0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Česnek - poklad kuchyně i domácí lékárny. Kde všude hraje prim?

česnek
ZDROJ: mike kenneally/ Unsplash
sdílet:

Česnek, i když na první pohled vypadá úplně obyčejně, je v kuchyni nenahraditelnou ingrediencí. Využijeme ho jak v domácí přírodní lékárně (někdy se mu přezdívá přírodní antibiotikum), tak v mnoha receptech jako důležitou chuťovou složku. Česnekové palice se objevují dokonce i v hlavní roli jednotlivých pokrmů. Jak nejlépe využít česnekové chuti i léčebných účinků?

Blahodárný vliv aromatického česneku

Výrazná česneková chuť a aroma je tím, co je na česneku přitažlivé i odpuzující. Ať tak či tak, výsledkem je česká spotřeba česneku necelý kilogram na osobu za rok. Jisté také je, že pravidelná konzumace česneku má pozitivní vliv na lidské zdraví.

  • Česnek blahodárně působí na imunitní a trávicí systém a prokazatelně snižuje tlak v krvi. Napomáhá při čištění pleti, má antioxidační účinky a coby přírodní antibiotikum pomáhá při infekcích, zánětu, horečce i proti střevním parazitům.

Co s česnekem?

Patří mezi klasická dochucovadla mnoha pokrmů.

  • Česnek lze konzumovat jak za studena, tak za tepla. Výborný je třeba pečený v troubě. Můžete ho péct vcelku i se slupkou. Pokud dáte přednost pečení v alobalu bez slupky, rovnou ho osolte a po upečení namažte třeba na topinky.

Co když však potřebujete zpracovat větší množství česneku okamžitě? Jednoduše z něj připravte ochucený olej nebo silnou aromatickou pastu.

Česnekový olej

  • Česnek oloupejte, nasekejte najemno a vložte do čisté uzavíratelné sklenice
  • Zalijte ho kvalitním olejem (olivovým, slunečnicovým nebo řepkovým).
  • Po dobu dvou týdnů jednou denně protřepte.
  • Zceďte a uchovávejte v chladu.

Česneková pasta

  • Česnek oloupejte a rozmixujte s olivovým nebo jiným nejlépe za studena lisovaným olejem.
  • Pastu můžete konzervovat solí, ale není to bezpodmínečně nutné.
  • Uchovávat v lednici ji pak můžete po dobu několika týdnů až měsíců.
  • Přidat do ní můžete i další ingredience třeba nasekané chilli papričky.

Co je černý česnek?

Kromě klasického bílého česneku se můžeme setkat i s tzv. černým česnekem. Nejedná se přitom o nějakou zvláštní odrůdu. Při jeho výrobě jsou bílé palice česneku zahřívány na teplotu mezi 60 a 77 °C a zároveň ponechány ve vlhkém prostředí po dobu několika týdnů. Černá barva je pak důsledkem tohoto procesu.

Mimo barvy získává způsobem zpracování černý česnek i specifickou vůni a chuť, díky níž je oblíbený například v asijské kuchyni. Chuťově je jemnější, bez silného aroma. To je šance k využití jeho zdravotních benefitů i pro toho, kdo by se klasickému bílému česneku raději vyhnul.

  • nasládlou chuť s ovocnými a kořeněnými podtóny.
  • Konzistence černého česneku je pak mazlavá až rosolovitá.
  • I takto tepelně upravený česnek je zdravý prospěšný a vhodný k časté konzumaci.
  • Jíst se dá samostatně, ale hodí se i na dochucování polévek, omáček, do těstovin, k masu i do ovocných čatní.

Který česnek koupit?

Pokud si můžete vybrat, volte česnek vypěstovaný u nás, protože za sebou má nejméně cestování. O jeho síle a štiplavosti nejde univerzálně vyřknout žádný verdikt, i když se o něm mezi lidmi traduje, že český je nejlepší. Na trhu je nejčastěji k dostání ještě česnek z Itálie, Španělska nebo Číny. Ovšem zcela objektivně "síla" čenseku záleží na místě jeho pěstování, sezóně, úrodě i pěstiteli.

  • Vybírat můžete mezi česnekem čerstvým a sušeným, mezi klasickým a jednostroužkovým.
  • Před použitím by měl být česnek celistvý, neporušený, bez plísně a jiných známek poškození mikroorganismy.

Související články

Autor: Veronika Hendrychová

Apetit magazín

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mleté maso
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mleté maso

První novou kuchařkou roku 2023 je kniha Mleté maso. Novinka z edice Apetit vychází už v únoru a jak název napovídá, je věnována všestrannému využití jedné z velmi oblíbených surovin – mletého masa. ...
AD
Soutěž Vaříme s Rio Mare: Inspirace od oblíbených food blogerů
  • Soutěže

Soutěž Vaříme s Rio Mare: Inspirace od oblíbených food blogerů

Každý březnový den můžete vyhrát předplatné časopisu Apetit a balíček plný výrobků Rio Mare! Co pro výhru udělat? Vařit s tuňákem! Další soutěže pro vás chystají i čtyři oblíbení food blogeři. Ti si pro vás spolu s Rio Mare připravili i...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč