Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Chlebíček: český unikát, který nesmí chybět na silvestrovské oslavě

chlebicky
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Plátek veky, vlašský salát, okurka a vajíčko. Jednoduchá kombinace, která probudí nejen vaše chuťové pohárky, ale také nostalgii a vzpomínky na dětství. Pokud ještě nevíte, čím pohostit rodinu a přátele na silvestrovské oslavě, pak vsaďte právě na tradiční český chlebíček, který můžete odít do moderního hávu. 

Zasytí, potěší, a především nikdy nezklame. Chlebíček k českému národu jednoznačně patří, a tak není divu, že jeho chuť zbožňovali už lidé za první republiky. Údajně připravil první chlebíček pražský lahůdkář Jan Paukert. Veka je základ

Správné pečivo je čerstvá veka

  • Stavebním kamenem chlebíčků je veka. V tomto ohledu záleží pouze na vás, zda dáte přednost kupované, nebo domácí vece. Pokud nás sledujete už delší dobu, pak pravděpodobně tušíte, že kopeme za domácí variantu veky.
  • Případně ji objednejte přímo od pekaře. Jedině tak budete mít jistotu, že se k vám dostane čerstvá a krásně vláčná. Nic nebrání ani tomu, abyste kupovanou veku nejprve na sucho opekli na pánvi. Tento krok zaručí, že i kupovaná veka bude chutná a dokonale křupavá.

Pomazánka

Sto lidí, sto chutí. Při přípravě chlebíčků se nelze zavděčit všem, a tak je důležité zvolit variantu, která bude vyhovovat alespoň většině. V první řadě si ujasněte, zda chcete připravovat klasický český chlebíček, nebo máte chuť na modernější variantu. Vyhrála první možnost?

Pro mnoho lidí jsou chlebíčky těžko stravitelné, obzvláště pokud pomazánka obsahuje majonézu nebo česnek. Možná i proto vzniklo mnoho novodobých druhů chlebíčků, které vynikají svou jednoduchou přípravou i zdravější pomazánkou.

Zdobení

Dokonalý chlebíček by měl lahodit nejen žaludku, ale také oku. Ať už se rozhodnete pro jakoukoliv variantu chlebíčku, nezapomeňte na finální dozdobení plátkem zeleniny, vajíčka nebo třeba citronu. Stejně tak si dejte záležet s pokládáním šunky nebo plátku lososa.

Pokud máte dostatek času a chcete silvestrovskou hostinu pojmout ve velkém, pak připravte vícero druhů chlebíčků, které uspokojí milovníky tradičních i novodobých chutí.

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Alžběta Rybářová

Apetit magazín

Jak připravit tu nejjemnější rybu: Vsaďte na solnou krustu
  • Tipy a triky

Jak připravit tu nejjemnější rybu: Vsaďte na solnou krustu

Pečení v soli je tradiční a velmi šetrná technika, díky které zůstane rybí maso krásně křehké a šťavnaté. Solná krusta totiž vytvoří vlastní minitroubu, která dokonale těsní, nepustí žádnou páru ven a zabrání, aby se...
Jak se vyrábí černý česnek?
  • Zdraví a výživa

Jak se vyrábí černý česnek?

Černý česnek je pochoutka, která vzniká procesem fermentace z běžného bílého česneku. Tento proces přeměňuje jeho ostrou chuť a štiplavé aroma na jemnou, nasládlou chuť s tóny sušeného ovoce, karamelu, balsamica a čokolády. Černý česnek je...