Chřest na zahradě

sdílet:
Chřest je nyní ve vrcholné kondici. Věděli jste, že si ho můžete vypěstovat i doma?

Tato vytrvalá bylina má po světě na tři sta druhů, ale u nás v Čechách pěstujeme druh jediný, chřest lékařský (Asparagus officinalis). Daří se mu v teplejších oblastech na suchých pláních a ve světlých křovinách.

Chystáte-li se pěstovat chřest doma, musíte být velmi trpělivý zahrádkář. První sklizeň přijde až třetí rok od výsadby. Pokud ale vydržíte a budete se o chřest dobře starat, bude vám plodit mnoho dalších let. Jako jarní zelenina se používají mladé výhonky, které se začínají sklízet přibližně od poloviny dubna. Sezona chřestu končí v prvních červnových týdnech.

Pěstování chřestu mělo u nás v předválečném období velkou tradici, která však bohužel dosud nebyla obnovena. V České republice se chřest pěstuje na Mělnicku. Většina produkce je určena na vývoz do zahraničí. S mělnickým chřestem se však můžete setkat například v Praze na farmářských trzích. V obchodech nebo na trzích koupíte nejčastěji chřest bílý nebo zelený, který může mít nafialovělé špičky.

Připravila Lucie Perlíková
Autor: Redakce Apetit

Obchod Apetit