Česnek - poklad kuchyně i domácí lékárny. Kde všude hraje prim?

česnek
ZDROJ: mike kenneally/ Unsplash
sdílet:

Česnek, i když na první pohled vypadá úplně obyčejně, je v kuchyni nenahraditelnou ingrediencí. Využijeme ho jak v domácí přírodní lékárně (někdy se mu přezdívá přírodní antibiotikum), tak v mnoha receptech jako důležitou chuťovou složku. Česnekové palice se objevují dokonce i v hlavní roli jednotlivých pokrmů. Jak nejlépe využít česnekové chuti i léčebných účinků?

Blahodárný vliv aromatického česneku

Výrazná česneková chuť a aroma je tím, co je na česneku přitažlivé i odpuzující. Ať tak či tak, výsledkem je česká spotřeba česneku necelý kilogram na osobu za rok. Jisté také je, že pravidelná konzumace česneku má pozitivní vliv na lidské zdraví.

  • Česnek blahodárně působí na imunitní a trávicí systém a prokazatelně snižuje tlak v krvi. Napomáhá při čištění pleti, má antioxidační účinky a coby přírodní antibiotikum pomáhá při infekcích, zánětu, horečce i proti střevním parazitům.

Co s česnekem?

Patří mezi klasická dochucovadla mnoha pokrmů.

Jak pracovat s česnekem

Jak pracovat s česnekem

Více

  • Česnek lze konzumovat jak za studena, tak za tepla. Výborný je třeba pečený v troubě. Můžete ho péct vcelku i se slupkou. Pokud dáte přednost pečení v alobalu bez slupky, rovnou ho osolte a po upečení namažte třeba na topinky.

Co když však potřebujete zpracovat větší množství česneku okamžitě? Jednoduše z něj připravte ochucený olej nebo silnou aromatickou pastu.

Česnekový olej

  • Česnek oloupejte, nasekejte najemno a vložte do čisté uzavíratelné sklenice
  • Zalijte ho kvalitním olejem (olivovým, slunečnicovým nebo řepkovým).
  • Po dobu dvou týdnů jednou denně protřepte.
  • Zceďte a uchovávejte v chladu.

Česneková pasta

  • Česnek oloupejte a rozmixujte s olivovým nebo jiným nejlépe za studena lisovaným olejem.
  • Pastu můžete konzervovat solí, ale není to bezpodmínečně nutné.
  • Uchovávat v lednici ji pak můžete po dobu několika týdnů až měsíců.
  • Přidat do ní můžete i další ingredience třeba nasekané chilli papričky.

Pečený česnek s rajčatovou bruschettou

Pečený česnek s rajčatovou bruschettou

Více

Co je černý česnek?

Kromě klasického bílého česneku se můžeme setkat i s tzv. černým česnekem. Nejedná se přitom o nějakou zvláštní odrůdu. Při jeho výrobě jsou bílé palice česneku zahřívány na teplotu mezi 60 a 77 °C a zároveň ponechány ve vlhkém prostředí po dobu několika týdnů. Černá barva je pak důsledkem tohoto procesu.

Mimo barvy získává způsobem zpracování černý česnek i specifickou vůni a chuť, díky níž je oblíbený například v asijské kuchyni. Chuťově je jemnější, bez silného aroma. To je šance k využití jeho zdravotních benefitů i pro toho, kdo by se klasickému bílému česneku raději vyhnul.

  • nasládlou chuť s ovocnými a kořeněnými podtóny.
  • Konzistence černého česneku je pak mazlavá až rosolovitá.
  • I takto tepelně upravený česnek je zdravý prospěšný a vhodný k časté konzumaci.
  • Jíst se dá samostatně, ale hodí se i na dochucování polévek, omáček, do těstovin, k masu i do ovocných čatní.

Česneková omáčka

Česneková omáčka

Více

Který česnek koupit?

Pokud si můžete vybrat, volte česnek vypěstovaný u nás, protože za sebou má nejméně cestování. O jeho síle a štiplavosti nejde univerzálně vyřknout žádný verdikt, i když se o něm mezi lidmi traduje, že český je nejlepší. Na trhu je nejčastěji k dostání ještě česnek z Itálie, Španělska nebo Číny. Ovšem zcela objektivně "síla" čenseku záleží na místě jeho pěstování, sezóně, úrodě i pěstiteli.

  • Vybírat můžete mezi česnekem čerstvým a sušeným, mezi klasickým a jednostroužkovým.
  • Před použitím by měl být česnek celistvý, neporušený, bez plísně a jiných známek poškození mikroorganismy.

Související recepty

Související články

K čemu všemu poslouží česnek?
  • Tipy a triky

K čemu všemu poslouží česnek?

V období kolísání venkovních teplot vždy většinu z nás zasáhne chřipka a v touze po rychlém uzdravení se obklopujeme chemickými preparáty. Co takhle zkusit něco přírodnějšího? Při prvních příznacích rýmy sáhněte po česneku.   ...
Autor: Veronika Hendrychová

Obchod Apetit