Už jste ochutnali letošní burčák? Pokud ne, máte čas až do konce listopadu, kdy končí burčáková sezona.
Burčák je nápoj z částečně zkvašeného vinného moštu. Pokud budete pít burčák z bílých odrůd vína, je jeho barva kalná žlutozelená, světle žlutá nebo také zlatavá.
Chutnat vám bude určitě burčák z odrůd:
- Pálava
- Chardonnay
- Rulandské šedé.
Klasický burčák se pak vyrábí většinou z raných odrůd:
- Müller Thurgau
- Veltlínské zelené
- Ryzlink vlašský
Burčák umí nejen osvěžit a díky obsahu alkoholu rozveselit, ale prospěje i vašemu organismu.
- Je bohatým zdrojem vitaminů a minerálů, především vitaminu B.
- Podporuje trávení a činnost srdce.
Kvalitní burčák seženete ve většině vinoték do 30. listopadu.