0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Burčák na zdraví

bile hrozny
ZDROJ: Thomas Schaefer/Unsplash
sdílet:

Už jste ochutnali letošní burčák? Pokud ne, máte čas až do konce listopadu, kdy končí burčáková sezona.

Burčák je nápoj z částečně zkvašeného vinného moštu. Pokud budete pít burčák z bílých odrůd vína, je jeho barva kalná žlutozelená, světle žlutá nebo také zlatavá.

Chutnat vám bude určitě burčák z odrůd: 

  • Pálava
  • Chardonnay
  • Rulandské šedé.

Klasický burčák se pak vyrábí většinou z raných odrůd: 

  • Müller Thurgau
  • Veltlínské zelené
  • Ryzlink vlašský


Burčák umí nejen osvěžit a díky obsahu alkoholu rozveselit, ale prospěje i vašemu organismu.

  • Je bohatým zdrojem vitaminů a minerálů, především vitaminu B.
  • Podporuje trávení a činnost srdce.

Kvalitní burčák seženete ve většině vinoték do 30. listopadu.

Související články

Opijte se burčákem!
  • Zajímavosti

Opijte se burčákem!

Začátek podzimu patří vinobraní a burčáku. Ten už nyní můžete nakupovat na nejrůznějších slavnostech nebo přímo od vinařů. Co je vlastně burčák a na co si dát při nákupu pozor? ...
Burčák: Sladký bouřlivák z prvních hroznů
  • Poradna

Burčák: Sladký bouřlivák z prvních hroznů

S burčákem se neťuká, burčák se pije! Lidová hláška zní nejen ve filmu Bobule, ale také na každém vinobraní, kde můžeme tuto živoucí pochoutku z prvních hroznů ochutnat. Věděli jste, že pitím burčáku můžete své tělo zásobit potřebným...
Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

KVÍZ: Co všechno víte o kávě?
  • Kvízy

KVÍZ: Co všechno víte o kávě?

Káva patří nepochybně k nejoblíbenějším nápojům na světě. Nejen proto, že obsahuje kofein, který dodává tělu energii, ale i pro svou jedinečnou chuť. Káva se stala symbolem relaxu, odpočinku a příjemných chvil ve společnosti rodiny a přátel...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Naučte se brynzové halušky
  • Tipy a triky

Naučte se brynzové halušky

Brynzové halušky jsou tradičním slovenským jídlem, ale v oblibě je máme i u nás v Čechách. Na jejich přípravě není nic těžkého, s naším postupem je zvládnete lehce. Mezi hlavní ingredience patří brynza a slanina, kombinace, která vaše...

Obchod Apetit