Nová registrace Zapomenuté heslo

Bublinky pod drobnohledem aneb Nic jako pravé šampaňské neexistuje! Co pít na oslavě, co na dámské jízdě a jak umíchat božsky osvěžující Sgroppino?

14. 5. 2025
Je libo šampaňské, prosecco nebo sekt?
Shutterstock

Jestli něco letním měsícům ve skleničce obzvlášť sluší, jsou to bublinky. Perlivá či šumivá vína jsou lehká, skvěle se párují s letními pokrmy a chutnají jak vychlazená, tak jako součást koktejlů. Ale je třeba se v nich vyznat, protože je velký rozdíl mezi šampaňským, proseccem a sektem. A to rozhodně není výčet kompletní!

V zimě jste si večer zachumlaní pod dekou vychutnávali těžší červené víno, ale s prvními jarními paprsky a rostoucí teplotou se vám zcela přirozeně mění preference. Nadvládu nad vaší skleničkou pomalu přebírají lehká perlivá vína, prosecca, sekty, dost možná i pravé šampaňské... I když tady si děláme legraci, nic jako pravé šampaňské neexistuje a my bychom vám rádi řekli proč a udělali v šampaňských, šumivých i perlivých vínech trochu pořádek. Každé má totiž jiný původ, jinou chuť a hodí se i jiné příležitosti. Co objednat na svatbu a co na víkend s kamarádkami?

Malinový sorbet

Malinový sorbet s proseccem

< 10 min
4.1(12x)
Přečíst recept

Perlivé vs. šumivé víno

Jak již název napovídá, oba typy vín se liší technologií výroby. Je mezi nimi rozdíl v kvalitě a ve způsobu vytvoření oxidu uhličitého. „Zatímco perlivé víno je standardní tiché víno ‚nafoukané‘ oxidem uhličitým, šumivé víno označuje víno, které bubliny získalo sekundárním kvašením,“ vysvětluje se na Labastide.

  • Perlivé víno je lehce perlící víno, jde o jakýsi mezistupeň mezi tichým a šumivým vínem (sektem). Patří sem Prosecco Frizzante a Lambrusco.
  • Šumivé víno se řadí mezi tzv. netichá vína. „Vyrábí se prvotním nebo druhotným alkoholickým kvašením buď čerstvých vinných hroznů, případně hroznového moštu a vína,“ píše se na Vinomapa.

Šampaňské

Ač jsme zvyklí označovat většinu šumivých vín jako šampaňské, skutečnost je taková, že vína s označením Champagne se můžou vyrábět pouze ve Francii v oblasti Champagne-Ardenne, a to ze tří odrůd: Pinot noir, Pinot Meunier a Chardonnay. Podmínkou je i metoda druhotného kvašení v lahvi neboli méthode champenoise. Takže to, že na vás někdo dělá dojem tím, že rozlévá „pravé šampaňské“, vás může nechat chladnými. Nic jako pravé šampaňské neexistuje. 

Ideálně se hodí na skutečně slavnostní příležitosti, jakými jsou svatby nebo oslavy konce roku.

„Svou výjimečnou chuť tento lahodný nápoj získává kombinací rovnou několika faktorů. Oblast Champagne je typická pro své jedinečné mikroklima a půdu bohatou na vápník. Samotný nápoj pak dozrává ve vápencových sklepích. Svou šumivou strukturu šampaňské získává právě při dozrávání přímo v lahvích,“ píše se na webu Víno od Bodláků.

Šampaňské s růžovým sirupem

Šampaňské s růžovým sirupem

< 10 min
4.1(11x)
Přečíst recept

Cava

Pochází ze Španělska a ze všech šumivých vín je právě cava nejblíž šampaňskému. Za cavu se mohou označovat pouze šumivá vína vyrobená metodou champenoise (což je klasická metoda kvašení v lahvi). „Naprostá většina produkce (cca 95 %) pochází z vinařské oblasti Penedès v Katalánsku, na severovýchodě Španělska poblíž Barcelony. Existují ale také další oblasti v Aragonii, Euskadi, Extremaduře, La Rioja, Navaře a Valencii, které jsou oprávněné vyrábět šumivé víno cava,“ dozvíte se na Alkohol.cz.

