0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Chuť Středomoří: ostrá harissa

harissa
ZDROJ: PXhere.com
sdílet:

Tradiční přísady na pálivou pastu harissa, tedy chilli papričky i směs koření, koupíte na trzích po celém Středomoří, zejména v arabských zemích.

Pikantní chilli papričky dovezli z dobyté Ameriky Španělé vzápětí po jejím objevení Kryštofem Kolumbem – a dramaticky tím změnili tuniskou kuchyni. Bez nich by totiž neexistovala místní pálivá specialita – pasta harissa, dnes oblíbená v Maroku a v celém arabském Středomoří.

Existuje několik receptur harissy, z nichž jedna obsahuje kvašenou nasolenou cibuli a sušené chilli papričky, jiná čerstvé chilli papričky a žádnou cibuli. Mezi další přísady patří římský kmín, červená paprika, semena koriandru, česnek a citronová šťáva.

Harissa se tradičně připravuje v hmoždíři a její název pochází z arabského výrazu vyjadřujícího drcení. Hodí se na ochucování mas i vegetariánských jídel. Výborná je například na dušené jehněčí maso a ryby. Patří do tradiční cizrnové polévky a dává se do kuskusu a na lilky. Již připravenou harrisu koupíte v tubách nebo plechovkách v prodejnách s arabskými specialitami. Někdy bývá k dostání i v supermarketech.

Náš tip: Pálivou harissu máme rádi na toustech s pečenými rajčaty i v chlazené polévce z ananasu a paprik. A naprosto nepřekonatelná je čerstvá makrela s ostrou pomerančovou glazurou

Související články

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte
  • Poradna

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte

V uplynulých letech se s rozvážkovou službou jídla do domu doslova roztrhl pytel. Pokud i vy patříte mezi milovníky restauračního jídla v teple a klidu domova, možná vás zaujme našich pět tipů, čemu se ve verzi ‚s sebou‘ raději vyhnout. ...
Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!
  • Lidé a jídlo

Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!

Slavná kuchyně lousianského města New Orleans je výsledkem bohaté směsice kultur, které našly svůj domov podél řeky Mississippi. Projevuje se specifickými jídly, plnými vůní a barev. Připravit si je doma v českých podmínkách je překvapivě...
Jak na dokonalý vývar
  • Tipy a triky

Jak na dokonalý vývar

Vývar je dokonalou surovinou pro každou omáčku, polévku a velkou část dalších pokrmů. Je základem profesionálního i amatérského vaření. Jeho příprava zabere nějaký ten čas, ale můžete připravit velké množství a po dávkách ho zamrazit....

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč