Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Chcete si doma připravit čerstvé klíčky a chybí vám potřebné klíčící vybavení? Zkuste trik s tetrapakovou krabicí!

Klíčky a výhonky
ZDROJ: ImageProfessionals
sdílet:

Klíčky jsou nejen chutnou ozdobou, ale zejména nutričně bohatou součástí pestrého jídelníčku. Ochutnejte luštěniny a zeleninu v rozpuku i bez klíčícího vybavení. Poradíme vám, jak si vystačit s tetrapakovým obalem.

Mezi nejoblíbenější suroviny ke klíčení patří mungo fazolky. Klíčí velmi rychle, klíčky jsou velké a báječně křupavé (klíčení mungo fazolek můžete sledovat ve videu níž). Věděli jste ale, že klíčit můžete také cizrnu, hrách, neloupanou čočku, řeřichu, nebo třeba sójové boby, pšenici a jetel? Vyhněte se pouze fazolím, které jsou za syrova nejedlé. 

Jak naklíčit semínka k jídlu?

Nemusíte mít speciální klíčící misku či nádobu, abyste si mohli dopřát domácí čerstvé klíčky. Stačit vám bude vymytá krabice od mléka nebo džusu se šroubovacím uzávěrem. Jak na to? 

  1. Odstřihněte horní čtyři rohy kartonové krabice. Stačí malá škvírka, kterou proteče voda, ale nepropadne drobnější semínko. 
  2. Do misky vsypte 100 g vybraných semínek či luštěnin, zalijte je studenou vodou a properte. Nečistoty a poškozené fazolky vyhoďte. Sceďte a vraťte do misky.
  3. Zalijte vodou v poměru tři šálky studené a dva šálky vroucí vody. Nechte 1,5 – 2 hodiny stát. Následně sceďte. Namáčení je důležité k aktivaci semínek a zahájení růstu.
  4. Takto připravené mungo fazolky (či jiná semínka) vsypte za pomoci trychtýře skrze uzávěr do krabice. Zašroubujte víčko a uložte na tmavé místo. 
  5. Obsah krabice 2 – 3x denně propláchněte. Stačí napustit krabici studenou vodou a otočit vzhůru. Otočenou krabici nechte pár minut stát ve dřezu, aby odtekla veškerá voda. Pak ji uložte zpět.
  6. Ve videu můžete vidět, jak klíčky rostou. Naklíčené mungo fazolky jsou připravené ke konzumaci po čtyřech dnech pravidelné péče.
  7. Rozřízněte krabici podle návodu na videu a hotové klíčky naposledy pořádně propláchněte v cedníku. Můžete je hned jíst!

Klíčky skladujte v uzavřené nádobě v lednici a spotřebujte do 2 dnů. 

Skryt pre seznam

Přivítejte jaro v kuchyni a dopřejte si klíčky od snídaně po večeři

Naklíčená rostlina obsahuje v této fázi největší množství živin (vitaminů skupiny B, minerálních látek draslíku, hořčíku, železa a dalších, vlákniny a bílkovin) a klíčky jsou ideální potravinou v pestrém jídelníčku. Konzumovat je můžeme celoročně, ale symbolicky v nás evokují přicházející jaro, kdy začne klíčit a zelenat se vše okolo nás. 

Zdroje informací: YouTube - Amazing life hacks, Apetit

Skryt pre seznam

Související články

Apetit magazín