Klíčky jsou nejen chutnou ozdobou, ale zejména nutričně bohatou součástí pestrého jídelníčku. Ochutnejte luštěniny a zeleninu v rozpuku i bez klíčícího vybavení. Poradíme vám, jak si vystačit s tetrapakovým obalem.
Mezi nejoblíbenější suroviny ke klíčení patří mungo fazolky. Klíčí velmi rychle, klíčky jsou velké a báječně křupavé (klíčení mungo fazolek můžete sledovat ve videu níž). Věděli jste ale, že klíčit můžete také cizrnu, hrách, neloupanou čočku, řeřichu, nebo třeba sójové boby, pšenici a jetel? Vyhněte se pouze fazolím, které jsou za syrova nejedlé.
Jak naklíčit semínka k jídlu?
Nemusíte mít speciální klíčící misku či nádobu, abyste si mohli dopřát domácí čerstvé klíčky. Stačit vám bude vymytá krabice od mléka nebo džusu se šroubovacím uzávěrem. Jak na to?
- Odstřihněte horní čtyři rohy kartonové krabice. Stačí malá škvírka, kterou proteče voda, ale nepropadne drobnější semínko.
- Do misky vsypte 100 g vybraných semínek či luštěnin, zalijte je studenou vodou a properte. Nečistoty a poškozené fazolky vyhoďte. Sceďte a vraťte do misky.
- Zalijte vodou v poměru tři šálky studené a dva šálky vroucí vody. Nechte 1,5 – 2 hodiny stát. Následně sceďte. Namáčení je důležité k aktivaci semínek a zahájení růstu.
- Takto připravené mungo fazolky (či jiná semínka) vsypte za pomoci trychtýře skrze uzávěr do krabice. Zašroubujte víčko a uložte na tmavé místo.
- Obsah krabice 2 – 3x denně propláchněte. Stačí napustit krabici studenou vodou a otočit vzhůru. Otočenou krabici nechte pár minut stát ve dřezu, aby odtekla veškerá voda. Pak ji uložte zpět.
- Ve videu můžete vidět, jak klíčky rostou. Naklíčené mungo fazolky jsou připravené ke konzumaci po čtyřech dnech pravidelné péče.
- Rozřízněte krabici podle návodu na videu a hotové klíčky naposledy pořádně propláchněte v cedníku. Můžete je hned jíst!
Klíčky skladujte v uzavřené nádobě v lednici a spotřebujte do 2 dnů.
Přivítejte jaro v kuchyni a dopřejte si klíčky od snídaně po večeři
Naklíčená rostlina obsahuje v této fázi největší množství živin (vitaminů skupiny B, minerálních látek draslíku, hořčíku, železa a dalších, vlákniny a bílkovin) a klíčky jsou ideální potravinou v pestrém jídelníčku. Konzumovat je můžeme celoročně, ale symbolicky v nás evokují přicházející jaro, kdy začne klíčit a zelenat se vše okolo nás.
- Klíčky jsou chutné jak samotné, tak jako křupavá součást salátů či pomazánek.
- Skvěle osvěží také polévky, rizota, asijskou i indickou kuchyni nebo obyčejný tvaroh na chlebu.
- Mungo klíčky jsou nedílnou součástí například polévky Phở nebo stir-fry pokrmů.
Zdroje informací: YouTube - Amazing life hacks, Apetit