Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Burčák na zdraví

bile hrozny
ZDROJ: Thomas Schaefer/Unsplash
sdílet:

Už jste ochutnali letošní burčák? Pokud ne, máte čas až do konce listopadu, kdy končí burčáková sezona.

Burčák je nápoj z částečně zkvašeného vinného moštu. Pokud budete pít burčák z bílých odrůd vína, je jeho barva kalná žlutozelená, světle žlutá nebo také zlatavá.

Chutnat vám bude určitě burčák z odrůd: 

  • Pálava
  • Chardonnay
  • Rulandské šedé.

Klasický burčák se pak vyrábí většinou z raných odrůd: 

  • Müller Thurgau
  • Veltlínské zelené
  • Ryzlink vlašský


Burčák umí nejen osvěžit a díky obsahu alkoholu rozveselit, ale prospěje i vašemu organismu.

  • Je bohatým zdrojem vitaminů a minerálů, především vitaminu B.
  • Podporuje trávení a činnost srdce.

Kvalitní burčák seženete ve většině vinoték do 30. listopadu.

Skryt pre seznam

Související recepty

Související články

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

Jak vybrat kvalitního lososa? Odborníci radí, na co si dát pozor
  • Zdraví a výživa

Jak vybrat kvalitního lososa? Odborníci radí, na co si dát pozor

Je to ryba, která má jemnou (v podstatě univerzální) chuť, je téměř bez kostí a k tomu všemu je opravdu zdravá. Jedná se samozřejmě o lososa, a my se ptáme: jíte jej alespoň dvakrát týdně? Odborníci to doporučují, protože je bohatým zdrojem...
Pesto z kadeřávku: Zelená bomba plná chuti a vitamínů
  • Zajímavosti

Pesto z kadeřávku: Zelená bomba plná chuti a vitamínů

Kadeřávek je zpět a přináší do kuchyně svěží vítr! Tato superpotravina, plná vitamínů a minerálů, si získává své místo na stolech po celém světě. Připravte z něj pesto, které je nejen zdravé a snadné, ale také neuvěřitelně všestranné –...