Česnek, i když na první pohled vypadá úplně obyčejně, je v kuchyni nenahraditelnou ingrediencí. Využijeme ho jak v domácí přírodní lékárně (někdy se mu přezdívá přírodní antibiotikum), tak v mnoha receptech jako důležitou chuťovou složku. Česnekové palice se objevují dokonce i v hlavní roli jednotlivých pokrmů. Jak nejlépe využít česnekové chuti i léčebných účinků?
Blahodárný vliv aromatického česneku
Výrazná česneková chuť a aroma je tím, co je na česneku přitažlivé i odpuzující. Ať tak či tak, výsledkem je česká spotřeba česneku necelý kilogram na osobu za rok. Jisté také je, že pravidelná konzumace česneku má pozitivní vliv na lidské zdraví.
- Česnek blahodárně působí na imunitní a trávicí systém a prokazatelně snižuje tlak v krvi. Napomáhá při čištění pleti, má antioxidační účinky a coby přírodní antibiotikum pomáhá při infekcích, zánětu, horečce i proti střevním parazitům.
Co s česnekem?
Patří mezi klasická dochucovadla mnoha pokrmů.
- Bez česneku si většina z nás neumí představit zabijačkové hody, topinky k tataráku ani oblíbenou vyprošťovací polévku.
- Pečínkám a grilovanému masu by bez česneku hodně chybělo. Stejně tak grilovaná nebo pečená zelenina by bez něj nebyla chuťově kompletní.
- Ze zahraničních kuchyní se bez něho neobejdou italské špagety Aglio Olio, řecké tzatziki, španělská polévka gazpacho, bulharská letní polévka tarator. Těžko si bez česneku představit i indické kari.
- Česnek lze konzumovat jak za studena, tak za tepla. Výborný je třeba pečený v troubě. Můžete ho péct vcelku i se slupkou. Pokud dáte přednost pečení v alobalu bez slupky, rovnou ho osolte a po upečení namažte třeba na topinky.
Co když však potřebujete zpracovat větší množství česneku okamžitě? Jednoduše z něj připravte ochucený olej nebo silnou aromatickou pastu.
Česnekový olej
- Česnek oloupejte, nasekejte najemno a vložte do čisté uzavíratelné sklenice
- Zalijte ho kvalitním olejem (olivovým, slunečnicovým nebo řepkovým).
- Po dobu dvou týdnů jednou denně protřepte.
- Zceďte a uchovávejte v chladu.
Česneková pasta
- Česnek oloupejte a rozmixujte s olivovým nebo jiným nejlépe za studena lisovaným olejem.
- Pastu můžete konzervovat solí, ale není to bezpodmínečně nutné.
- Uchovávat v lednici ji pak můžete po dobu několika týdnů až měsíců.
- Přidat do ní můžete i další ingredience třeba nasekané chilli papričky.
Co je černý česnek?
Kromě klasického bílého česneku se můžeme setkat i s tzv. černým česnekem. Nejedná se přitom o nějakou zvláštní odrůdu. Při jeho výrobě jsou bílé palice česneku zahřívány na teplotu mezi 60 a 77 °C a zároveň ponechány ve vlhkém prostředí po dobu několika týdnů. Černá barva je pak důsledkem tohoto procesu.
Mimo barvy získává způsobem zpracování černý česnek i specifickou vůni a chuť, díky níž je oblíbený například v asijské kuchyni. Chuťově je jemnější, bez silného aroma. To je šance k využití jeho zdravotních benefitů i pro toho, kdo by se klasickému bílému česneku raději vyhnul.
- Má nasládlou chuť s ovocnými a kořeněnými podtóny.
- Konzistence černého česneku je pak mazlavá až rosolovitá.
- I takto tepelně upravený česnek je zdravý prospěšný a vhodný k časté konzumaci.
- Jíst se dá samostatně, ale hodí se i na dochucování polévek, omáček, do těstovin, k masu i do ovocných čatní.
Který česnek koupit?
Pokud si můžete vybrat, volte česnek vypěstovaný u nás, protože za sebou má nejméně cestování. O jeho síle a štiplavosti nejde univerzálně vyřknout žádný verdikt, i když se o něm mezi lidmi traduje, že český je nejlepší. Na trhu je nejčastěji k dostání ještě česnek z Itálie, Španělska nebo Číny. Ovšem zcela objektivně "síla" čenseku záleží na místě jeho pěstování, sezóně, úrodě i pěstiteli.
- Vybírat můžete mezi česnekem čerstvým a sušeným, mezi klasickým a jednostroužkovým.
- Před použitím by měl být česnek celistvý, neporušený, bez plísně a jiných známek poškození mikroorganismy.