Aby bylo šampaňské dokonalé, zraje v lahvi až patnáct měsíců, cava „jen“ devět. 

Prosecco

V posledních letech výrazně stoupá oblíbenost prosecca. Je totiž dostupné, lehké, lze jej pít v podstatě celý den... Jeho původ hledejte v italských regionech Veneto a Friuli. Do roku 2008 se vyrábělo z odrůdy Prosecco, ta se však přejmenovala na Glera. A nyní Prosecco označuje nikoliv odrůdu, ale pouze původ šumivého vína. Existuje vícero typů: úplně bez bublinek (tiché), perlivé (frizzante) a šumivé (spumante).

Chystáte-li garden party, dámskou jízdu nebo brunch, je prosecco skvělou volbou.

„Prosecco se nevyrábí klasickou šampaňskou metodou zrání v lahvi, ale prochází druhou fermentací v nerezových sudech, což je méně nákladný výrobní proces. Přestože je díky tomu prosecco levnější a tedy dostupnější, podléhají oba druhy vín přísným pravidlům na výrobu. To nejdůležitější napoví samotný název, kdy se obě pyšná známkou původu. Zkrátka se nedají vyrábět všude,“ vysvětluje se na webu Bestdrink.

Domácí malinový nanuk s proseccem

< 10 min
4.1(12x)
Přečíst recept

Sekt

Sekt je německý výraz pro jakostní šumivé víno. Většinou se vyrábí primárním či sekundárním kvašením vína anebo moštu a trvá to jen pár týdnů, což je opět výrazně levnější. Skladuje se ve skleněných lahvích s korkovým anebo plastovým uzávěrem, který je možné tlakem sektu vytlačit z láhve. 

Podle mnohých jde o „domácí“ variantu šampaňského, takže jako přípitek na narozeninovou oslavu ideální volba.

„Největším rozdílem mezi sektem a šampaňským je jistá ‚svoboda‘, kterou výrobci sektů mají. Vinaři totiž mohou při výrobě sektu používat jakoukoliv odrůdu a omezená není ani doba zrání. Sekty se tak vyznačují neobyčejně rozmanitou šíří chutí. Taková Pálava vyrobená pomocí Méthode traditionnalle rozhodně stojí za ochutnání,“ píše se na webu Víno od Bodláků.

Makronky se sektem

Makronky se sektem

> 60 min
3.8(373x)
Přečíst recept

Osvěžující Sgroppino podle Winehouse

Drinků a koktejlů, jejichž je prosecco hlavní přísadou, existuje hned několik. Rozhodně nejde jen o Aperol  Spritz nebo Hugo Coctail. Nás u Winehouse zaujal třeba osvěžující italský koktejl Sgroppino z citronového sorbetu, prosecca a vodky. Skvěle se hodí třeba po těžším jídle nebo jako dezert pro milovníky citronů.

Ingredience: 125 ml prosecca, 30 ml vychlazené vodky, 1 porce citronového sorbetu, volitelně limoncello a citronová šťáva

Postup:

  • Do mixéru přidejte citronový sorbet, vychlazenou vodku a prosecco.
  • Mixujte, dokud směs nebude jemná.
  • Podávejte v elegantních sklenicích s mátou a citronovou kůrou na ozdobu.

Zdroje: Bestdrink.cz, Domusvini.eu, Vinoodbodlaku.cz, Mojelahve.cz, Vinoadestilaty.cz, Winehouse.cz, Labastide.cz, Vinomapa.cz

Sdílet článek

Alkoholické nápoje Míchané nápoje

Související články