0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Chuť Středomoří: ostrá harissa

harissa
ZDROJ: PXhere.com
sdílet:

Tradiční přísady na pálivou pastu harissa, tedy chilli papričky i směs koření, koupíte na trzích po celém Středomoří, zejména v arabských zemích.

Pikantní chilli papričky dovezli z dobyté Ameriky Španělé vzápětí po jejím objevení Kryštofem Kolumbem – a dramaticky tím změnili tuniskou kuchyni. Bez nich by totiž neexistovala místní pálivá specialita – pasta harissa, dnes oblíbená v Maroku a v celém arabském Středomoří.

Existuje několik receptur harissy, z nichž jedna obsahuje kvašenou nasolenou cibuli a sušené chilli papričky, jiná čerstvé chilli papričky a žádnou cibuli. Mezi další přísady patří římský kmín, červená paprika, semena koriandru, česnek a citronová šťáva.

Harissa se tradičně připravuje v hmoždíři a její název pochází z arabského výrazu vyjadřujícího drcení. Hodí se na ochucování mas i vegetariánských jídel. Výborná je například na dušené jehněčí maso a ryby. Patří do tradiční cizrnové polévky a dává se do kuskusu a na lilky. Již připravenou harrisu koupíte v tubách nebo plechovkách v prodejnách s arabskými specialitami. Někdy bývá k dostání i v supermarketech.

Náš tip: Pálivou harissu máme rádi na toustech s pečenými rajčaty i v chlazené polévce z ananasu a paprik. A naprosto nepřekonatelná je čerstvá makrela s ostrou pomerančovou glazurou

Související články

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

Podzimní ovoce v neodolatelných dezertech
  • Suroviny

Podzimní ovoce v neodolatelných dezertech

Příroda se pomalu zbarvuje podzimními barvami a nám hraje v hlavě píseň ,švestky se modrají, jablka sládnou’. Přichází ideální čas k pečení dezertů se sladkými dary podzimu. Vyzkoušejte vláčný švestkový koláč, pošírované hrušky, horký...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Hřejivé podzimní polévky
  • Tipy redakce

Hřejivé podzimní polévky

Jak zahřát tělo i duši v podzimních sychravých dnech? Nejlépe vydatnou horkou polévkou! Podzimní stálicí je dýňová, ale skvěle zahřeje i polévka z květáku, celeru nebo mrkve. Zužitkujte letní úrodu a připravte si dokonalý pokrm v barvách a...

Obchod Apetit