Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Bramborový salát pro vegany: Zkuste majonézu z aquafaby. Stojí jen pár korun a rozdíl nepoznáte

Bramborový salát
ZDROJ: Shutterstock
sdílet:

Bramborový salát je jedním ze symbolů českých Vánoc. Co ale dělat, když si chcete užít sváteční pohodu a přitom se vyhnout živočišným surovinám? Žádný problém! Bramborový salát s majonézou z aquafaby je stejně lahodný jako ten klasický, a díky domácí veganské majonéze ho můžete nabídnout i veganům.

Aquafaba? Zní to možná jako zaklínadlo z Harryho Pottera, ale jde o tekutinu z nálevu konzervované cizrny. Ano, přesně té, kterou jste dřív možná vylévali do dřezu.

  • Díky obsahu proteinů a škrobů ji můžete vyšlehat stejně jako vaječný bílek.
  • Má neutrální chuť, takže se skvěle hodí do receptů, kde nahradí vejce, včetně domácí majonézy, kterou se nebudete muset bát použít ani v létě.

Je to dokonalá surovina, která se chová jako vaječný bílek: můžete ji vyšlehat na pevný sníh a nadlehčit veganské dezerty, nebo z ní připravit veganskou variantu kokosek či sněhových pusinek. Připravíte z ní také dokonalou veganskou alternativu majonézy, díky které bude váš štědrovečerní bramborový salát pro vegany chutnat velmi tradičně.

Jak udělat veganskou majonézu?

Na veganskou majonézu budete potřebovat: 3 lžíce aquafaby (nálevu z konzervované cizrny), 1 lžičku dijonské hořčice, 200 ml rostlinného oleje (např. slunečnicového nebo řepkového), 1 lžíci citronové šťávy nebo vinného octa, sůl, pepř podle chuti

Příprava majonézy:

  1. Do vysoké nádoby nalijte aquafabu, přidejte hořčici, špetku soli a citronovou šťávu (nebo vinný ocet).
  2. Ponorným mixérem začněte šlehat směs a postupně, velmi pomalu, přilévejte rostlinný olej. Majonéza začne houstnout a získá krásnou krémovou konzistenci.
  3. Dochutťe podle potřeby solí, pepřem nebo ještě kapkou citronu.

Tipy na závěr:

  • Nasekejte do majonézy čerstvé bylinky – pažitku, petrželku nebo kopr.
  • Pokud chcete docílit výraznější chuti, přidejte do majonézy trochu jablečného octa nebo špetku kurkumy.
  • Veganskou alternativu majonézy můžete připravit i z rostlinného jogurtu nebo kešu oříšků.
  • Salát bude chutnat nejlépe, když ho necháte pár hodin uležet v lednici. To je pravidlo, které platí u každého bramborového salátu – bez výjimky!

Tradice a moderní přístup jdou krásně dohromady. Zkuste letos udělat bramborový salát s majonézou z aquafaby a přesvědčte se, že si získá i ty, kteří veganské pokrmy běžně nevyhledávají. A kdo ví? Možná váš malý experiment ani nikdo neodhalí.

Zdroj: Apetit 

Skryt pre seznam

Související recepty

Související články

Autor: nikol.pouzar

Apetit magazín