovat každý komponent zvlášť – když si někdo vzpomene, že některou z přísad nejí,“ směje se.  

  • Orestujte zeleninový základ, maso a rajčatový protlak.
  • Přisypte rýži, podlijte vývarem a vařte, aby byla rýže měkká.
  • Vše ostatní podávejte bokem: hrášek, papriku… „Takhle se v talíři nikdo nenimrá a každý si přisype, co má rád.“

Kateřina Kočičková, redaktorka Apetitu

Katka často vaří ve stylu „co lednice dala. „A protože moje děti mají rády rýži, obvykle najdu v lednici krabičku s uvařenou rýží, která si přímo říká o to, aby z ní byla rýže smažená!“

  • Je to hrozně jednoduché: vezměte mrkev a cibuli a nakrájejte je na nudličky. Přidejte jakoukoli zeleninu, kterou máte doma: kousek brokolice, květáku, fazolky. „Já mám vždy doma mražený hrášek nebo rovnou použiju pytlík mražené zeleniny.“
  • Rozpalte wok, opečte zeleninu a rýži a pak na pánvi nechte zatuhnout vajíčka rozšlehaná s trochou sezamového oleje.
  • „Ochucuji sójovou omáčkou a tajnou přísadou: pastou sambal badjak, koupenou v asijských specialitách. Do pánve můžete přihodit i tofu, maso... prostě cokoli!“
Skryt pre seznam

Související recepty

Související články

Apetit magazín

Polníček: Připravte si salát, který milují i Švýcaři
  • Zajímavosti

Polníček: Připravte si salát, který milují i Švýcaři

Kdysi rostl na polích jako obyčejný plevel, dnes je hvězdou salátových mís nejen ve Švýcarsku, ale i v dalších evropských zemích. Polníček je jemný, křupavý a plný vitamínů. Jak z něj připravit salát, který si vás získá po prvním soustu?...